Connect with us

Iz Svijeta

Macron i Merkel sastaju se uoči ključnih pregovora EU-a o fondu za oporavak od koronavirusa i višegodišnjem proračunu

Objavljeno

on

Foto: Arhiva

Francuski predsjednik Emmanuel Macron trebao bi u ponedjeljak poslijepodne posjetiti njemačku kancelarku Angelu Merkel uoči ključnih pregovora EU-a sredinom srpnja o fondu za oporavak od koronavirusa i višegodišnjem proračunu.

Francuska i Njemačka, kao i zemlje na jugu koje su teško pogođene virusom, podupiru prijedlog Europske komisije za stvaranje fonda za oporavak koji uključuje 500 milijardi eura u proračunskim transferima i 250 milijardi u zajmovima.

No skupina nazvana “štedljiva četvorka” – Austrija, Danska, Nizozemska i Švedska – protive se velikim zajmovima bez ikakvih reformskih uvjeta.

Izvor iz Elizejske palače prošli je tjedan rekao da je Francuska optimistična i odlučna po pitanju toga, no i priznao da “još uvijek nismo tamo”.

Macronov posjet nizozemskom premijeru Marku Ruffeu u Hagu u utorak donio je određeni napredak i u svačijem je interesu postizanje dogovora u srpnju, rekao je izvor.

Ranije ovaj mjesec EU čelnici održali su video sastanak koji nije donio rezultate te bi ponovno trebali razgovarati 17.-18. srpnja, ovoga puta na fizičkom sastanku, kako bi pokušali postići dogovor o paketu oporavka i proračunu unije za 2021. – 2027.

Macron i Merkel će raspravljati o predstojećem njemačkom predsjedavanju Europskim vijećem i pitanjima klime, trgovine i migracije na svom popodnevnom sastanku u Mesebergu, sjeverno od Berlina, rekao je izvor iz Elizejske palače.

Kasnije, tijekom radne večere, raspravljat će o stvarima na globalnoj razini, uključujući odnose sa SAD-om, Kinom, Turskom i sukobima u Libiji i sahelskoj regiji zapadne Afrike. (Hina)

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari