Pratite nas

Iz Svijeta

Macron protiv Trumpova priznanja izraelskog suvereniteta nad Golanskom visoravni

Objavljeno

na

Francuski predsjednik Emmanuel Macron u petak je opetovao da Francuska ne prihvaća američku odluku o priznanju izraelskog suvereniteta nad Golanom.

“Predsjednik je istaknuo da se priznanje izraelskog suvereniteta nad Golanom, okupiranim teritorijem, kosi s međunarodnim pravom i može samo pridonijeti porastu napetosti u regiji”, piše Elizejska palača u priopćenju objavljenom nakon posjeta jordanskog kralja Abdulaha II. Parizu.

Američki predsjednik Donald Trump je 21. ožujka priznao izraelski suverenitet nad Golanom, što označava promjenu stajališta koje su Sjedinjene Države zastupale desetljećima. Francuska diplomacija je odmah reagirala podsjetivši da se protivi izraelskoj aneksiji te visoravni u Siriji koju je Izrael zauzeo 1967.

Taj teritorij strateški važan za obje zemlje bogat je vodom i uzdiže se iznad Galileje i Tiberijadskog jezera sa strane koju kontrolira Izrael.

Emmanuel Macron je u petak primio kralja Abdulaha II. s kojim je razgovarao o regionalnim krizama, napose o Siriji i o izraelsko-palestinskom sukobu.

“Dvojica čelnika su potvrdila opredijeljenost za političko rješavanje sirijske krize kao jedini način da se trajno ugasi žarište nestabilnosti koju ta kriza znači za regiju i za Europu”, objavila je Elizejska palača nakon susreta.

“Francuska drži da bi normalizacija veza s režimom u Damasku koju ne bi pratio napredak prema takvom inkluzivnom rješenju potkopala sve izglede za mir u Siriji i time i svaku mogućnost za siguran, dostojanstven i slobodan povratak sirijskih izbjeglica”.

Susret je usto za Pariz bio prilika da opetuje svoje stajalište da “rješenja izraelsko-palestinskog sukoba nema bez priznavanja dviju država, Izraela i Palestine, koje žive jedna pokraj druge u miru i priznatim i sigurnim granicama s Jeruzalemom kao prijestolnicom”.

(Hina)

 

Trump potpisao uredbu kojom se Golanska visoravan proglašava izraelskim teritorijem

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj

Iz Svijeta

Vučić o prosvjedu: Tamo su bili i neki ljudi iz regije, pitat ćemo susjede što im je cilj

Objavljeno

na

Objavio

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić nazvao je u srijedu prosvjede održane tijekom noći u Beogradu “najbrutalnijim političkim nasiljem”, ocijenivši da je skup bio “dobro organiziran” te da je u prosvjede umiješan i “inozemni faktor”.

Srbija je u proteklih osam godina, za razliku od nekih ranijih vremena, poštivala slobodu okupljanja, demonstracija, slobodu izražavanja drugačijeg mišljenja i nikada ni na koji način nije ugrozila to pravo svojim građanima, rekao je Vučić u izvanrednom obraćanju medijima.

On je ustvrdio kako su prosvjedi u Beogradu “navodno pravdani pričom o koronavirusu”, ali da je javnost svjedočila “agresivnom političkom prosvjedu” te da se policija ponašala dostojanstveno i odgovorila tek kada su osobe desničarske orijentacije upale u Skupštinu Srbije.

U sukobima demonstranata i policije tijekom noćašnjih prosvjeda u središtu Beograda ozlijeđeno je 43 policajca i 17 prosvjednika, spaljeno je pet policijskih vozila, a 23 osobe su uhićene. Na ulicama je jutros bilo mirno, ali su bili vidljivi tragovi sukoba.

Prosvjedi u središtu Beograda počeli su mirno, potaknuti najavom predsjednika Srbije o ponovnom uvođenju policijskog sata zbog pogoršane epidemiološke situacije, a prerasli su u sukobe nakon što je jedna skupina prosvjednika nasilno ušla u predvorje zgrade srbijanskog parlamenta.

Tada je uslijedila i prva intervencija policije koja je prosvjednike potisnula na ulicu. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Janša s Orbanom i Vučićem raspravljao o vraćanju europskog identiteta

Objavljeno

na

Objavio

Slovenski premijer Janez Janša sudjelovao je u srijedu, zajedno s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom i srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem, na web-konferenciji o europskim izazovima i traženju zajedničkog europskog identiteta.

“S izazovima koji stoje pred nama možemo se suočiti ako se vratimo svojim izvornim vrijednostima i svom identitetu. Moramo se boriti za naše ljude, Europljane, naše nasljeđe i narode, našu slobodu, naš način života i našu budućnost”, kazao je Janša na on-line konferenciji koju je organizirala zaklada ” Građanska Mađarska”, a vodi ju član Fidesza i bivši Orbanov ministar za ljudske resurse Zoltan Balog.

U svom prilogu na konferenciji, Janša se među ostalim zauzeo za širenje EU-a na zapadni Balkan, te upozorio na neizvjesnosti koje donosi koronakriza i drugi izazovi pred kojima stoji EU.

Slovenski premijer, kojega s mađarskim premijerom Orbanom povezuju prijateljske i bliske političke veze, naveo je kako u ideološkom smislu za Europu i njen identitet najveću prijetnju predstavlja “kulturni marksizam”.

“U Komunističkom manifestu piše da je za stvaranje novog svijeta potrebno da nestane narod, privatno vlasništvo i školstvo, te da nestane religija. To se upravo sada i događa preko masovnih medija, kulturne industrije i nekih političkih stranaka”, kazao je u raspravi Janša, kako ga citiraju slovenski mediji.

U materijalu koji je kao pripremu za trilateralni sastanak napisao Balog, navodi se među ostalim da je u Europskoj uniji, umjesto pravnih i formalnih tehničkih pitanja koja su sada u središtu, potrebno pokrenuti otvorenu rasporavu o izazovima koji stoje pred Europskom unijom, a koji se sada “ignoriraju”.

“Potrebna je otvorena i iskrena rasprava o našim temeljnim vrijednostima, a ne bježanje od pitanja koja su nepopularna u mainstream medijima s dominacijom ljevice”, navodi Balog.

Kako navodi Balog, zemlje koje su za takvu otvorenu raspravu žele “jaku i kompetitivnu Europu koja je dom različitih naroda” te Europu kao zajednicu temeljenu na “judeo-kršćanskim” i kršćanskodemokratskim vrijednostima i tradicijama, a ne federalističku Europu (“Ever Closing EU”), koja će zanemariti identitete i povijesnu baštinu pojedinih naroda. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Oglasi

Komentari