Mađarska neće primiti migrante koje neke zapadne zemlje žele vratiti u Mađarsku

0

Mađarska neće primiti migrante koje neke zapadne zemlje žele vratiti u Mađarsku, rekao je Janoš Lazar, šef kabineta premijera Viktora Orbana. Dodao je kako će prihvatiti samo one migrante koji su u Europsku uniju ušli preko Mađarske.

“Danska, Švedska, Finska, Island i Norveška žele poslati desetine tisuća migranata u Mađarsku, onih koji su u Uniju ušli preko neke druge članice”, rekao je Lazar. Rekao je i kako ne bi bilo fer ako bi Mađarska, a “ne bogate skandinavske zemlje” morala primiti te ljude.

Mađarski premijer Viktor Orban je prošli mjesec ulažući napore u pojašnjavanje stava svoje zemlje povećao napore u pružanju konkretne pomoći progonjenim kršćanima u većinski muslimanskim zemljama.

Orban je u subotu 27. kolovoza u Rimu vodio razgovore s kršćanskim vođama s Bliskog istoka.

Sastanku su također prisustvovali: Ignacije Efrem Josip III. Yuonan, patrijarh Sirske katoličke crkve; Bechara Boutros Al-Rahi, maronitski patrijarh Antiohije; Jean-Clément Jeanbart, nadbiskup Melkitske grkokatoličke Crkve ujedinjene s Rimom i grada Alepa; Ignacije Efrem II., patrijarh Sirske pravoslavne crkve i Anba Gabriel, biskup Koptske pravoslavne crkve.

Glavna tema rasprave bila je progon kršćana, budući da su kršćani na Bliskom istoku trenutno najranjiviji ljudi na svijetu. Na sastanku je g. Orbán izjavio da Mađarska djeluje protiv progona kršćana te je spremna pomoći ovim zajednicama, čija je egzistencija ugrožena.

Prema nedavnoj odluci, mađarska je vlada imenovala novog pomoćnika ministra (Tamás TÖRÖK) u Ministarstvu ljudskih potencijala (ministar: Zoltán BALOG) koji je odgovoran za progonjene kršćane.

Mađarska je vlada odlučila dati 3 milijuna eura za pomoć progonjenim kršćanskim azjednicama diljem svijeta.

facebook komentari