Connect with us

Hrvatska

Macron u Zagrebu: Hrvatska kupila Rafale i dobila potporu za Schengen

Objavljeno

-

Foto: Hina

Emmanuel Macron boravio je u četvrtak u prvom službenom posjetu nekog francuskog predsjednika Hrvatskoj, donijevši sa sobom na potpis dokumente o kupoprodaji Rafalea i novom strateškom partnerstvu i podršku Hrvatskoj za šengenski prostor.

Zagreb je dolaskom francuskog predsjednika konačno dočekao potpisivanje sporazuma o kupnji zrakoplova nakon godina muke s nabavom novih čuvara zračnog prostora umjesto zastarjelih Migova-21.

Sporazum o kupoprodaji francuskih Rafalea potpisali su ministri obrane dviju zemalja, Mario Banožić i Florence Parly.

“Na taj način jačamo sposobnosti hrvatske vojske, ratnog zrakoplovstva i dobivamo najmodernije zrakoplove”, naglasio je hrvatski premijer Andrej Plenković u izjavi za medije s Macronom u Banskim dvorima.

“To je ‘game changer’. Imat ćemo na raspolaganju avione kakve od juga Njemačke do Grčke nitko nema”.

Naglasio je da je Hrvatska nabavila “najmodernije zrakoplove koji će utjecati na vanjskopolitički sigurnosni i obrambeni položaj Hrvatske” i očekuje da će taj ugovor potaknuti “značajniju suradnju obrambenih industrija” dviju zemalja.

Francuski su Rafalei kupljeni nakon što je Hrvatskoj prije nekoliko godina propala kupnja izraelskih F-16 za što se ispostavilo da Izrael nije imao dopuštenje Washingtona.

Macron kao zagovornik jačanja europskih snaga smatra da je to i dokaz prijateljstva i “važan korak u smjeru europske obrane koji jamči zajedničku sigurnost”.

Dva primjerka tih borbenih zrakoplova tempirano su nadletjela su Zagreb u vrijeme izlaska dvojice čelnika iz Banskih dvora i njihovu šetnju Gornjim gradom. Zrakoplovi koji su doletjeli iz Francuske izazvali su pozornost Zagrepčana, preletjevši grad više puta u niskom letu.

Macron i Plenković odšetali su od Banskih dvora do Lotrščaka, odakle mu je hrvatski premijer pokazivao Zagreb. Uz mjere sigurnosti koje nisu bile onoliko stroge kao za posjeta nekih drugih državnika, znatiželjnici su prilazili Macronu koji ih je pozdravljao s “dobar dan”, a neki su uspjeli uslikati i selfieje.

Strateško partnerstvo i Schengen

Francuska je jedna od stožernih članica EU-a, jedina stalna članica Vijeća sigurnosti od zemalja EU-a, prva vojna i nuklearna sila Unije i sedmo svjetsko gospodarstvo i stoga je još važniji novi Sporazum o strateškom partnerstvu koji su nakon svog susreta potpisali Macron i Plenković.

Tradicionalno, Francuska nije bila hrvatski saveznik, ali odnosi Zagreba i Pariza pomalo se počinju mijenjati početkom stoljeća, nakon vremena u kojima je službena politika zagovarala osovinu Pariz-Beograd.

Godine 2010. Hrvatska i Francuska potpisuju prvi Sporazum o strateškom partnerstvu koji je značio veliku promjenu u odnosima dviju zemalja.

Novi Sporazum potpisan u četvrtak otvara mogućnosti puno jače suradnje u više područja, te jasno pozicionira Hrvatsku i Francusku kao partnerske zemlje međusobno i u odnosu na europske i globalne izazove.

Sporazumom o strateškom partnerstvu Francuska daje potporu Hrvatskoj na više područja, političkih, gospodarskih i kulturnih, među ostalima i u onima koji su strateški ciljevi Zagreba – ulazak u šengenski prostor i u eurozonu i članstvo Hrvatske u OECD-u.

Macron je i eksplicitno potvrdio potporu za Schengen.

“Kao prvo, Hrvatska je spremna za Schengen, to je pokazala, ispoštovala je proces. Hrvatska je potvrdila da ima čvrstu organizaciju i sposobnost zaštite svojih granica, vanjskih granica Unije, u odnosu na borbu protiv krijumčarenja”, rekao je Macron na zajedničkoj konferencije za medije s domaćinom, premijerom Andrejom Plenkovićem.

Radujem se

Macron je službeni dio posjeta uz sve državne i vojne počasti počeo susretom s predsjednikom države Zoranom Milanovićem koji je nekoliko puta rekao da se “raduje” strateškom jačanju odnosa dviju zemalja i kupnjom francuskih zrakoplova.

Nije, međutim, zaboravio napomenuti da obrambeni posao s Francuskom neće zaustaviti vojnu suradnju sa Sjedinjenim Američkim Državama. “Suradnje s Amerikancima je bilo i bit će”.

Macron je potporu Francuske najmlađoj članici Unije naglasio i na susretu s predsjednikom Milanovićem na Pantovčaku.

“Naše će dvije zemlje nastaviti surađivati u području sigurnosti, imigracija, gospodarstva, istraživanja, u toliko tema koje trasiraju europski put Hrvatske – Schengen i pristup eurozoni, što su vaši najvažniji projekti koje podržavamo”, rekao je Macron Milanoviću.

Francuski predsjednik bio je i prvi strani državnik koji je položio vijenac za žrtve Domovinskog rata na Spomeniku domovine koji je otvoren u prosincu 2020. Učinio je to na vlastitu želju.

Posjet je pak završio na ručku u hotelu Esplanade gdje su mu se pridružile osobe iz javnog, gospodarskog, kulturnog i sportskog života.

Rimac i Bugatti

Prije ručka Plenković i on razgledali su najbrži električni automobil u svijetu, proizveden u Hrvatskoj, i najbrži benzinski automobil na svijetu, proizveden u Francuskoj – Rimčevu Neveru i Bugattijev Chiron Super Sport.

Francuskog čelnika na ulazu u zagrebački hotel dočekali su sinjski alkari, a potom i Mate Rimac, vlasnika tvrtke Rimac Automobili koja je sredinom godine preuzela francusku tvrtku Bugatti, čime je nastala nova tvrtka – Bugatti Rimac.

Nakon toga su prešli u drugi dio hotela gdje se održava ručak na koji su stigli i uzvanici poput bivšeg hrvatskog izbornika nogometne reprezentacije Miroslava Ćire Blaževića i aktualnog Zlatka Dalića, zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića, bivšeg ministra turizma Garija Cappellija, zagrebačkog rektora Damira Borasa i još stotinu drugih.

Predsjednika Macrona u prvoj polovici sljedeće godine očekuje predsjedanje Vijećem EU-a, ali predsjednički izbori na kojima se nada izboriti drugi mandat.

Nakon što s vlasti ode njemačka kancelarka Angel Merkel, francuski šef države možda bi mogao postati “onaj kojeg će se nazvati” kad bude trebalo rješavati probleme na Starom kontinentu.

Macron iz Zagreba popodne odlazi u posjet Italiji i papi Franji. (Hina)

Macron i Plenković potpisali ugovor o strateškom partnerstvu, potpisan i ugovor za Rafale

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari