Connect with us

Iz Svijeta

Mađarski Fidesz izašao iz Europske pučke stranke

Objavljeno

on

Mađarska vladajuća stranka Fidesz u četvrtak je napustila Europsku pučku stranku (EPP), nakon što je ranije ovaj mjesec izašla iz redove te političke grupacije u Europskom parlamentu.

„Ovim putem obavještavam predsjednika EPP-a da Fidesz više ne želi biti član te se povlači temeljem članka 9.“ njezinog statuta, stoji u pismu upućenom glavnom tajniku EPP-a Antoniju Lopez-Isturizu Whiteu koje je na svom Twitter profilu objavila Katalin Novak, potpredsjednica Fidesza.

EPP je zbog potkopavanja demokracije suspendirao stranku mađarskog premijera Viktora Orbana 2019. godine, a Fidesz je ranije ovaj mjesec napustio taj savez u Europskom parlamentu (EP).

EPP, najveća politička grupacija u EP-u, okuplja 83 stranke iz 43 države, a u njezinim redovima su predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, 11 čelnika EU država i 5 čelnika država izvan tog saveza.

Orban je početkom mjeseca pozvao na stvaranje novog saveza desnih europskih stranaka jer je EPP „konačno postao dodatak europskoj ljevici“.

Nova grupacija trebala bi biti „dom za sve europske građane koji ne žele migrante, multikulturalizam, koji nisu ovisni o LGBT maniji, koji štite kršćanske vrijednosti i poštuju nacionalni suverenitet“, napisao je tada mađarski premijer.(Hina)

Viktor Orban želi osnovati novu europsku političku grupaciju na desnici

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari