Connect with us

Iz Svijeta

Macron: Europski će izbori za nekoliko tjedana odrediti budućnost našeg kontinenta

Objavljeno

-

Francuski predsjednik Emmanuel Macron gorljivo je branio novu Europu u kolumni objavljenoj u ponedjeljak u svih 28 članica EU-a u kojoj je iznio ideje za “Europsku renesansu” uoči europskih izbora u svibnju.

Nazivajući izbore odlučujućima i upozoravajući da je Europa ugrožena, njegove riječi namijenjene su buđenju Unije kojoj po njemu trebaju fundamentalne reforme.

Kolumna je izašla u vrijeme pojačanih napetosti na Zapadu koji je uzdrmala politika američkog predsjednika Donalda Trumpa “Amerika na prvom mjestu” te izlazak Velike Britanije iz EU-a. Ostale prijetnje su Rusija i Kina.

Cilj prijedloga iznesenih u listovima poput The Guardiana u Britaniji i Die Welta u Njemačkoj zaštita je i obrana europskih građana, uz novi poticaj Uniji u smislu globalne konkurentnosti.

“Europski će izbori za nekoliko tjedana odrediti budućnost našeg kontinenta. Europa od Drugoga svjetskog rata nikada nije bila potrebnija niti je ikada bila ugroženija kao danas”, napisao je Macron. “Nacionalizam ne nudi ništa. To je projekt koji odbija”, istaknuo je.

Macron predlaže osnivanje europske agencije za zaštitu demokracije čiji bi stručnjaci sprječavali manipulacije i financiranje europskih stranaka iz inozemstva.

Također predlaže oživljavanje Schengenskog prostora, osnivanje zajedničke granične policije i europskog ureda za azil.

Nastojeći uvjeriti Europljane da ne glasaju za nacionaliste, francuski predsjednik poziva europske države i institucije da krajem godine dođu na “Konferenciju o Europi”. Cilj joj je predložiti reforme Unije bez zabranjenih tema, uključujući obnovu postojećih ugovora.

“U toj Europi, ljudi bi istinski uzeli svoju sudbinu u svoje ruke, u toj bi Europi i Britanija našla svoje mjesto”, napisao je Macron.

(Hina)

 

Poruka iz Italije za Macrona: Rađa se nova Europa. Europa žutih prsluka

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari