Pratite nas

Analiza

LUKAŠENKO IZMEĐU ČEKIĆA I NAKOVNJA

Objavljeno

na

Polako ali sigurno, Putin „steže obruč“ oko Bjelorusije i svakim danom je jasnije da ju želi staviti „pod čizmu“.

No, to i ne bi bila vijest da predsjednik Bjelorusije g. Aleksandar Lukašenko vještim manevrima na isti način ne uzvraća i okreće se narodu Bjelorusije, ali i „zapadnom“ svijetu.

Kako javljaju bjeloruski mediji, ali i mediji s okupiranog područja Ukrajine, g. Lukašenko postaje sve „oštriji“ u svojim nastupima i odlučnosti da sačuva Bjelorusiju od „Putinove čizme“.

Najnovije konferencije za medije to i potvrđuju. G. Lukašenko prijeti da će umjesto ruske nafte početi kupovati naftu na slobodnim tržištima jer je jeftinija od ruske i ruskih nameta. Nastavkom kupovine nafte od Rusije, bjeloruske rafinerije sigurno će poslovati s ogromnim gubitcima.

Koliko god se trudio održati i održavati dobre odnose s „bratskom Rusijom“, g. Lukašenko je sve svjesniji da mu je mjesto uz njegov narod, uz 9,5 milijuna Bjelorusa. Na istoj press konferenciji g. Lukašenko bio je još „oštriji“ nego li se može i zamisliti.

„Bjelorusija nikada nije živjela od Rusije i nikada neće“, izjavio je predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko kada se sastao s čelnicima zajednica, stručnjacima, bjeloruskim i stranim medijima 1. ožujka. –

„Prestanite nas optuživati ​​za ovo. Nikada nismo živjeli od vas i nikada nećemo.“

Odluka o parlamentarnim i predsjedničkim Izborima u Bjelorusiji biti će donesena ili u ožujku ili u travnju ove godine, a održat će se najvjerojatnije u jesen, i sve je izvjesnije da g. Lukašenko postaje sve „tvrđi igrač“ prema „carskoj Rusiji“ i „caru Putinu“.

Izvjesno je da Putin nema više vremena „instalirati“ svog kandidata koji bi u Bjelorusiji „plesao kako on svira“, te da će se pritisci na Bjelorusiju pojačavati svakim tjednom ili mjesecom.

Sad je sve jasnije zbog čega je na snazi „uzbuna“ u Putinovu kabinetu, a poglavito nakon članka: Lukašenko: Bjelorusija spremna na dijalog s NATO savezom.

Podsjetimo se da Rusija (Putin) želi pripojiti Bjelorusiju, ali bez imena Bjelorusije već samo kao nekakvih 6 Oblasti.
Kad se nekomu dira u Naciju, tada „pucaju“ i najbolja i najjača prijateljstva.

Dodajmo još da je g. Lukašenku g. Petro Porošenko glavni kandidat za predsjednika Ukrajine i  vjeruje u njegovu pobjedu na Izborima u Ukrajini koji će se održati 31.03.2019.

Zaključak: Predsjednik Bjelorusije g. Aleksandar Lukašenko priklonit će se svojoj mladoj, ali povijesno bogatoj, Državi i narodu Bjelorusije neovisno što spremao i koje će dodatne pritiske napraviti Putin u svom snu o „velikoj carskoj Rusiji“.
Bjelorusiji ostaje samopouzdanje i otvaranje prema „zapadnom svijetu“ prvenstveno preko svoji susjeda Poljske, Litve, Latvije i Ukrajine!

Što se i dalje“ valja iza brda“ ostaje nam samo čekati rasplet situacije, ali i potencijalno novo svjetsko krizno žarište.

Milivoj Lokas

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Oglasi

Komentari