Connect with us

Vijesti

Lustracija će u Hrvatskoj biti provedena

Objavljeno

on

[quote]Lustracija je Hrvatskoj neophodna za izlazak iz krize i bit će provedena. Ako su lustraciju mogle provesti sve postkomunističke države, može i Hrvatska. Uostalom, zašto se u Hrvatskoj lopova ne bi moglo nazvati lopovom, a udbaša udbašem – rekao je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Tomislav Josić. [/quote]

Na konferenciji je javnost upozorena da još uvijek nisu dobili nijedan odgovor na ime inicijative koju su pokrenuli prošloga mjeseca prema saborskim klubovima, zastupnicima i političkim strankama o objavi devet registara s ciljem provedbe lustracije. Stožer je inicijativu o objavi devet registara pokrenuo 23. prosinca kada je ona proslijeđena političarima i političkim strankama kojima su za očitovanje dali rok do 15 siječnja.

Tada je rečeno kako im je cilj da nakon što dobiju političku i zakonodavnu potporu nadležne državne institucije u roku od devet mjeseci napišu i javno objave registre koji bi bili dostupni svim građanima. Podsjetili su i danas da je riječ o registrima koji bi sadržavali imena svih koji su sudjelovali u pretvorbi i privatizaciji te u kojem svojstvu i s kojim novčanim iznosom, svih pripadnika agresorske vojske državljana RH tijekom Domovinskog rata, svih protiv kojih u DORH-u postoje dokazni materijali ili svjedočanstva koja ih terete za zločine počinjene u Domovinskom ratu.

Među devet traženih registara je i onaj gdje žele da se objelodane imena svih političara i državnih dužnosnika od 1991. do 2013. koji su mogli, a nisu branili Hrvatsku u Domovinskom ratu. Uz to traži se i objava registra s imenima svih koji se nisu odazvali mobilizaciji u obrani Hrvatske u Domovinskom ratu, svih sudaca u RH koji su sudjelovali u političkim procesima u bivšoj SFRJ, imena svih u voditeljskim strukturama tajnih službi bivše SFRJ i onih koji su obavljali likvidacije te imena svih kojima je omogućena zamjena portfelja dionica za dionice u portfelju HZMO-a.

Nisu zaboravljeni ni bivši članovi Komunističke partije tako da se traži i objava registra imovinskog stanja bivše Komunističke partije RH, a poslije SDP-a, od 1988., 1989., 1990. i 1991. te novčano-imovinske transakcije iz tog razdoblja.

VLM

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari