Connect with us

Iz Svijeta

Lukašenko naredio vojsci da zaustavi pokušaje revolucije u zemlji

Published

on

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko naredio je u subotu vojsci da upotrijebi “najstrože mjere” protiv pokušaja rušenja njegove vlade, objavili su državni mediji.

Lukašenko (65) vodi bivšu socijalističku republiku istočne Europe već četvrt stoljeća. U vojnoj bazi u zapadnom Grodnu, blizu granica s Poljskom i Litvom, Lukašenko je rekao da strane sile pokušavaju potaknuti revoluciju u Bjelorusiji.

“Jasno je … unutarnjopolitičku situaciju u zemlji potresa plan za obojenu revoluciju”, rekao je bjeloruski predsjednik, prenosi državna novinska agencija BeITA.

Bjeloruska vojska mora “upotrijebiti najstrože mjere kako bi se zaštitio teritorijalni integritet naše zemlje”, naveo je Lukašenko.

Prosvjedi protiv predsjednika odvijaju se od izbora 9. kolovoza kada je osvojio šesti mandat zaredom s prikupljenih 80 posto glasova.
Prosvjednici tvrde da su izbori bili namješteni. Policija je nasilno zaustavila demonstracije, a oko 7.000 ljudi je pritvoreno.

Velik broj onih koji su pušteni na slobodu tvrde da su ih mučili u pritvoru. Nekoliko prosvjednika je umrlo pod sumnjivim okolnostima.

Europska unija kritizirala je izbore i tvrdi da nisu bili “ni slobodni, ni pošteni”. Osudila je policijsko postupanje i navela da su “državne vlasti posegnule za nerazmjernim i neprihvatljivim nasiljem”. (Hina)

Jan Ivanjek: Vojna analiza – Bjeloruska vojska

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari