Connect with us

Iz Svijeta

Macron: Francuska i SAD učinit će sve da spriječe eskalaciju na Bliskom istoku

Objavljeno

-

Hina/Epa

Francuska i SAD uložit će veće napore ne bi li spriječili veću eskalaciju na Bliskom istoku, a ključni prioritet je smirivanje situacije između Izraela i Hezbolaha, rekao je u subotu francuski predsjednik Emmanuel Macron.

– Zajedno ćemo udvostručiti napore kako bi se izbjegla eksplozija u regiji, osobito u Libanonu, istaknuo je Macron u zajedničkoj izjavi s američkim predsjednikom Joeom Bidenom koji je u državnom posjetu Francuskoj. Macron je dodao da strane rade na “unapređenju parametara” kako bi se smanjilo tenzije i okončalo institucionalni vakuum u Libanonu.

Francuska i SAD zadnjih mjeseci nastoje smanjiti tenzije u regiji. Pariz je iznio pisane prijedloge objema stranama u cilju zaustavljanja pogoršanja sukoba između Izraela i Hezbolaha na granici. SAD također na tome radi, ali diplomati su rekli da postoje problemi u koordinaciji napora.

Macron je rekao da su dvije zemlje razvile “usku suradnju” u pregovorima “s Izraelom s jedne strane i Libanonom i svim drugim uključenim stranama s druge”.

Biden u kratkoj izjavi nije spomenuo Libanon, kao ni Iran, za koji je Macron rekao da usvaja strategiju eskalacije u regiji, podsjetivši na iranski napad na Izrael i razvoj njegova nuklearnog programa.

Naše dvije zemlje odlučne su izvršiti potreban pritisak kako bi se zaustavilo taj trend, rekao je Macron.

Unatoč američkoj rezerviranosti, Francuska, Britanija i Njemačka prošli su tjedan iznijele rezoluciju protiv Irana u vezi njegova nuklearnog programa koja je usvojena na Odboru guvernera Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

Premda je na kraju podržao rezoluciju, Washington je u početku bio rezerviran i američki diplomati rekli su se SAD boji da bi rezolucija mogla isprovocirati Iran, što žele izbjeći prije američkih predsjedničkih izbora u studenom.

Biden je u posjet Francuskoj stigao u povodu obilježavanja 80. godišnjice savezničkog iskrcavanja u Normandiji. Teme razgovora bile su i trgovina, Izrael i rat u Ukrajini.

Biden i Macron pozdravili su također spašavanje četvero talaca u Pojasu Gaze u subotu, izvijestila je agencija dpa.

Biden je rekao da će SAD nastaviti ulagati napore dok se svi taoci ne vrate kućama. Njegov savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan pohvalio je u priopćenju izraelsku vojsku i istaknuo da bi dogovor o prekidu vatre mogao osigurati oslobađanje svih ostalih talaca, sigurnosna jamstva za Izrael i pomoć civilima u Pojasu Gaze.

Macron je podržao te ciljeve, ali je kritizirao situaciju u Rafahu na jugu Pojasa Gaze. Rekao je da broj ubijenih i ozlijeđenih u devet mjeseci rata između Izraela i Hamasa neprihvatljiv. Rekao je i da je neprihvatljivo da Izrael ne želi otvoriti sve granične prijelaze za dopremu humanitarne pomoći u Pojas Gaze, što međunarodna zajednica traži već mjesecima.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas