Pratite nas

Lupetanja u predizbornim priopćenjima

Objavljeno

na

SDP BiH optužio je Željka Komšića, svojeg nekadašnjeg člana i jednog od glavnih aduta za dobivanje simpatija izmorenih glasača u BiH da u svojim mandatima nije radio ništa da bude bolje Bosni i Hercegovini. Bila bi to uobičajena optužba da Komšić u većem dijelu svoja dva mandata nije bio član upravo stranke koja ga sada optužuje za nerad.

Dakle, matematičkim rječnikom, ako je A jednako B, a B jednako C onda je i A jednako C. Jednostavnim rječnikom, SDP – izgubljen u predizbornim šamaranjima priopćenjima – optužio je samog sebe za nerad.

ekremNo, nije to jedini primjer nespretnosti u predizbornim mlaćenjima praznih slama. Tako je primjerice nekadašnji premijer Hercegbosanske županije, predsjednik županijskog odbora HDZ-a 1990 Nediljko Rimac, optužio vlasti u toj županiji za sve loše iako on na čelu te županije nije samo nešto manje od godinu dana. A bio je također dva mandata.

Kako se približavaju izbori, stranke u svojim predizbornim priopćenjima, koja se od onih ”običnih” priopćenja razlikuju samo po doziranju optužbi na račun drugih, bave svim i svačim. Uglavnom se optužuju politički protivnici za nerad, za korupciju i za neizbježnu izdaju Bosne i Hercegovine. Govori se o podjelama, podvalama i prodajama. A kad nestane materijala, stranke se okrenu pravopisu, pa stranački igrači broje riječi u priopćenjima i prozivaju protivnike zbog ispuštenih slova u riječima.

Bilo kako bilo, do 12. listopada sve je manje vremena, a PR-vojska stranaka krenula je u ozbiljnu ofanzivu. Najviše će, naravno, trpjeti građani koji će, umjesto pravih programa i nuđenja rješenja, čitati kako se stranke optužuju, upiru prste jedni u druge napeti od nedostatka ideja za što zvučnije krivnje.

U blatu priopćenja valjaju se sve stranke bez iznimke, samo su nabrojani primjeri najsvježiji, a u ispadima prednjače uglavnom niže organizacije, pa se najviše nebuloza može iščitati iz županijskih ogranaka čija slova promaknu stranačkim očima na višim razinama.

U zemlji, gdje kazne i odgovornosti nema za ništa, pa ni za plakate koji na panoima stoje još od prošlih izbora iako se po zakonu trebaju maknuti mjesec dana nakon glasovanja, sve je moguće.

Tako nikoga nije iznenadilo ni to kada je u Mostaru, dok je u tom gradu još bilo izbora, HSP optužio političke protivnike da su im ukrali majice sa štrika.

facebook komentari

BiH

Za čak 11.800 pripadnika Oružanih snaga BiH uskoro se vraća stari iznos mirovine

Objavljeno

na

Objavio

Tri zakona o braniteljima i njihovim obiteljima uskoro bi trebala stupiti na snagu, piše Večernji list BiH. Naime, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara potpisao je početkom ovoga tjedna ukaz o proglašenju zakona o izmjeni Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odličja i članova njihovih obitelji, ukaz o proglašenju zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji, ukaz o proglašenju zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja Domovinskog rata.

Povoljnije umirovljenje

Iako su sva tri zakona za branitelje i njihove obitelji jednako važna, bitno je naglasiti kako zakon o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju rješava pitanje diskriminacije prema određenom broju branitelja. Dakle, riječ je o 11.800 pripadnika Oružanih snaga koji su otišli u mirovinu po jednoj odluci. Nakon toga im je, pa čak i do 50 posto, bila smanjena mirovina.

– Ovim zakonom u iduće tri godine im u potpunosti vraćamo njihovo stečeno pravo na isplatni koeficijent 1,485. Ovim usvojenim zakonom u Parlamentu je ispravljena diskriminacija prema tim ljudima – kazao je nedavno ministar za pitanja branitelja FBiH Salko Bukvarević.

Registar branitelja

Najviše bure izazvao je Zakon o pravima branitelja i njihovih obitelji s obzirom na to da on predviđa izradu registra branitelja koji je trebao biti javno objavljen. Međutim, zahvaljujući amandmanima zastupnika HDZ-a BiH, odredba koja se odnosila na objavu registra brisana je iz zakona. Tako sada u zakonu stoji kako će se registar branitelja izraditi, ali ne i da će biti objavljen. Do eventualne objave tog registra može doći ako Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donese poseban zakon koji treba uskladiti sa Zakonom o zaštiti osobnih podataka u BiH jer je Agencija za zaštitu osobnih podataka u BiH na te odredbe dala negativno mišljenje s detaljnim obrazloženjem. Stupanjem na snagu Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odličja i članova njihovih obitelji bit će provedena presuda Ustavnog suda FBiH od 7. studenoga 2012. godine kojom je utvrđeno kako članak ovog zakona, kojim je propisan cenzus za korisnike prava na mjesečni novčani dodatak po osnovi ratnog priznanja ili odličja, nije u suglasnosti s Ustavom FBiH. (večernji.ba)

facebook komentari

Nastavi čitati

Događaji

Hrvatska predsjednica poziva na Pantovčak Hrvate iz BiH

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović u subotu 2. prosinca će, prvi put, otvoriti vrata Pantovčaka Hrvatima iz Bosne i Hercegovine, objavljeno je na njezinom Facebook profilu.

Povod i razlog za prijam Hrvata iz BiH hrvatska predsjednica nije obznanila, a njezinom službenom Facebook profilu tek je osvanula najava samog događaja:

“U subotu, 2. prosinca 2017. godine Ured predsjednice Republike Hrvatske otvara svoja vrata Hrvatima iz Bosne i Hercegovine.

Zainteresirani svoj dolazak moraju prijaviti putem obrasca koji se nalazi u na internetskoj stranici u prilogu. Popunjeni obrazac potrebno je poslati na e-mail [email protected] ili putem faksa broj 385 1 4565 159 najkasnije do nedjelje, 26. studenoga 2017. godine”.

Kolinda Grabar – Kitarović svoj ured bh Hrvatima otvar svega tri dana nakon izricanja presude herceg-bosanskoj šestorki u Haagu.

 

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari