Connect with us

Gluposti

Majke Srebrenice u dopisu UN-u: ‘Hrvatska je bila agresor, ne dajte da šalje vojsku u BiH’

Objavljeno

-

Udruženje Pokret “Majke enklave Srebrenica i Žepa” uputio je dopis generalnom tajniku UN-a Antoniju Guterresu i savjetnici generalnog tajnika za prevenciju genocida u Vijeću sigurnosti UN-a Alicei Wairimu Nderitu u kojem poziva da se spriječi da Hrvatska putem UN-a i NATO-a vojno angažira svoje oružane snage u BiH posredstvom misije ALTHEA.

“Vijeće Sigurnosti UN- a je nizom svojih rezolucija u vrijeme agresije na RBiH od 1992.-1995., pozvalo tadašnju SRJ-Srbiju i Republiku Hrvatsku da poštuju suverenitet BiH i da svoje vojne i druge oružane snage povuku iz BiH, te je Vijeće Sigurnosti UN- a smatralo da je neprihvatljivo političko miješanje i vojno prisustvo susjednih država u BiH.

ICTY, koji je 1993. godine osnovan, rezolucijom Vijeće Sigurnosti UN- a je u svojim presudama pored obilja dokaza koristio i navedene rezolucije Vijeće Sigurnosti UN-a, kao dokazni materijal. ICTY je presudio u pet presuda da je u BiH bio međunarodni sukob i da je Hrvatska bila agresor na BiH, te da je Hrvatska vojska bila vojno angažirana u cilju okupacije dijela BiH i pripajanja Republici Hrvatskoj.

Pozivamo vas, da, shodno Konvenciji o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida i Akcijskom planu Generalnog tajnika iz 2007. godine, spriječite namjeru Hrvatske vlade da putem UN-a i NATO-a – vojno angažira svoje oružane snage u BiH posredstvom misije Althea – Eufora u BiH”, navodi se u dopisu.

Ističe se da, “glavni tužitelj MICT/ICTY preko pola desetljeća obavještava VS UN da je Hrvatska, zajedno sa Srbijom, glavni kočničar progona zločinaca u regiji”.

“Naime, glavni tužitelj ICTY/MICT u kontinuitetu od 2015. obavještava VS UN da Republika Hrvatska apsolutno ne surađuje u progonu zločinaca, da blokira istrage u BiH i da je postala utočište za ratne zločince.

Pozivamo Vas, da hitno zakažete rasprave u UN-u o izvještajima gl. tužitelja ICTY/MICT i ponašanja Republike Hrvatske, jer ovakva opstrukcija Republike Hrvatske u progonu ratnih zločinaca u BiH i regiji treba pokrenuti mehanizme iz Akcijskog plana gen. tajnika u situacijama kad se u državama gdje je počinjen zločin opstruira rad pravosuđa.

U ovakvim okolnostima, kada je Republika Hrvatska i po ocjeni ICTY/MICT međunarodni nositelj opstrukcija u procesuiranju teških kršenja međunarodnog humanitarnog prava, Hrvatska vlada želi angažirati svoje oružane snage u BIH posredstvom NATO-a i UN-a što predstavlja prst u oko žrtvama.

Smatramo da se radi o pokušajima Republike Hrvatske da u danom momentu ponovo destabilizira BiH i da UN putem svojih mehanizama mora zaustaviti zlonamjerne akcije Hrvatske vlade. Tražimo hitne reakcije UN-a; rasprave u UN-u o izvještajima ICTY/MICT od 2015. godine i primjenu adekvatnih mjera te pokretanje Akcijskog plana da se zaustavi djelovanje Republike Hrvatske”, zaključuje se u dopisu, prenosi Danas.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari