Macho uloge Clinta Eastwooda koje ne smijete propustiti

18
Ako ste se ikad zapitali koji se glumac smatra ikonom filmskih macho uloga, na ovo pitanje postoji samo jedan odgovor – Clint Eastwood. Tijekom filmske karijere koja traje već više od 50 godina, Eastwood je glumio u više od šezdeset filmova od kojih je tridesetak režirao sam, a u glavnoj ulozi pojavio se više od četrdeset puta. Iako se pojavljivao u raznim filmskim žanrovima, uloge koje su obilježile njegovu karijeru i svrstale ga kao najveću ikonu filmskih macho uloga, protezale su se kroz cijelu njegovu karijeru, a 2008. godine, ulogom u filmu Gran Torino u sedamdeset osmoj godini života još jednom je pokazao da su uloge neustrašivih muškaraca baš ono zbog čega ćemo ga uvijek pamtiti. Zbog toga vam danas donosimo naš izbor najboljih macho uloga Clinta Eastwooda koje nikako ne smijete propustiti.

The God, The Bad and The Ugly (1966)

Clint-Eastwood-Good-Bad-Ugly_610

Dobar, Loš, Zao je talijanski epski špageti-vestern Sergia Leonea iz 1966. s Clintom Eastwoodom, Lee Van Cleefom i Elijem Wallachom u glavnim ulogama. To je treći film iz “dolarske trilogije” koju još čine filmovi “Za šaku dolara” i “Za dolar više”, koje bi također trebali pogledati. Jedan je od mnogih vesterna u kojima se u glavnoj ulozi pojavljuje Clint Eastwood, a mnogi ga smatraju najboljim vesternom svih vremena. Dovoljno je reći da je soundtrack za film napisao neponovljivi Ennio Moriccone, dok je Quentin Tarantino izjavio da se radi o “najbolje režiranom filmu svih vremena”.

Dirty Harry (1971)

146909

Prvi film iz serije filmova o inspektoru Harryju Callahanu, u kojem Eastwood izgovara legendarnu rečenicu “Do you fell lucky, punk?” držeći uperen Magnum 44 u pljačkaša banke. Režirao ga je Don Siegel, a Eastwood se našao u ulozi policijskog inspektora koji se oglušuje na pravila i svojim metodama pokušava pronaći serijskog ubojicu koji sam sebe naziva “Scorpio”. Film je uspješno prihvaćen i kod kritičara i kod publike, a 2012. je izabran za čuvanje u nacionalnom filmskom registru američke knjižnice kongresa kao važno kulturno i povijesno ostvarenje.

Hang´Em High (1968)

hang-em-high

Ako ste željeli vidjeti Eastwooda u osvetničkom pohodu, onda je ovo film za vas. Radnja se vrti oko Jeda Coopera (Eastwood), nevinog čovjeka koji je jedva preživio pokušaj linča i koji se nakon toga vraća kao čovjek od zakona koji želi privesti pravdi odgovorne za njegov pokušaj ubojstva.

Heartbreak Ridge (1986)

heartbreak-ridge

Možda se ne radi o jednom od najboljih filmova Clinta Eastwooda, ali “Vojničina” je film koji definitivno morate pogledati. Akcijska komedija u kojoj se Eastwood još jednom pojavljuje u odličnoj macho ulozi. Prekaljeni marinac, odlikovan “Medaljom časti”, narednik Highway (Eastwood), prije odlaska u zasluženu mirovinu vraća se u svoj stari vod, a pod zapovjedništvo dobiva grupu razmaženih i neorganiziranih marinaca koje pokušava dovesti u red. Prepun komičnih situacija i zanimljivih dialoga, “Vojničina” je film kojem se uvijek rado vraćamo.

Unforgiven (1992)

impitoyable03

“Nepomirljivi” je američki vestern Clinta Eastwooda iz 1992. o umirovljenom revolverašu koji prihvaća još jedan posao zbog novca. William Munny (Eastwood) i njegov bivši partner Ned Logan (Freeman) prihvaćaju posao pronalaska dvojice napadača koji su unakazili lice prostitutke i prošli samo sa novčanom kaznom. Film je osvojio četiri oscara, a režirao ga je Eastwood koji ga je posvetio svojim mentorima Donu Siegelu i Sergiu Leoneu.

Gran Torino (2008)

gran_torino_clint_eastwood-wallpaper

Posljednja u nizu od macho filmskih uloga Clinta Eastwooda. Priča prati Walta Kowalskog (Eastwood), asocijalnog udovca i ratnog veterana ljutitog na svijet i promjene u njegovom kvartu kojeg sve više nastanjuju pripadnici azijske etničke skupine Hmong. Eastwood još jednom dokazuje da i u sedamdeset osmoj godini nije za “staro željezo”, nego upravo suprotno i iako u već poznim godinama, da je još uvijek onaj Clint Eastwood s kojim se ne biste htjeli zakačiti. Gran Torino je vrhunsko filmsko ostvarenje koje vam svakako preporučujemo, naravno, kao i ostale filmove u kojima se Eastwood pojavljuje. (macho.hr)

facebook komentari

 • Gabro Vuskic

  Clint Eastwood je obožavatelj mnogih na ovoj planeti, a i ja sam jedan od njih.

 • posebno su mi dragi njegovi western filmovi

 • HRSmoock

  Gran Torino. “Bjež’ s mog travnjaka!” Tu smo stigli.

 • Agromentum

  Trilogija je nešto nenadmašivo…

 • Herceg-Bosna

  zgodan čovo…

 • Agromentum

  Nije to Čović.

 • Herceg-Bosna

  zgodan čovik bolan,;)

 • Agromentum

  A tako, mi danas nikako da nađemo zajednički jezik…:)

 • Herceg-Bosna

  a je brate, ja u brdo ti u polje
  zato de ti malo na rikverc pođi hahhaha

 • Agromentum

  Kakav rikverc? Šta si sad mislila? Izvoza ti mene danas i u rikverc i u forverc. 🙂

 • Herceg-Bosna

  hahahah ma šalim se ja :))

 • A šta kažeš za Tuko? Zar i on nije dio slave tih Western filmova?

 • wolf

  Raguz !!!

 • Agromentum

  Ma razumim. Znaš ti nas (JTN).

 • Đesi Milane kućo stara! Podsjeti me šta je ono Tuko? 😉

 • Agromentum

  More bit’ wolfe s velikim očima.) Jesil’ ti oni iz Crvenkapice?

 • Herceg-Bosna

  boa noite 😉

 • wolf

  Mislos sehrem iza bukve,zato su mi velike okice.