Pratite nas

Kronika

MACELJSKE ŽRTVE

Objavljeno

na

Svake prve nedjelje u mjesecu lipnju u Donjem Maclju u crkvi Muke Isusove obilježava se obljetnica jugokomunističkog ubojstva u Maceljskoj šumi. Ove godine to će biti 5. lipnja s početkom u 16.00 molitvom Puta križa.

[ad id=”68099″]

Prema izjavi i procjeni partizanskog pokajnika, sada već pokojnog Mladena Šafranka, tu je ubijeno oko 13.000 Hrvata povratnika s Križnog puta. Dosadašnje spoznaje nam kažu da su to učinili domaći partizani zadojeni jugokomunizmom. Naravno, te odluke nisu ipak mogli donositi na svoju ruku, naredba je stigla odozgor, od vodstva KPJ, Ozne i vrhovnog zapovjednika Josipa Broza Tita. Krive po zapovjednoj odgovornosti i same izvršitelje, jugokomunistička središta moći štite i u današnjoj hrvatskoj državi.

Iskapanje i pokapanje posmrtnih ostataka žrtava usko je povezano s radom državnog Ureda za istraživanje jugokomunističkih zločina, čije su aktivnosti dijelovi hrvatske vlasti i određene političke skupine zaustavljale svim silama. Zalaganjem preživjelog s Križnog puta Stjepana Brajdića i župnika u Đurmancu fra Drage Brgleza te članova Udruge Macelj 1945. u Donjem Maclju izgrađena je grobnica u kojoj su 1.163 žrtve konačno dostojanstveno i svečano pokopane 22. listopada 2005. Kasnijim zalaganjem Udruge Macelj 1945. izgrađena je lijepa crkvica Muke Isusove za hodočasnike kao i Križni put na spomen za sve žrtve stratišta koje još uvijek kriju Maceljske šume.

Crkva se i nadalje brine za očuvanje spomena na maceljske žrtve. No, što je s hrvatskim vlastima? Njihovi predstavnici izbjegavali su se pojavljivati na obljetnicama ovih strašnih događaja. Hoće li tako biti i ovaj put? Hrvatski sabor konačno je odlučio preuzeti pokroviteljstvo nad komemorativnim obilježavanjem. Valjda će se nakon toga hrvatske vlasti početi brinuti o nastavku istraživanja i očuvanja mjesta ubojstva ovih žrtava?!

Čitavo Maceljsko gorje trebalo bi zapravo zaštiti kao spomen-područje i što prije provesti daljnja nužna istraživanja. Opasnost je da mnoge masovne grobnice budu uništene (ne)opravdanim iskorištavanjem šumskog bogatstva i kako je najavljeno retencijama, izgradnjom zaustavljanja oborinskih voda u Smiljanovoj grabi. Šuma u tom kraju se smatra stratištem, tu su područja koja nikad nisu istražena. Isto tako trebalo bi što prije zaštititi mjesto masovne grobnice poznato kao Jama IVD. Kako znamo, tu su pronađeni posmrtni ostatci 21 svećenika, redovnika i bogoslova te ostatci više desetaka hrvatskih časnika.

Vrijeme prolazi i živih svjedoka sve je manje. Bilo bi ih potrebno ispitati, kao i pretpostavljene ubojice, ako ih ima još živih.

Moramo se zaista probuditi i pronaći pravu istinu o stradanju našega naroda. Hrvati raseljeni po svijetu dobro to znaju jer im je demokracija u krvi. Na žalost, prazne jugokomunističke tlapnje i dalje priječe istinu kao osnovu za hod našeg naroda u plodonosnu budućnost.

H S K – Središte za istraživanje komunističkih zločina nad Hrvatima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj

Kronika

Maloljetni tražitelj azila silovao maloljetnu štićenicu doma

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Arhiva

Maloljetni strani državljanin (16), ispitan je pred sucem za mladež Županijskog suda u Velikoj Gorici, jer ga se sumnjiči za silovanje.

On je kao tražitelj azila smješten u jedan odgojni dom na području sjeverozapadne Hrvatske, a prema kaznenoj prijavi sumnja se da je 5. travnja silovao štićenicu tog doma, također maloljetnicu, piše Večernji list

Djevojčica je stravični događaj ispričala jednoj od odgajateljica u domu, koja je potom o svemu izvijestila policiju. Policajci su potom došli u dom te su priveli 16-godišnjaka, nad njim proveli kriminalističko istraživanje te ga se sumnjiči za silovanje. Određen mu je istražni zatvor zbog mogućeg utjecaja na svjedoke.

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Kronika

Preminuo poznati hrvatski psihijatar Vladimir Gruden

Objavljeno

na

Objavio

Istaknuti hrvatski neuropsihijatar i psihoterapeut Vladimir Gruden umro je u Bjelovaru u 81. godini, javlja Večernji list u subotu navečer.

Kako su doznali od članova obitelji, Gruden je bio na poslovnom putu u Bjelovaru gdje mu je pozlilo.

Vladimir Gruden rodio se 1939. godine u Osijeku. U Zagrebu je 1963. godine diplomirao na Medicinskom fakultetu, a doktorirao je 1979. godine.

Nakon specijalizacije iz neuropsihijatrije, djelovao u Centru za zaštitu mentalnoga zdravlja (poslije Klinici za psihološku medicinu) Kliničkoga bolničkog centra u Zagrebu, gdje je bio voditelj odjela stacionarne psihoterapije, potom Psihoterapijskoga centra za parcijalnu hospitalizaciju, a od 1995. do 2003. bio je predstojnik Klinike; redoviti profesor Medicinskog fakulteta u Zagrebu.

Glavno je područje njegova rada bila psihoterapija, na tom je području napose razradio autogeni trening, agnostičku i autoopservacijsku terapiju, tehnike hipnoze te integralnu psihoterapiju.

Autor je brojnih knjiga i znanstvenih radova. (Hina)

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Oglasi

Komentari