Pratite nas

Vijesti

Lukač: Ima najava o mogućim ponovnim masovnim demonstracijama 7. ožujka

Objavljeno

na

Ravnatelj Federalne uprave policije Dragan Lukač izjavio je da postoje ozbiljne najave o ponovnim masovnim demonstracijama 7. ožujka u Sarajevu, točno mjesec dana od prosvjeda koji su eskalirale neredima u više gradova Federacije Bosne i Hercegovine, kada je došlo do sukoba policije i prosvjednika te bilo ozlijeđenih na objema stranama i kada su nasilnici među prosvjednicima palili institucije, među kojima i zgradu Predsjedništva države Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

Lukač smatra da je stoga potrebno izmijeniti sadašnje zakonske propise u Federaciji, što po njegovom mišljenju, u danim okolnostima treba učiniti Federalni parlament u roku od deset dana a i prije, kako bi se se stvorile pretpostavke za organiziranije, povezanije djelovanje policije u izvanrednim stanjima uključujući i situacije javnih okupljanja u kojima bi moglo doći do nereda.

Inače je sadašnja policijska struktura u Federaciji prilično raslojena, a slično je i ako se pogleda s državne razine, navodi Lukač, te ilustrira to primjerom da on kao direktor Federalne uprave policije ne može ništa narediti županijskim policijskim ravnateljima iako između njih ima suradnje i konzultacija.

Lukač je sve ovo kazao na jučerašnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu, posvećenoj sigurnosnim prilikama u FBiH u kontekstu građanskih prosvjeda od 5. do 20. veljače.

Nije spominjao moguće ponovne masovnije demonstracije dok mu pitanje o tome nije postavio jedan od zastupnika.

Odgovarajući i na druga zastupnička pitanja, kazao je da ne zna zašto su se prethodni masovni prosvjedi, u kojima je bilo nasilja i nereda, dogodili baš sedmog dana ovog mjeseca ni je li taj datum slučajan ili ne.

Tvrdi, međutim, da je nasilni dio prosvjeda imao organizaciju, financijere i logističare te da je u tijeku istraga, po nalogu Tužiteljstva BiH, o paljenju zgrade državnog predsjedništva 7. veljače, kao i da će ovog tjedna biti „privedeni na obradu“ neki od organizatora „srednje razine“ tog kaznenog djela koje sadašnji zakonski propisi kvalificiraju isključivo kao „terorizam u vezi s kaznenim djelom ‘napad na ustavni poredak’“.

Trebali subiti privedeni u policiju u nedjelju, ali je to odgođeno da bi današnja sjednica u Parlamentu mogla proteći mirno, rekao je Lukač i dodao da će istraga biti nastavljena i pored pritisaka na odgovorne strukture da bude obustavljena koji su, kaže, ispoljavani i kroz medije a zahtjevi te vrste se mogli čuti i na nekim od građanskih plenuma.

Direktor Federalne uprave policije je napravio jasnu razliku između mirnih i nasilnih sudionika prosvjeda od 7. veljače i dodao da su nenasilni značajno doprinijeli kasnijem smirivanju situacije ogradivši se od onih što su rušili i palili i stavljajući se tako i sami u ulogu čuvara javnog reda i mira.

Također je izjavio da nije dovoljno ozbiljno shvaćeno njegovo upozorenje sa siječanjskog sastanka održanog sa svim županijskim ministrima unutrašnjih poslova i policijskim ravnateljima, na kojem je, tvrdi, rekao da može doći do nereda zbog rastućeg ekonomsko-socijalnog nezadovoljstva građana i rasta „svih nacionalizama u BiH“.

Lukač je također kazao da policajci u Federaciji nemaju dovoljno odgovarajuće opreme za djelovanje u izvanrednim okolnostima i da su skoro bez odgovora ostali prijedlozi da se u ovogodišnjem federalnom i županijskim proračunima planiraju određene novčane sume za opremanje policajaca za moguće združeno djelovanje u nesvakidašnjim sigurnosnim izazovima.

Izvanredna sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH, na kojoj je zbog tematike jedan od glavnih sudionika bio Dragan Lukač, bit će nastavljena danas, za kada,na osnovu cjelodnevne rasprave, treba pripremiti zaključke i predložiti ih Domu na glasanje.

Jučerašnji dio sjednice završen je u večernjim satima.

Fena

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Vijesti

Uhićenje Hamdije Abdića ‘Tigra’ samo alibi za pogrom hrvatskih branitelja

Objavljeno

na

Objavio

Pravi cilj pogroma hrvatskih branitelja u BiH, posebno sad nakon izricanja presude šestorci i potvrđivanja postojanja udruženog zločinačkog pothvata, je dovesti bh. Hrvate u situaciju da se nema tko pobuniti kad im konačno bude oduzimana konstitutivnost.

Nakon izricanja presude hercegbosanskoj šestorci te u iščekivanju posljedičnog pogroma hrvatskih branitelja u BiH, svjedočili smo trima slučajevima koji bi trebali pokazati navodnu nepristranost bh. pravosuđa, piše Jurica Gudelj Dnevnik.ba

Tako je na području Konjica uhićeno 13 Bošnjaka koji se sumnjiče za ratne zločine počinjene nad Srbima u toj općini, a potom i četvorica Srba za ratne zločine počinjene nad Bošnjacima Donjeg Vakufa. Jučer je, pak, u Bihaću uhićen Hamdija Abdić zvani Tigar koji se sumnjiči za ubojstvo generala HVO-a Vlade Šantića. Da je riječ o farsi govori činjenica da nije uhićen glavni čovjek tzv. ARBiH u Bihaću, zapovjednik 5. korpusa Atif Dudaković s kojim je general Šantić sjedio prije nego što je „odveden“.

Kako se bliže božićni blagdani, a time se rapidno povećava i mogućnost uhićenja hrvatskih branitelja, čini se kako bh. pravosuđe posljednje poteze vuče kako bi kasnije moglo kazati: „vidite da nismo selektivni, ne hapsimo samo Hrvate, pa priveli smo i 13 Bošnjaka iz Konjica, četvoricu Srba iz Mrkonjić Grada, pa čak i Hamdiju Tigra“.

Perfidna je to igra bh. pravosuđa koje kontroliraju bošnjačke političko-obavještajne strukture.

Pravi cilj pogroma hrvatskih branitelja u BiH, posebno sad nakon izricanja presude šestorci i potvrđivanja postojanja udruženog zločinačkog pothvata, je dovesti bh. Hrvate u situaciju da se nema tko pobuniti kad im konačno bude oduzimana konstitutivnost.

Hrvatima se danas konstitutivnost ne može tek tako oduzeti jer još uvijek postoji veliki broj pojedinaca i organizacija koji bi se tomu žestoko usprotivili. Zbog toga se taj proces i pretvorio u mrcvarenje. No, aktiviranjem stotina optužnica protiv vojnog i političkog rukovodstva bosanskohercegovačkih Hrvata iz posljednjeg rata, doći će do novog (i posljednjeg?) vala odlaska Hrvata iz BiH.

Hrvati s razlogom ne vjeruju bh. pravosuđu koje Hrvate sudi po jednom, strožem, a Bošnjake po drugom, blažem, kaznenom zakonu. To je upravo ono što bošnjačka struktura i želi postići: njima je upravo cilj da Hrvati napuštaju BiH, a ne da im se sudi u BiH. Oni, naime, ne žele da Hrvati odsluže svoje kazne i ostanu u BiH, jer bi tako dobili stotine osoba koje bi se sutra mogle pobuniti protiv velikobošnjačke hegemonije.

Puno je pametnije, rezoniraju bošnjačke strukture, Hrvatima zaprijetiti optužnicama, neke nepravedno osuditi i time poslati poruku svima ostalima: bježite odavde dok još možete!

U cijeloj toj igri Hrvati su potpuno nespremni, ljudi su prepušteni sami sebi, te zbog nepostojanja bilo kakve strukturalne pomoći, radije biraju napuštanje BiH, nego ulazak u kafkijanske procese koji mogu skončati samo onako kako je skončao i proces Slobodana Praljka u Haagu.

Hrvati danas moraju biti organizirani i suglasni oko osnovnih problema s kojima se kao narod suočavaju u BiH: ne smije biti pregovora o konstitutivnosti vlastitoga naroda i ne smije biti kompromisa o procesuiranju branitelja.

Bosna i Hercegovina kakvu danas imamo nije onakva država kakvu želimo. Ako se Hrvati u današnjoj BiH ne osjećaju sigurno i slobodno, čemu onda služi takva BiH? Hoće li Hrvati i dalje nastaviti graditi monstruma koji jede njihove ljude, ili će se možda posvetiti zaštiti vlastitoga naroda, a o BiH neka skrbe oni koji su ju pretvorili u ono što je danas: dvije države pod jednim krovom, jedna za Srbe a druga za Bošnjake u kojoj su Hrvati očigledni višak!

Jurica Gudelj Dnevnik.ba

Hamdija Abdić Tigar uhićen zbog ubojstva generala Vlade Šantića

facebook komentari

Nastavi čitati

Vijesti

UNATOČ KIŠI: Više od tisuću studenata predalo zahtjeve i tisuće potpisa za Hrvate u BiH!

Objavljeno

na

Objavio

Unatoč jakoj kiši danas je u Zagrebu na prosvjednom skupu u organizaciji hrvatskih studenata iz Hrvatske i BiH bilo prisutno više od 1 000 studenata.

Studenti s drugim građanima okupili su se u utorak 12. prosinca na Trgu bana Josipa Jelačića u 13 sati odakle su krenuli prema Trgu sv. Marka s glavnim transparentnom „S prijezirom odbacujemo vaše podaništvo“.

Nakon okupljanja na Markovom trgu, ispred Hrvatskog sabora, otpjevana je hrvatska himna te je održana minuta šutnje u čast svim poginulim i preminulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu te svim žrtvama rata.

Studenti su naglasili kako su se okupili i prije četiri godine na istom mjestu, samo nekoliko dana nakon prvostupanjske presude hercegbosanskoj šestorki, pod geslom „Još nije kasno!“. Ipak, kako su istaknuli, vlasti su zanemarivale vrlo važne činjenice, što je dovelo do smrti „čovjeka koji je s prijezirom odbacio laži, gledao na nepravdu i koji je prezirao nelogičnost i nerad dobrog dijela predstavnika njegovog naroda, za koji je na kraju i život dao!“

Studenti su uspjeli prikupiti preko 6000 potpisa za svoje zahtjeve koje su pročitali na skupu. Naglasili su kako ne žele dozvoliti da se „Hrvatska ponižava zbog sitnih interesa“ te da iznose konkretne zahtjeve kako bi se zaštitili sunarodnjaci u Bosni i Hercegovini, jer je vrijeme da dođe „do oštrog suprotstavljanja onima koji gaze ljudska, politička, ekonomska i sva ustavna prava Hrvata u Bosni i Hercegovini“.

Među potpisnicima našli su se i saborski zastupnici iz kluba zastupnika HDZ-a, Mosta, Hrasta, nezavisni zastupnici, HSS-a,  zastupnici Europskog parlamenta, generali HV-a i HVO-a, mnogi sveučilišni profesori, akademici i javni intelektualci.

Studente je u Hrvatski sabor, gdje je i službeno predana predstavka s potpisima, primilo izaslanstvo HDZ-a na čelu s Božom Ljubićem, Mosta na čelu s Božom Petrovom i drugima,  Hrasta na čelu s Hrvojem Zekanovićem, Neovisnih za Hrvatsku na čelu sa zastupnikom Željkom Glasnovićem te Ivicom Mišićem kao zastupnikom stranke Promijenimo Hrvatsku.

Na sastanku je, kako doznajemo, više puta naglašeno kako je za Hrvate u BiH važan konsenzus političkog Zagreba. Mladi su zastupnicima istaknuli kako žele da se zajedništvom nadiđe dnevna politika po pitanju Hrvata u BiH, a sudeći po podršci iz gotovo svih parlamentarnih stranaka, to su i uspjeli.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari