Connect with us

Vijesti iz regije

Mađarska će blokirati ulazak Bugarske u Schengen ako ne ukine porez na tranzit plina

Objavljeno

-

Wikipedia

Mađarska će blokirati ulazak Bugarske u šengenski prostor sve dok je na snazi porez na tranzit ruskog plina, priopćilo je u subotu mađarsko ministarstvo vanjskih poslova.

Mađarska je Bugarskoj jasno dala do znanja da će staviti veto na ulazak te zemlje u prostor slobodnog kretanja ako porez na glavnu mađarsku rutu za uvoz plina ostane na snazi, navodi ministarstvo u priopćenju, citirajući mađarskog ministra vanjskih poslova Petera Szijjarta.

– Jasno smo dali do znanja Bugarima da ćemo, ako ta njihova odluka potraje, dakle ako budu dugo ugrožavali sigurnost mađarske opskrbe energijom, staviti veto na njihov ulazak u Schengen, rekao je Szijjarto.

Zapadnoeuropske zemlje uložile su velike napore u neovisnost o ruskom plinu, a Mađarska, zemlja bez izlaza na more, uglavnom preko Bugarske i Srbije godišnje nabavlja 4,5 milijardi kubičnih metara plina iz Rusije prema ugovoru potpisanom 2021.

Bugarska i Rumunjska koje su u EU ušle 2007. još uvijek se unatoč nastojanjima nisu uspjele priključiti šengenskom prostoru.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas