Connect with us

Vijesti iz regije

Mađarska u iduću srijedu raspravlja o finskom i švedskom ulasku u NATO

Objavljeno

-

Foto: EPA

Mađarski parlament će sljedeće srijede početi raspravu o ratifikaciji finskog i švedskog članstva u NATO-u, prema dnevnom redu za sljedeći tjedan.

Finska i Švedska su zatražile članstvo u savezu nakon ruske invazije na Ukrajinu prošle godine, rekavši da se žele pridružiti “ruku pod ruku”. Dok im je većina zemalja članica dala zeleno svjetlo, Turska i Mađarska tek trebaju ratificirati zahtjev.

Ankara optužuje Švedsku da daje utočište terorističkim grupama. Turska je nedavno ukazala da će odobriti samo finsko članstvo za NATO, a Mađarska tvrdi da procedura kasni zbog zakonodavnih zapleta potrebnih za otključavanje bespovratnih sredstava Europske unije.

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock prošli tjedan je pozvala Tursku i Mađarsku da dopuste Finskoj i Švedskoj da se pridruže NATO-u, rekavši da očekuje od svih članica da ratificiraju zahtjeve “bez daljnjeg odlaganja”.

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je u studenom da je njegova nacionalistička vlada već odlučila poduprijeti finsko i švedsko pristupanje NATO-u.

Mađarska vlada podnijela je u srpnju odgovarajuće prijedloge zakona, no parlament, u kojem Orbanova vladajuća stranka Fidesz ima dvotrećinsku većinu, nije o njima raspravljao.

Mađarska je uslijed ukrajinskog rata pokušavala spasiti energetske veze s Rusijom. Orban, ponovno izabran 2022. na četvrti mandat zaredom, u subotu je ponovio da je članstvo u NATO-u “vitalno” za Mađarsku, no rekao je da njegova vlada neće slati oružje u Ukrajinu ili prekinuti svoje ekonomske odnose s Moskvom. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari