Connect with us

Iz Svijeta

Mađarska započela izgradnju ograde duž granice sa Srbijom: bit će dugačka 175 kilometara

Objavljeno

on

Radovi na četiri metra visokoj i 175 kilometara dugačkoj ogradi počeli su u gradu Morahalomu, oko 180 km jugoistočno od Budimpešte

Mađarska je u ponedjeljak započela izgradnju ograde duž svoje granice sa Srbijom u nastojanju da zaustavi ilegalne migrante u pokušaju da uđu u zemlju.

Njemačka kancelarka Angela Merkel odluku je nedavno nazvala besmislenom.

[ad id=”68099″]

Deseci tisuća migranata, većinom s Bliskog istoka i iz Afrike koriste balkansku rutu kako bi ušli u zemlje EU-a, prolazeći pritom kroz Grčku, Makedoniju i Srbiju, a potom u Schengensku zonu bez graničnih kontrola koja počinje u Mađarskoj.

Radovi na četiri metra visokoj i 175 kilometara dugačkoj ogradi počeli su u gradu Morahalomu, oko 180 km jugoistočno od Budimpešte, izvijestila je državna televizija M1.

Mađarska je od početka godine registrirala više od 70.000 migranata, u odnosu na 43.000 koliko ih je u zemlju ušlo tijekom cijele prošle godine.

Većini migranata krajnji su cilj bogatije zemlje EU-a, no mađarska vlada tvrdi da te države ilegalne migrante često vraćaju natrag u Mađarsku.

Prihvatilišta u Mađarskoj i u Austriji prenapučena su, a krajem prošlog mjeseca mađarska policija upotrijebila je suzavac kako bi u prihvatilištu u istočnome gradu Debrecinu razdvojila nekoliko stotina imigranata među kojima je izbila tučnjava.

UN i Vijeće Europe kritizirali su izmjene u mađarskim zakonima o azilu te smatraju da će negativno djelovati na prava tražitelja azila koji ondje traže sigurnost te da ih dovesti u još veću opasnost.

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari