Connect with us

Geopolitika

Mađarska će pojačati kupnju ruskog plina ove zime

Objavljeno

-

Epa

Mađarska će pojačati kupnju ruskog plina ove zime, rečeno je iz ruskog državnog energetskog giganta Gazproma, usprkos sve jačim kritikama Zapada da taj plan financira rat u Ukrajini.

U gostovanju na državnoj televiziji, izvršni direktor Gazproma Aleksej Miller je izjavio kako “značajan dodatni volumen stiže na mađarsko tržište.” Dodao je kako je Mađarskoj već dostavljeno 1,3 milijarde kubičnih metara plina povrh postojećih ugovora za ovu godinu, piše Politico.

“Opskrba dodatnim obujmom nastavit će se na kontinuiranoj bazi u nadolazećem jesenskom i zimskom periodu,” rekao je Miller, koji je pod sankcijama SAD-a i Velike Britanije zbog svoje uloge u pružanju podrške ruskom ratu u Ukrajini, piše N1.

Mađarski premijer Viktor Orban sastao se prošlog tjedna s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Pekingu, a razgovarali su uglavnom o opskrbi naftom i plinom, kao i nuklearnim gorivom. Orban je ranije izjavio kako Budimpešta “neće dopustiti sankcije koje će dodatno povećati inflaciju u Mađarskoj,” a usporavao je i pregovore o snažnijim restrikcijama na razini Europske unije.

Američki veleposlanik u Mađarskoj David Pressman oštro je kritizirao sastanak Orbana i Putina, opisavši ga kao “zabrinjavajućeg” i rekavši kako se treba razgovarati o mađarskom “produbljivanju odnosa s Rusijom.”

Iz mađarskog ministarstva vanjskih poslova i trgovine odbili su potvrditi ili komentirati izjavu Gazproma, a operater na centrali novinaru Politica je rekao kako su mađarski dužnosnici na produženom vikendu zbog Dana republike, kojim se obilježava pokušaj revolucije protiv staljinističke represije iz 1956., u kojem su sovjetske snage i njihovi lokalni saveznici ubili 3000 Mađara.

U travnju je gospodarski savjetnik ukrajinskog predsjednika Zelenskog, Oleg Ustenko, rekao kako niz novih ugovora između Mađarske i Rusije znači kako je ta članica Europske unije “suučesnik sukoba u Ukrajini. “Morali biste biti potpuno slijepi da ne vidite kakve zločine sponzorirate. Kupnja dodatnog plina od Rusa znači da im pružate kapacitete za eskalaciju rata,” rekao je Ustenko za Politico.

“Sigurnost mađarske opskrbe energijom zahtijeva neometani transport plina, nafte i nuklearnog goriva,” rekao je mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto nakon dogovora kojim je ranije ove godine Gazpromu dopušteno prodavati dodatne zalihe Mađarskoj. “Kako bi se ispunila ta tri uvjeta, energetska suradnja između Mađarske i Rusije mora biti neometana. To nema ništa s političkim sklonostima.”

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas