Pratite nas

Iz Svijeta

Mađarska traži i podršku Hrvatske u diversifikaciji nabave plina

Objavljeno

na

Mađarsko otvaranje novih pravaca nabave plina ovisi o partnerima, uključujući SAD i Hrvatsku, izjavio je mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto, pozivajući ujedno američki Exxon da donese odluku o ulaganju u plinsko polje u rumunjskom dijelu Crnog mora.

Mađarska nema izlaz na more pa je u slabijoj poziciji kada je u pitanju uvoz prirodnog plina, koji koristi čak 85 posto kućanstava, naglasio je mađarski ministar vanjskih poslova u srijedu tijekom posjeta SAD-u.

“Hoćemo li moći diversificirati dobavne pravce plina ovisi o naša četiri saveznika – Hrvatskoj, Rumunjskoj, SAD-u i Austriji”, naglasio je Szijjarto.

“Nalazimo se u čudnoj situaciji – naši prijatelji i saveznici potiču nas da otvorimo nove pravce nabave ali to u osnovi ovisi o njima”, poručio je mađarski dužnosnik.

Razvoj terminala za ukapljeni prirodni plin (LNG) na hrvatskom otoku Krku pomogao bi nam u diversifikaciji u odnosu na postojeći logistički sustav istok-zapad, koji je uspostavljen za vrijeme hladnog rata kada je Sovjetski Savez igrao dominantnu ulogu u srednjoj i istočnoj Europi, izjavio je Szijjarto.

Pozvao je također američkog energetskog diva Exxon Mobil da do rujna odluči hoće li ulagati u veliki projekt razvoja plinskog polja u rumunjskom dijelu Crnog mora.

“Exxon Mobil može iz temelja promijeniti stvari u opskrbi Europe energijom. No, moraju konačno donijeti završnu odluku o ulaganju”, istaknuo je.

Ako je ne donesu do rujna, Mađarska će morati s Rusima sklopiti još jedan dugoročni sporazum o nabavi, upozorio je.

Rumunjske rezerve plina u Crnom moru predstavljaju potencijalni izazov za dominantnu ulogu ruskog Gazproma u opskrbi središnje i istočne Europe prirodnim plinom, smatra savjetodavna tvrtka Deloitte.

Razvoj tih polja mogao bi regiji donijeti novi izvor opskrbe plinom a Rumunjska bi do 2040. mogla računati na prihode od 26 milijardi dolara, procjenjuje ta tvrtka.

Američki Exxon i rumunjska podružnica austrijske energetske grupe OMV Petrom odgodili su odluku o ulaganju u projekt Neptun Deep dok ne budu izmijenjeni odgovarajući propisi.

Procjenjuje se da polje sadrži nekih 42 milijarde do 84 milijarde prostornih metara plina a Exxon pri odlučivanju o tom ulaganju razmatra nekoliko faktora, kazala je u srijedu glasnogovornica američke kompanije Julie King.

Odluka će zahtijevati “konkurentne i stabilne fiskalne uvjete, liberalizirano rumunjsko tržište plina, koje omogućuje slobodnu trgovinu, i dostatnu povezanost sa susjednim slobodnim i likvidnim tržištima, u svakom slučaju za trajanja našeg ugovora o koncesiji”, dodala je King.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

U Meksiku privedeno gotovo 800 migranata bez dokumenata

Objavljeno

na

Objavio

Meksičke vlasti privele su gotovo 800 migranata bez dokumenata pronađenih u četiri kamiona na istoku Meksika u subotu, u jednoj od najvećih akcija protiv ilegalne imigracije posljednjih mjeseci, objavila je vlada.

Nacionalni institut za migracije u Meksiku (INM) priopćio je u subotu navečer kako je pronađen 791 strani državljanin u kamionima koji su zaustavljeni u istočnoj saveznoj državi Veracruz i time potvrdili ranije izvještaje o masovnom pritvaranju.

Meksiko je pojačao napore kako bi smanjio val migranata prema američkoj granici pod pritiskom američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji je obećao nametnuti carine na meksičku robu ako Meksiko ne zaustavi ilegalne imigracije.

Meksiko je sklopio sporazum sa SAD-om 7. lipnja o ukidanju tarifa. Meksička vlada ima rok od 45 dana da znatno smanji broj migranata koji dolaze do američko-meksičke granice ili će ponovno biti suočena s prijetnjom nametanja carina.

Većina uhvaćenih u pokušaju ulaska u Sjedinjene Države su osobe koje bježe od siromaštva i nasilja iz Gvatemale, Hondurasa i Salvadora.

Odluka o jačanju granica i odgovaranju na Trumpove prijetnje izazvala je napetosti u meksičkoj vladi. U petak je čelnik INM-a Tonatiuh Gullen podnio ostavku. Zamijenio ga je Francisco Garduno koji je prije bio na čelu zatvorskog sustava u Meksiku.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Mike Pompeo: SAD ne želi rat s Iranom

Objavljeno

na

Objavio

Foto: EPA

Napetosti između SAD-a i Irana na vrhuncu su nakon što je Trumpova administracija optužila Teheran za napad na dva tankera

Iako je Iran “nesumnjivo” odgovoran za prošlotjedne napade na dva tankera, Sjedinjene Države ne žele rat s Teheranom, rekao je u nedjelju američki državni tajnik Mike Pompeo.

“Predsjednik Trump je učinio sve da se izbjegne rat. Mi ne želimo rat”, rekao je Pompeo u razgovoru za televiziju Fox.

No, istaknuo je da će Washington jamčiti slobodnu plovidbu važnim pomorskim pravcima.

“SAD će poduzeti sve nužne mjere, diplomatske i druge, da se to postigne”, rekao je Pompeo.

Napetosti između SAD-a i Irana na vrhuncu su nakon što je administracija predsjednika Donalda Trumpa optužila Teheran da je u četvrtak izveo napade na dva tankera u Omanskom zaljevu. Iran uporno odbacuje bilo kakvu odgovornost.

“Obavještajne službe imaju puno podataka, puno dokaza. Većinu toga ćemo pokazati svijetu”, rekao je Pompeo koji je ranije bio direktor CIA-e.

Dodao je da ne želi govoriti o budućim potezima Washingtona. “Iran neće imati nuklarno oružje. To je cilj”, odgovorio je na pitanje hoće li SAD slati još vojnika i naoružanja u regiju.

“Jučer sam telefonski razgovarao s puno kolega u svijetu. Uvjeren sam da ćemo imati partnere koji razumiju tu prijetnju”, rekao je Pompeo.

(Hina)

 

Ponovno napad na tankere; Nova kriza u Perzijskom zaljevu ionako užarenu atmosferu čini još zapaljivijom

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari