Connect with us

Komentar

M. Ljubić: Zašto bi bio ‘jeziv’ neustavni srpski praznik, a prihvatljiv neustavni Izborni zakon u BiH?

Objavljeno

-

Facebook

Večernji list donosi prilično katastrofičan tekst autora Denisa Romca, pod naslovom:

“Nezabilježene scene u Istočnom Sarajevu su jezive. Ovo je direktna prijetnja Srbije, atak na BiH i mir u regiji.”

Romac navodi razloge koji izazivaju jezu i koji su atak na mir u regiji, te na BiH:

“Organiziranje provokativne parade u Istočnom Sarajevu predstavlja izravan atak na Bosnu i Hercegovinu, njezino jedinstvo i ustavni poredak, s obzirom na to da je Ustavni sud BiH već dvaput Dodikov praznik Republike Srpske proglasio neustavnim i nelegalnim, s obzirom na to da je riječ o obilježavanju jednostranog proglašenja srpske republike 1992. godine, kada je počelo masovno etničko čišćenje Bošnjaka i Hrvata s prostora koji su proglašeni teritorijem te republike, čime se diskriminira Hrvate i Bošnjake koji žive u tom entitetu BiH”.

Neustavna proslava, neustavnog praznika izaziva jezu!?

Ja sam vjerovao da jezu izaziva činjenica da je međunarodna zajednica, zapravo zapadne sile, priznala Republiku Srpsku dejtonskim mirovnim sporazumom, te tako sve što navodi Romac kao jezivo, počevši od masovnog etničkog čišćenja, učinila međunarodno-pravno neupitnim i sadržajno legitimnim, dakle moralno prihvatljivim.

Jezu izaziva neustavni praznik jer je tako proglasio Ustavni sud!?

Pa, kakvu onda jezu tek treba izazivati neustavna država koja je izabrana neustavnim Izbornim zakonom, koga je neustavnim proglasio isti Ustavni sud!?

A svijet koji se danas zgraža nad “jezivim” praznikom, podupire i godinama smatra demokratskim – neustavni zakon na kojem počiva država!?

Neustavni praznik je atak na BiH, neustavni Izborni zakon nije!?

Nevjerojatno!

Nisam uočio slične katastrofične poruke zadnjih dvadesetak godina od kada se takav zakon primjenjuje.

Ili se jezivim smije nazvati samo ono što rade Srbi, eventualno Hrvati, ali nikako ne i Bošnjaci?

Pogotovo nema ničega jezivog u uništenju Hrvata, što se neslužbeno smatra, umjesto atakom na BiH i mir u regiji, učvršivanjem stabilnosti BiH i doprinosom miru u regiji.

Upravo tome služi neustavni Izborni zakon.
Koliko god bili “saveznički” i trendovski raspoloženi, trebalo bi sačuvati bar mrvicu samopoštovanja i brinuti o sebi, a onima koji su sve odavno zakuhali, koji imaju i snage i instrumenata ostaviti da se bave srpskom “jezom”.

Hajdemo se ne praviti budale i veći katolici od pape kad je u pitanju sudjelovanje u stampedu koji diktiraju geopolitički interesi naših zapadnih saveznika. Ako nam nije korisno biti protiv tog stampeda i ne možemo ga zaustaviti, ne moramo biti prvi junci u njemu i završiti u provaliji.

Marko Ljubić/fb

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari