Connect with us

Vijesti iz regije

Mađarska produljuje ‘krizno stanje’ zbog novog migrantskog vala

Objavljeno

on

Mađarska vlada je odlučila za šest mjeseci produžiti “krizno stanje” zbog rastućeg migracijskog pritiska na granici i očekivanog novog vala izazvanog razvojem događaja u Afganistan, priopćio je u petak Vladin informacijski centar.

U priopćenju navode da se migracije prema Europi povećavaju na kopnu i na moru, a broj pokušaja ilegalnog prelaska povećava se i na mađarskoj granici.

Mađarske su vlasti do sada ove godine uhvatile više od 60.000 ilegalnih migranata na granici, što je preko trostruko više od broja ulovljenih u prvih osam mjeseci 2020. godine, dodaje se u priopćenju, prenosi mađarska agencija MTI.

Policija je u posljednje vrijeme u prosjeku privodila 300 migranata dnevno, ističe informacijski centar dodajući da migranti s balkanske rute sve više pokušavaju nasilno ući u Mađarsku i “redovito napadati policajce koji štite granicu” .

Samo ove godine na mađarskoj južnoj granici otkriveno je više desetaka tunela, kazali su navodeći kako se i broj krijumčara ljudi koje su vlasti uhvatile također utrostručio u odnosu na prošlu godinu.

“Ekonomski problemi uzrokovani pandemijom koronavirusa i razvojem situacije u Afganistanu potaknut će novi migracijski val koji će islamskim ekstremistima pružiti priliku da uđu u srce Europe”, stoji u priopćenju.

Zaključuju da se mađarska vlada drži svoje “otvorene i nedvosmislene” migracijske politike. Krizno stanje prvi put je uvedeno u ožujku 2016., a nekoliko je puta produljivano. (Hina)

Poljska proglasila izvanredno stanje na granici s Bjelorusijom

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR