Pratite nas

Iz Svijeta

Mađarska vlada predložit će 26. svibnja ukidanje izvanrednih ovlasti

Objavljeno

na

Mađarska vlada podnijet će 26. svibnja parlamentu prijedlog za ukidanje izvanrednih ovlasti, uvedenih zbog pandemije koronavirusa, najavio je u nedjelju kasno navečer šef kabineta mađarskog premijera Viktora Orbana, a objavio portal hirtv.hu.

Gergely Gulyas naveo je isti datum koji je ranije krajem prošlog tjedna naznačio i Orban.

Gulyas je rekao da će parlamentu trebati nekoliko dana kako bi bio usvojen prijedlog kojim će se do početka lipnja okončati široko osporavane izvanredne ovlasti za kojima je u koronakrizi posegnuo mađarski premijer, a koje su naišle na velika osporavanja.

U trenutku kada je mađarski parlament dao vladi ovlasti da vlada donošenjem dekreta u pitanjima povezanim s koronavirusom nije bio utvrđen bilo kakav datum trajanja tih ovlasti, što je na međunarodnoj razini izazvalo val kritika i osuda autokratske vladavine za kojom je posegnula mađarska vlada na čelu s Orbanom.

Tim je ovlastima mađarski premijer u ožujku dobio odriješene ruke kako bi se borio s epidemijom, što su kritizirale skupine za ljudska prava, nekoliko zemalja članica Europske unije i Europska komisija. Orban je rekao da posebne ovlasti može povući parlament, kojem njegova stranka Fidesz ima dvotrećinsku većinu, u bilo kojem trenutku.

Prema zakonu, svatko tko namjerno širi lažne informacije koje mogu uznemiriti ljude ili podrivati borbu protiv koronavirusa mogao bi se suočiti s pet godina zatvora.

Orban je bio pozvan da u četvrtak na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta sudjeluje u raspravi o stanju u Mađarskoj s obzirom na kritike EU-a, ali je u EP poslao ministricu pravosuđa.

Vezano uz restriktivne mjere i pandemiju mađarska vlada od ponedjeljka će postupno ukidati restriktivna ograničenja u Budimpešti, dva tjedna nakon što su mjere izolacije ukinute u ostatku zemlje, najavio je subotu Orban. (Hina)

Orban: Postalo je jasno da smo uspjeli suzbiti i epidemiju u Budimpešti

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj

Iz Svijeta

Hrvati mogu u Austriju bez radnih dozvola, ali posla nema

Objavljeno

na

Objavio

Hrvati u Austriju od 1. srpnja mogu bez radnih dozvola, no u toj zemlji posla više nema ni za domaće, piše u četvrtak Večernji list.

Austrija je bila jedina članica Europske unije koja je zadržala zabranu zapošljavanja za Hrvate punih sedam godina, koliko je vremena prošlo otkako je Hrvatska ušla u Europsku uniju.

Otvaranje tržišta rada događa se za obje zemlje u bitno promijenjenim okolnostima, Austrija ima najveću stopu nezaposlenosti nakon Drugog svjetskog rata te posla više nema ni za domicilno stanovništvo, dok se i u Hrvatskoj nova radna mjesta broje na prste.

Da nije bilo korone, Hrvatska bi danas imala barem 60.000 zaposlenih više nego što ih ima sada. Prvi su kod nas s tržišta otpali stranci, ali i domaća sezonska radna snaga koja se zapošljavala na Jadranu.

Austrijske vlasti ističu da se posljednjih sedam godina u Austriju doselilo 13.000 hrvatskih državljana, a u trenutku potpunog otvaranja tržišta i za Hrvate u Austriji je ukupno bilo zaposleno 33.400 hrvatskih državljana, najvećim dijelom u turizmu, industriji, trgovini i građevinskom sektoru.

Bez posla i s prijavom na tamošnjem uredu za nezaposlene je oko 7000 hrvatskih građana od približno 83.000 vlasnika hrvatskih putovnica koji žive u Austriji. Njih oko 46.000 rođeno je u Hrvatskoj. U toj zemlji 9 posto radne snage dolazi iz neke od drugih članica EU.

Austrija sada ne očekuje masovniji dolazak hrvatskih radnika, a pojedini analitičari vjeruju da bi mogao uslijediti i obrnuti trend – povratak iseljenih njihovim kućama, i to ne samo iz Austrije nego i iz drugih europskih država, donosi Večernji list. (Hina)

Ivica Šola: Hrvati, i ne samo Hrvati, sve masovnije napuštaju Irsku

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Wahington poziva Tursku da ne pretvori Aju Sofiju u džamiju

Objavljeno

na

Objavio

Američki državni tajnik Mike Pompeo pozvao je u srijedu Tursku da ne pretvori bivšu baziliku Aju Sofiju u džamiju, što priželjkuje turski predsjednik Recep Tayip Erdogan.

“Pozivamo turske vlasti da i dalje sačuvaju Aju Sofiju kao muzej, kao ilustraciju njihove posvećenost poštivanju kulturnih tradicija i bogate povijesti koje su oblikovale tursku republiku i da jamče da će ostati otvorena za sve”, napisao je Pompeo.

Tursko državno vijeće će u četvrtak razmatrati zahtjev udruga koje traže pretvaranje bivše bazilike Aja Sofije, koja je sad muzej, u džamiju.

“Sjedinjene Države smatraju da bi svaka promjena statusa Aja Sofije predstavljala ograničenje nasljeđa te izuzetne građevine”, dodao je Pompeo.

Glasnogovornik turskog ministarstva vanjskih poslova Hami Aksoy je rekao da Tursku “iznenađuju” te izjave i dodao da “nitko nema pravo upozoravajućim tonom govoriti o njihovim suverenim pravima”.

Aja Sofija, istanbulska crkva iz VI. stoljeća, upisana je na UNESCO-ov popis svjetske baštine. Crkvu su izgradili Bizantinci, a Osmansko Carstvo pretvorilo ju je u džamiju da bi 1935. postala muzej.

Erdogan je prošle godine pretvaranje Aje Sofije u muzej nazvao “velikom pogreškom”. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Oglasi

Komentari