Connect with us

Hrvatska

LUSTRACIJA: Je li predavanje Rolanda Jahna došlo s 25 godina zakašnjenja?

Objavljeno

on

Odlično predavanje Rolanda Jahna, direktora njemačkog Saveznog ureda za istraživanje zloglasne istočnonjemačke tajne službe Stasi, samo je potvrdilo skandaloznu činjenicu da se Hrvatska nije pomakla s mrtve točke u suočavanju sa svojom komunističkom prošlošću i mentalitetom koji je kreirala zloglasna Udba.

[ad id=”68099″]

SDP, formalni nasljednik Komunističke partije Hrvatske, nije se udostojio poslati ni nižerangiranog aparatčika, dok je HDZ-ov predstavnik Miro Kovač došao na sam kraj predavanja. Zato je stigla ohrabrujuća poruka s Pantovčaka. Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović poslala je tri svoja savjetnika da poslušaju kako je Njemačka odsjekla pipke Stasijevoj hobotnici.

udbaTakav muk većeg dijela hrvatske političke i društvene elite i svojevrsni bojkot Rolanda Jahna, uglednog borca protiv totalitarizma i zagovornika ljudskih prava, potvrđuje sve šire uvjerenje da je Hrvatska posve izgubila bitku s nasljeđem komunizma te da ostaci hrvatske Udbe nikada neće doživjeti sudbinu Stasija. Dok sam zapisivao glavne točke njemačke borbe protiv ostavštine totalitarnog DDR-a, nada se topila brže nego ledenjak pogođen globalnim zatopljenjem. Hrvatska je napravila gotovo sve suprotno od onoga što je Njemačka učinila nakon ujedinjenja. Nijemci su sačuvali milijune dosjea, način rada i tragove zločina koje su u ime Komunističke partije počinile tajne službe.

U Hrvatskoj su Udbini dokumenti počeli nestajati još i prije demokratskih promjena, a ta se praksa nastavila i nakon slobodnih izbora. Njemačka je odmah nakon ujedinjenja progonila političko i policijsko vodstvo propale države, dok je Hrvatska za bivše komuniste i udbaše “rezervirala” utjecajne pozicije u vlasti. Hrvatska je bila izložena agresiji pa objektivno nije mogla provesti lustraciju, ali nitko nije očekivao da će se stare strukture tako razmahati i praktično preuzeti kontrolu nad društvenim i političkim procesima. Glavni Honeckerov obavještajac Markus Wolf završio je osramoćen u zatvoru, a posljednji šef hrvatske Udbe Josip Perković postao je glavni čovjek u tajnim službama demokratske Hrvatske. U ugovoru o pripojenju bivšeg DDR-a Zapadnoj Njemačkoj zapisano je da bivši suradnici Stasija ne mogu raditi u državnim službama. Kandidati za savezni i regionalni njemački parlament moraju se izjasniti o tome jesu li surađivali s tajnom službom.

mustač perkovićNikome u Hrvatskoj takva provjera nije pala na pamet. O totalitarnoj prošlosti nekih hrvatskih političara počelo se sramežljivo raspravljati tek kada su Perković i Mustač izručeni Njemačkoj. Dok su stasijevci izbačeni iz sustava, udbaši su zavladali sustavom. Perković je stvorio široku mrežu vjernih suradnika koji su mu vječno zahvalni što im je sačuvao status u tranziciji. Njegov sin Saša Perković bio je savjetnik za sigurnost Stipi Mesiću i Ivi Josipoviću. Nije daleko od istine izjava Dobroslava Parage koji tvrdi da su komunisti lustrirali žrtve komunizma. Predavanje Rolanda Jahna došlo je s 25 godina zakašnjenja. Ali to ne znači da treba odustati od potrage za istinom i pravdom. Treba pokušati dok god postoje i najmanji izgledi. Sada je sve teže jer je prošlo puno godina. Bivši komunistički prvaci i njihovi vjerni izvršitelji postali su “ugledni građani” koji imaju utjecaj u politici, gospodarstvu i medijima. Suđenje Perkoviću i Mustaču u Münchenu i predavanje Rolanda Jahna u Zagrebu ipak daju tračak nade. Još samo kada bi bilo malo političke volje.

Kamenjar je ranije pisao o ‘čuvaru arhiva Stasija otkriva kako je Njemačka riješila lustraciju

D.Ćurić/Večernji List

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari