Connect with us

Iz Svijeta

Macron: Unatoč brexitu, Ujedinjeno Kraljevstvo ostaje ‘naš prijatelj i saveznik’

Objavljeno

on

Unatoč izlasku iz Europske unije, Ujedinjeno Kraljevstvo ostat će “naš prijatelj i naš saveznik”, rekao je u četvrtak navečer u novogodišnjoj poruci francuski predsjednik Emmanuel Macron.

“Ujedinjeno Kraljevstvo ostaje naš susjed, ali i naš prijatelj i naš saveznik. Taj izbor da napusti Europu, taj brexit, dijete je europske slabosti i mnogih laži i lažnih obećanja”, rekao je francuski šef države u poruci na televiziji.

On je naglasio da je EU prije nekoliko dana potpisala sporazum s Londonom kako bi se “organizirali budući odnosi, uz obranu naših interesa, naše industrije, naših ribara i našeg europskog jedinstva”.

Velika Britanija izašla je iz EU-a 31. siječnja ove godine, a u ponoć u noći na petak završava prijelazno razdoblje u kojem je još bila dio europskog jedinstvenog tržišta.

Ali francuska sudbina, kazao je Macron, je u Europi.

Govoreći o cijepljenju protiv koronavirusa, rekao je da neće dopustiti “nepotrebnu sporost”.

Kritiziran zbog prespore kampanje cijepljenja, pogotovo u odnosu na Njemačku, Macron je istaknuo da neće dopustiti nikome da se igra sa sigurnošću i s okvirom koji trebaju utvrditi znanstvenici i liječnici, “i u kojem će se odvijati cijepljenje”.

“Nada je tu, u cjepivu, koje je ljudski genij uspio stvoriti u godinu dana”, kazao je. U tom kontekstu, rekao je da neće dopustiti kašnjenje.

“Svaki Francuz koji to želi mora se moći cijepiti. Na siguran način i po redu, počevši s onima koji su izloženi najvećem riziku”.

U govoru je rekao i da misli na 64.000 žrtava covida-19 u Francuskoj, na njihove obitelji i bližnje.

“Ova 2020. godina bila je teška” jer nas je “podsjetila da smo osjetljivi” a bila je “još nepravednija prema slabijima”. (Hina)

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari