Connect with us

Politika

Macan: Pokazalo se da Plenković ima bitnu poziciju u Europskoj uniji

Objavljeno

-

Macan: Možemo li zamisliti, kad je bio Milanović premijer i Merkel nije htjela s njim razgovarati, i sada kada imamo Plenkovića…

Politolog Pero Maldini i politički analitičar Krešimir Macan gostovali su u emisiji Hrvatskog radija “U mreži Prvog” i komentirali političke aktualnosti.

Krešimir Macan komentirao je među ostalim kako je premijerova velika pobjeda produljenje roka za obnovu jer se najavljivala kao ogroman poraz.

“Prije mjesec dana, da ste čitali novine, ispalo bi da smo izgubili milijarde. Činilo se da možda nije više toliko dobrodošao u Bruxelles, ali se pokazalo da ima bitnu poziciju u Europskoj uniji i da se može izboriti za Hrvatsku. Kad su se dijelila Covid sredstva, tada smo izvukli najviše, tad smo i predsjedali. Sad imamo dvostruki potres i dobili smo produljenje. To nije značilo da se neće dobiti produljenje roka. Zadnji put su bili samo tehnički pregovori, čak nije išao ni zahtjev. Zato postoje političari da se neke stvari dogode po prvi put”, rekao je Macan.

“Možemo li zamisliti, kad je bio Milanović premijer i kad je sjedio na rubovima stolova, a Angela Merkel nije htjela s njim razgovarati, i sada kada imamo Plenkovića koji ima ovu poziciju u Bruxellesu”, upitao je Macan.

Pero Maldini komentirao je Mostov zahtjev za smjenu ministra Darka Horvata.

“Jedno je koliko su neki ministri učinkoviti, a neke su stvari evidentne i ne treba biti stručnjak da bi se vidjelo. Kad je u pitanju ministar Horvat, postoji veliko zaostajanje za dinamikom koja bi trebala postojati kod procesa obnove. Opetovani zahtjevi za ostavkama pokazuju da nijedan premijer, pa tako ni Plenković, pod pritiskom neće izgurati svojega ministra jer bi to značilo slabost premijera. Ako oporba želi djelovati na takav način, onda bi trebala ponuditi neke alternativne prijedloge. Ako i budu odbijeni, da traže ostavku. Čini se da je kod oporbe predvođene Mostom postao običaj traženja ostavke kod bilo kakvog nezadovoljstva i upravo kao supstitucija njihove nesposobnosti da generiraju bilo kakve druge prijedloge. To se ponavlja još iz prethodnih mandata”, rekao je Maldini.

Na pitanje je li predsjednik uveo “novo normalno” u političku komunikaciju, Macan je odgovorio kako je uveo “novo normalno” na lošije, “jer u principu daje loš primjer svima i ne harmonizira”.

“Glavni mu je problem što ne usklađuje kako bi svi skupa bolje funkcionirali. Dobili smo predsjednika s karakterom. On ne može nadrasti sebe da ne bude zavidan nekome drugome na uspjehu. On ne može dijeliti uspjeh druge osobe. Njemu je Plenkovićev uspjeh u Bruxellesu najveća crvena krpa. To su neke osobne frustracije koje bi na toj funkciji trebalo staviti sa strane i staviti se u funkciju države. Zadovoljan sam s pričom oko Vrhovnog suda, ne na način kako je izvedena, nego da je dobio novu osobu na čelu Vrhovnog suda i pokrenuo priču o pravosuđu. Očito je da Milanović ima samo jedan cilj – da zagorča ili skrati mandat Plenkoviću. Napadi na Plenkovićeve suradnike su motivirani s drugog brda. Spustio je ulogu predsjednika. Ne bih se iznenadio da prođe prijedlog da se predsjednika države bira u Saboru”, rekao je Macan.

Dodaje i kako je Milanović na početku mandata nastojao poštovati funkciju predsjednika, ali sad se ne “koči”.

“Strani veleposlanici su šokirani. Oni ne znaju kako će se postaviti. Znaju kako treba razgovarati. Ali što ako dođe ukrajinski veleposlanik kod Milanovića, što može očekivati? Pa taj moli Boga da ga ne pozove gore nakon onih izjava u javnosti. Tu se šalju loši signali prema van i trebalo bi stati”, rekao je.

Maldini je istaknuo kako Milanović traži meke točke za napad, i ako postoji procjep, onda će ga još dodatno proširiti.

“To je poriv koji je jači od njega. Pritom ne gleda kolika je cijena. To je kao da djetetu date opasnu igračku”, rekao je Maldini.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari