Connect with us

Hrvatska

Majka Jean-Michela Nicoliera: Srbija ne može ući u demokratsku zajednicu kao što je Europska unija

Published

on

Cijela Hrvatska prisjeća se žrtve Vukovara i Škabrnje u Domovinskom ratu. Tijekom tromjesečne opsade Grada Heroja stradalo je više od 2700 hrvatskih branitelja i civila, a on je sravnjen sa zemljom. Danas, tisuće ljudi u Koloni sjećanja odale su počast žrtvi Vukovara. Mnogi od njih i osobno su svjedočili padu Grada.

Jedna od žrtava bio je i francuski dragovoljac Jean Michel Nicolier. Most u središtu grada nosi njegovo ime.

Jean-Michel Nicolier odveden je iz vukovarske bolnice i ubijen na Ovčari 20. studenog. Nicolier je rođen u Francuskoj, ondje je odrastao, a s Hrvatskom nije imao veze. Prije nego što su ga pripadnici JNA odveli iz bolnice, dao je izjavu francuskim novinarima i pritom rekao da je u Vukovaru izgubio previše prijatelja.

Odbijao je otići, a iako je znao da će biti teško, priznao je da takve strahote nije mogao zamisliti, prije svega za civile. Stoga je ime Jean- Michela Nicoliera postalo i simbolom stradanja Grada heroja, kao i most, poznat iz videosnimke razrušenog Vukovara, na kojem Veselin Šljivančanin nije pustio izaslanika Crvenog križa da dođe do bolnice i spriječi humanitarnu katastrofu. Upravo u to vrijeme iz bolnice su prema Sajmištu i Ovčari odvođeni ranjenici, među kojima je bio i Jean-Michel Nicolier, gdje je okrutno završen njihov život.

Lyliane Fournier, majka Jean-Michela Nicoliera  dala je izjavu za HRT u povodu Dana Sjećanja na žrtve Domovinskog rata.

“Istina je da je u Francuskoj krenuo pravni postupak i inzistiramo na tome da dobijemo podatke o nestalima od Srbije. Moj sin je bio francuski državljanin i nadam se da će Francuska učiniti sve da se sazna istina o mome sinu. Zadovoljna sam suradnjom hrvatskog i francuskog pravosuđa. Idem uskoro opet u Francusku vidjeti kakve su novosti”, rekla je Fournier.

Lyliane Fournier komentirala je kako Hrvatska ne smije dopustiti Srbiji ulazak u EU dok se ne riješi pitanje i ratnih zločinaca i nestalih.

“Imamo informaciju tko je ubojica sina. Ako bude potvrđeno, očekujemo da bude izručen i dobije kaznu koju je zaslužio, ne samo za mog sina, već za sve žrtve Ovčare. Naravno da treba blokirati ulazak Srbiji u Europsku uniju dok Srbija ne izruči ratne zločine i ne ispriča se za agresiju na Hrvatsku. Ako se ti uvjeti ne ispune, Srbija ne može ući u demokratsku zajednicu kao što je Europska unija”.

Na kraju Fournier je zaključila kako nije zadovoljna suđenjem u Den Haagu i time da ratni zločinci hodaju slobodni po Srbiji.

Jean-Michel Nicolier, lik i djelo koje se ne zaboravlja

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari