Connect with us

Gospodarstvo

Mađarska u potpunosti otplatila paket međunarodnih zajmova

Objavljeno

on

Mađarska je u potpunosti otplatila paket zajmova koji je u jeku krize 2008. godine uzela od međunarodnih zajmodavca kako bi poduprla posrnulo gospodarstvo u vrijeme financijske krize, objavila je u srijedu središnja banka.

[ad id=”93788″]

“Ovo je sretan dan za nas jer je konačno iza nas dugo i teško razdoblje”, kazao je ministar gospodarstva Mihali Varga novinarima u Budimpešti, komentirajući otplatu zajmova preuzetih 2008. od međunarodnih kreditora.
Mađarska je bila prisiljena uzeti zajam od oko 20 milijardi eura od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Europske unije i Svjetske banke nakon što im je onemogućen pristup tržištima obveznica u jeku globalne financijske krize.

Ministar se osvrnuo na oporavak mađarskog gospodarstva koje postojano raste četiri godine, uz pad stope inflacije i kamatnih stopa na rekordno niske razine. Dug države i proračunski manjak također su smanjeni od stupanja na premijersku dužnost Viktora Orbana 2010. godine, kazao je novinarima Varga u mađarskoj prijestolnici.

Zahvaljujući svemu tome Mađarska je prošloga tjedna otplatila posljednju tranšu duga prema Europskoj uniji od 1,5 milijardi eura, istaknuo je Varga. U 2013. godini već su bili otplatili prije roka 12,5 milijardi eura zajma koji su dobili od MMF-a. Ministar gospodarstva izrazio je nadu u poboljšanje statusa Mađarske kod međunarodnih agencija za rejtinge nakon otplate dugova.

Mađarske državne obveznice kod svih su ključnih svjetskih agencija za kreditne rejtinge u špekulativnoj kategoriji, podsjeća AFP, napominjući da analitičari za ovu godinu predviđaju njegovo poboljšanje.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari