Connect with us

Pregled

Mađarska Vlada u ožujku počinje graditi novu osnovnu školu u Petrinji

Objavljeno

-

Foto: EPA

Mađarska Vlada, koja je već pomagala stanovništvu potresom pogođene Sisačko-moslovačke županije, na proljeće iduće godine pokreće dosad najvrjedniji pokret – gradnju nove zgrade Prve osnovne škole u Petrinji.

Projekt su u četvrtak dužnosnicima županije i Grada Petrinje uz nazočnost mađarskog veleposlanika u Hrvatskoj Csaba Demcsáka predstavili čelnici Mađarske ekumenske humanitarne organizacije.

Izgradnja objekta, kako je rečeno, trebala bi početi u ožujku iduće godine, a trajala bi dvije godine. Za izgradnju škole, koja će se nalaziti na parceli nedavno srušenih objekata starog Gavrilovića u Srnakovoj ulici, već su angažirani i izvođači.

Više o projektu izgradnje zgrade Prve osnovne škole govorio je državni tajnik za vjerske i etničke odnose Ureda predsjednika mađarske Vlade Miklós Soltész, ističući kako se prijatelji prepoznaju u nevolji.

“Neposredno nakon potresa ponudili smo brzu pomoć u kontejnerima i drugoj robi, a posebno djeci i mladima. Organizirali smo ljetovanje za stotinjak djece na Pagu i 400 djece na jezeru u Mađarskoj”, napomenuo je Soltész.

Škola za dvije godine, doprinos uspjesima hrvatskih sportaša u svijetu

Riječ je, kazao je, o novoj suvremenoj školi sa sportskom dvoranom i sportskim igralištima, izrazivši uvjerenje da će označiti doprinos uspjesima hrvatskih sportaša u svijetu.

“Vjerujemo da ćemo cijeli postupak ubrzati i da će škola biti završena za dvije godine. Uvjeren sam kako će ove donacije pomoći da ljudi ostaju u svojim mjestima, da očuvaju kršćanstvo i čuvaju suživot dva naroda”, rekao je Soltész.

Najavio je i projekt obnove crkve u Žažini, za što još čekaju uvjete Konzervatorskog odjela, a za što je sisačko-moslovački župan Ivan Celjak rekao kako je uz novu školu to najveća donacija na petrinjskom području, za koju je mađarska Vlada ukupno osigurala 27 milijuna eura.

Hrvati iz Mađarske donirali 450.000 kuna

Hrvati iz Mađarske, napomenuo je župan, također su osigurali donaciju od 450.000 kuna koja će se koristiti za obnovu objekta Područnog odjela sisačke Glazbene škole u Petrinji.

Celjak je ujedno zahvalio prijateljima iz Mađarske na organizaciji ljetovanja djece sa stradalog područja u srpnju i kolovozu ove godine, spominjući i napore županije u obnovi školskih objekata kako bi se učenicima omogućio kvalitetan nastavak školovanja te da bi ostali u svom kraju.

Ugovor o obnovi objekta Glazbene škole u Petrinji potpisao je predsjednik Zajednice Hrvata u Mađarskoj Ivan Gugan i istaknuo kako je to doprinos kulturi Petrinje. Najavio je kako će Zajednica sa svojom pomoći biti nazočna i u budućnosti.

Članovima mađarskog izaslanstva zahvalio je i ravnatelj Prve osnovne škole Robert Groza, a sudionici razgovora obišli su i parcelu u Srnakovoj ulici na kojoj traju pripremni radovi za početak gradnje škole.

Istodobno s razgovorima u Petrinji, donaciju računala za učenike Osnovne škole u Glini ravnateljici Robertini Štajdohar predao je počasni konzul Republike Hrvatske u Mađarskoj Atila Kos. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari