Mađarska zakonom tjera Sorosevo sveučilište iz Budimpešte

2

Pritisak Mađarske na nevladine organizacije koje se financiraju iz inozemstva prelio se na pooštravanje pravila za strana sveučilišta, a to bi moglo utjecati i na Sorosev Central European University (CEU) u Budimpešti, uporište liberalnog međunarodnog obrazovanja u toj zemlji.

Zakon pogađa “u srce“ CEU-a, fakulteta koji je osnovao George Soros, američki financijer i filantrop mađarskog podrijetla, priopćila je ta institucija. Njezin rektor Michael Ignatieff je na sastanku sa studentima i osobljem fakulteta.

“To nije pitanje u kojem je moguć kompromis“, rekao je Ignatieff studentima i zaposlenicima fakulteta. “Mi garantiramo za naše akademske slobode“, dodao je.

Mađarski premijer Viktor Orban kritizirao je udruge civilnog društva koje je financirao Soros, osnivač zaklade Otvoreno društvo koja podupire organizacije diljem svijeta i kosi se Orbanovom politikom protivljenja liberalnoj demokraciji.

Jedna od točka razdora je migracija. Orban je uoči izbora u 2018. pooštrio svoju protuimigracijsku politiku i smatra da nevladine organizacije dobivaju novce iz inozemstva kako bi se petljale u unutarnja pitanja Mađarske.

Po zakonu koji je u utorak podnesen parlamentu, strani fakulteti moraju imati kampus u Budimpešti i u državi iz koje dolaze. CEU, koji djeluje samo u mađarskoj prijestolnici, jedino je međunarodno sveučilište bez ogranka na drugim mjestima.

“Ovi amandmani bi od CEU-a zahtijevali da otvori dodatni kampus u saveznoj državi New York. Tjeranje CEU-a da to učini ne bi imalo nikakvih prednosti i stvorilo bi financijske i troškove ljudskih resursa“, priopćilo je sveučilište.

Fakulteti moraju početi provoditi zakon do 15. veljače 2018. ili prestati prihvaćati nove studente do rujna 2018. godine.

CEU je osnovan 1991., nakon pada komunizma i danas ima oko 1400 studenata.

Viktor Orban: Narodi Europe su u stanju pobune protiv saveza globalista, liberalnih medija i briselske birokracije

facebook komentari

  • kršni

    Orbanu je jasno i on djeluje. I nama je jasno ali nismo još mrdnuli prstom. Pitanje je hoćemo li.

  • Omnes Omnibus

    “Ovi amandmani bi od CEU-a zahtijevali da otvori dodatni kampus u saveznoj državi New York. Tjeranje CEU-a da to učini ne bi imalo nikakvih prednosti i stvorilo bi financijske i troškove ljudskih resursa“
    Kao sto mozete vidjeti iz rezultata predsjednickih izbora u SAD, i Amerikancima treba svjeza doza serosovskog pranja mozga.