Connect with us

Iz Svijeta

Mađari imaju pravo znati kakvi se promigrantski birokratski planovi dogovaraju u Bruxellesu

Objavljeno

-

Mađarska kampanja protiv Junckera završava 15. ožujka, nova meta Timmermans

Mađarska desna vlada završava svoju “kontroverznu” kampanju protiv predsjednika Europske komisije Jean-Clauda Junckera 15. ožujka, najavio je glasnogovornik vlade, ali je po riječima premijera jasno da će kampanja dobiti novu metu, Fransa Timmermansa.

“Mađari imaju pravo znati kakvi se promigrantski birokratski planovi dogovaraju u Bruxellesu”, napisao je u subotu na Twitteru glasnogovornik Zoltan Kovacs.

“Zato smo organizirali informativnu kampanju, koja će završiti prema planu 15. ožujka”, dodao je.

Već neko vrijeme ulice u Mađarskoj pune su postera na kojima su Juncker i mađarsko-američki milijarder George Soros, uz slogane koji sugeriraju da taj dvojac želi promovirati ilegalne migracije prema Europi.

Europska komisija snažno je odbacila te tvrdnje.

Spor oko postera i kampanje

Juncker je na čelo Komisije došao zahvaljujući Europskoj pučkoj stranci (EPP) koja ga je na prošlim europskim izborima odabrala za ‘spitzenkandidata’.

Stranka mađarskog premijera Viktora Orbana, Fidesz, također pripada europskim pučanima.

Nekoliko članova EPP-a zatražilo je izbacivanje Fidesza iz skupine zbog spora oko postera i kampanje.

Orban je u nedjelju rekao da će prvu fazu kampanje jednostavno zamijeniti ona druga: protiv Junckerova zamjenika, Fransa Timmermansa.

“U slijedećoj fazi izborne kampanje, vidjet ćete drugu figuru na posterima: gospodina Timmermansa”, rekao je Orban za njemački Welt am Sonntag.

Timmermans se nada da će zamijeniti Junckera na čelnoj poziciji Komisije kao član europskih socijalista (PES) na nadolazećim europskim izborima u svibnju.

Orban je rekao za njemački list kako će se taj nizozemski političar na novim posterima pridružiti Sorosu, liberalnom filantropu koji je uložio nekoliko milijardi dolara u “humanitarne” projekte i promigrantsku politiku kroz nekoliko desetljeća.

(Hina)

 

ORBAN ‘ISTJERAO’ SOROSA IZ DRŽAVE

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas