Connect with us

Iz Svijeta

Macron: Povijest prijeti da će ponovno krenuti tragičnim tijekom

Objavljeno

-

Francuski predsjednik Emmanuel Macron u nedjelju se prisjetio krvavog Prvog svjetskog rata i milijuna njegovih žrtava predvodeći obilježavanje stogodišnjice njegova završetka i pozvao desetke svjetskih čelnika okupljenih u Parizu na mir i suradnju.

“11. studenoga 1918. bio je prije sto godina. Čini se daleko, ali je zapravo bilo jučer. Tragovi rata nisu se nikad izbrisali, ni na tlu Francuske, ni u Europi ni na Bliskom istoku, ni u sjećanjima ljudi”, rekao je Macron pred šefovima država i vlada iz čitavog svijeta, među kojima je bila i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, okupljenih u Parizu na obilježavanju stogodišnjice kraja Prvog svjetskog rata.

“Sjetimo se! Ne zaboravimo!”, poručio im je.

Emmanuel Macron pohvalio je domoljublje Francuza koji su se borili od 1914., istaknuvši kako je patriotizam koncept potpuno protivan nacionalizmu.

“Domoljublje je točna protivnost nacionalizmu”, rekao je francuski šef države. “Nacionalizam je njegova izdaja”.

Poručio je nazočnima kako se valja sjetiti onih koji su došli iz čitavog svijeta na francusko tlo jer su željeli braniti vrijednosti koje su cijenili. “Došli su u sela čija imena niikada nisu ni čuli”.

“Francuska zna da duguje svojih borcima i borcima iz čitavog svijeta. Ona se klanja pred nihovom veličinom”, rekao je.

Povijest prijeti da će se ponoviti

Pozvao je nazočne da odbace “opčinjenost nasiljem i dominacijom”, i rekao da danas povijest prijeti da će se ponoviti jer se “negdašnji demoni ponovno bude”.

“Nove ideologije manipuliraju vjerama, povijest prijeti da će ponovno krenuti tragičnim tijekom. Neka ova obljetnica bude ona kada ćemo obnoviti vječnu vjernost našim mrtvima”, rekao je.

Svojim je kolegama poručio kako “moramo prenijeti našoj djeci svijet o kojem su generacije sanjale”.

Svoj je govor, u kojem je naglasio i važnost francusko-njemačkog prijateljstva, te stvaranja Europske unije i Ujedinjenih naroda nakon Drugog svjetskog rata, završio riječima: “Živio mir među narodima i među državama, živjele slobodne države svijeta, živjelo prijateljstvo među narodima, živjela Francuska”.

Desetci čelnika na obilježavanju kraja Prvog svjetskog rata

Svečanost obilježavanja sto godina od kraja Prvog svjetskog rata pod Slavolukom pobjede počela je u 11 sati zvonima pariške crkve Notre Dame i preletom zrakoplova koji je iza sebe ostavio boje francuske zastave.

Francuski predsjednik i njegovi gosti došli su autobusima po aveniji Champs-Elysees blizu Slavoluka pobjede, a potom su ostatak prešli pješice.

Jedino su američki predsjednik i  ruski predsjendik stigli u svojoj organizaciji. Donaldu Trumpu pri dolasku je istrčala žena golih grudi s natpisom Femen, ali je brzo svladana, dok je Vladimir Putin do  Slavoluk pobjede stigao u posljednjem trenutku.

Rukovao se s francuskim i američkim kolegom, s njihovim suprugama i s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Donald Trump i Vladimir Putin su na komemoraciji bili udaljeni nekoliko metara. Trump je sjedio s lijeve strane Emmanuela Macrona i Angele Merkel a ruski predsjednik s desne francuskog predsjednika.

Pod posebno podignutom natkrivenom tribinom Macronovo obraćanje pratili su Trump, Putin, Merkel, izraelski premijer Benjamin Netanyahu, turski predsjednik Tayyip Erdogan, kanadski premijer Justin Trudeau,  čelnici UN-a, Europske unije i NATO-a.

Nakon vojne ceremonije i francuske Marseljeze koju je izveo zbor francuske vojske, osmero francuskih srednjoškolaca čitalo je izvatke iz svjedočanstava koje su na dan primirja napisali po jedan francuski, britanski,  američki i njemački vojnik, kineski radnik i Francuskinja svojem partneru, vojniku.

Svečanost koja je trajala oko sat i pol završila je odavanjem počasti Neznanom junaku, te zvucima Bolera Mauricea Ravela, koji je bio jedno vrijeme bolničar u Prvom svjetskom ratu.

Pariz  je u nedjelju pod iznimnim mjerama sigurnosti, ispražnjeno je od prometa veliko područje koje okružuje Slavoluk pobjede, ali su mjere pojačane i oko Trga Republike gdje se očekuje prosvjed protiv Trumpa kao i oko La Villettea gdje će popodne biti održan Pariški mirovni forum.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas