Connect with us

Iz Svijeta

Mađarska ne popušta mjere zbog porasta zaraze

Objavljeno

-

Mađarska još nema prostora za popuštanje mjera zatvaranja zbog porasta zaraze koronavirusom, rekao je u petak premijer Viktor Orban, dodajući da će liječnici početi cijepiti trudnice Pfizer-BioNTechovim i Moderninim cjepivima.

Orban je rekao da vlada planira nakon vikenda ograničiti broj kupaca koji smiju ulaziti u trgovine te da će ih možda držati dulje otvorene navečer. Odluke će biti objavljene u subotu.

Mađarska je u petak izvijestila o rekordno visokom dnevnom broju od 275 umrlih od covida-19.

Bolnice su pod “izvanrednim” pritiskom, rekao je u srijedu glavni kirurg, jer je zemlja postala žarište trećeg vala pandemije koja je posebno pogodila srednju Europu.

Orban je rekao da je teško predvidjeti kada će biti vrhunac trećeg vala pandemije, koji je zahvatio regiju potaknut širenjem zaraznije varijante virusa prvi put otkrivene u Britaniji.

Rekao je da je glavno pitanje bilo kako brzo broj zaraženih može početi opadati kad prođe vrhunac.

“Sljedeća 1-2 tjedna bit će teška”, rekao je za državni radio.

Dodao je, međutim, da postoji “realna šansa” da se škole ponovno otvore od 19. travnja nakon što se učitelji i zaposlenici cijepe.

Orban je rekao da je do sada cijepljeno 71 posto starijih od 65 godina koji su se prijavili za cijepljenje, a ukupno 1,8 milijuna ljudi dobilo je barem prvu dozu cjepiva u zemlji od 10 milijuna.

Mađarska liječnička komora upozorila je ljude ranije ovog tjedna da ograniče kupnju na jednom tjedno, ako je moguće, izbjegavaju javni prijevoz i odgađaju domaća putovanja koja nisu nužna.

“Danima imamo najvišu stopu smrtnosti u svijetu, većina bolničkih odjela sada služi kao odjeli za covid-19, odjeli intenzivne njege višestruko su preopterećeni”, navodi se. (Hina)

Mađarski Fidesz izašao iz Europske pučke stranke

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas