Connect with us

Iz Svijeta

Macron traži od Poljske poštivanje europskih vrijednosti

Objavljeno

on

Francuski predsjednik Emmanuel Macron u utorak je prozvao Poljsku zbog “negiranja europskih principa”, te ju pozvao da na Europsku uniju ne gleda samo kao na zajedničko tržište, nego i kao na politički projekt utemeljen na zajedničkim vrijednostima.

Govoreći o europskoj financijskoj pomoći Poljskoj za smanjivanje emisija stakleničkih plinova, kazao je kako Varšava prijelaz na čista goriva ne može postići sama.

“Nemojte se zavaravati”, rekao je studenima na Jagielonskom sveučilištu u Krakovu. “Poljska ne može sama napraviti takav promjenu, ona to može samo preko Europe, s Europom”.

Upozorio je Poljsku da ne može uzimati što joj paše a distancirati se od europskih temeljnih vrijednosti.

“A ne zavaravajte se ni ovim: Ne vjerujte onima koji vam kažu ‘Europa će mi dati novac za klimatsku tranziciju ali će mi dati otvorene ruke za moje političke izbore’. To nije točno. Europa je blok, blok vrijednosti, blok tekstova, blok ambicija”, kazao je Macron.

“Znam da je privrženost zajedničkom tržištu vrlo snažna i dominantna u Poljskoj“, rekao je Macron. „No Europa nije samo tržište… prvenstveno je politički projekt“, rekao je.

Poljska se distancirala od političkih aspekata europske integracije, Macron je kazao, no i očuvanja temeljnih prava. To je bila „velika greška“, rekao je.

Posljednjih godina Poljska je bila u svađi s Europskom komisijom zbog zakonodavnih reformi koje je predložila vladajuća, konzervativna stranka Pravo i pravda.

Bruxelles je izrazio zabrinutost da će reforme potkopati zakonodavstvo u zemlji. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari