Connect with us

Iz Svijeta

Macron u Washingtonu dočekan kao ‘važan saveznik’ SAD-a

Objavljeno

-

Foto: EPA

Potpredsjednica Sjedinjenih Država Kamala Harris primila je u srijedu Emmanuela Macrona na početku njegova državnog posjeta koji treba otkloniti dojučerašnje zamjerke i, bude li moguće, smiriti sadašnju napetost zbog američkog protekcionizma, ocijenivši da je “Francuska je važan saveznik SAD-a”.

Srdačno i uz osmijehe s jedne i s druge strane, primila je francuskog predsjednika u sjedištu NASA-e gdje je pohvalila suradnju “utemeljenu na demokratskim načelima i na zajedničkim vrijednostima”.

Francuski predsjednik je na engleskom rekao da se te “zajedničke demokratske vrijednosti” trebaju primjenjivati i u svemiru, koji je nazvao “novim mjestom međunarodnog sukoba”.

Emmanuel Macron je tako pozvao Francusku i SAD da surađuju kako bi ustanovili “nova pravila” u osvajanju i u istraživanju svemira.

Pratili su ga astronauti Sophie Adenot i Thomas Pesquet – potonji je kandidat za let na Mjesec u okviru ambicioznog američkog programa Artemisa.

Francuski predsjednik, prvi kojemu je Bidenova administracija ukazala čast primajući ga u državni posjet, treba tri dana boraviti u zemlji.

Nakon posjeta NASA-i sastat će se s američkim zastupnicima u vezi s okolišem i odvojeno s dužnosnicima administracije na temu civilnih nuklearnih aktivnosti.

Na kraju će Joe i Jill Biden prirediti intimnu večeru za Emmanuela i Brigitte Macron, daleko od protokola kojim će Bijela kuća u četvrtak dočekati francuskog predsjednika.

Dvojica predsjednika trebaju pokazati jedinstveno stajalište o Ukrajini kojoj će, najavljuju, i ubuduće pomagati dokle god bude trebalo, ističući da će pregovori s Moskvom biti mogući tek kada to ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij ocijeni prikladnim. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas