Connect with us

Zanimljivosti

Makarska proglašena najsigurnijim gradom u Hrvatskoj u 2013.

Objavljeno

-

Na Šestoj međunarodnoj konferenciji ‘Sigurnost gradova – SIGG 2014.’ u Splitu je danas za najbolji projekt sigurnosti u lokalnoj zajednici proglašena Makarska, na temelju regionalnog natječaja časopisa Zaštita.

Ovo priznanje Makarskoj, kako je obrazloženo, dodijeljeno je zbog angažmana gradskog Centra za obavješćivanje Osejava, kojim je povećana razina sigurnosti u tom gradu u 2013. godini.

Nagradu je makarskom gradonačelniku Tončiju Biliću uručio Nikola Miljević, glavni urednik časopisa Zaštita, koji je skupa s Hrvatskim forumom za urbanu sigurnost i organizator konferencije.

Miljević je rekao kako makarski Gradski centar za obavješćivanje na jednom mjestu uređuje, organizira i planira poslove video nadzora javnih gradskih površina, predstavlja operativno komunikacijsko središte, upravlja inteligentnim protupožarnim nadzornim sustavom, distribuira lokalne metereološke podatke. Centar raspolaže seizmografijom, dostavlja važne i žurne servisne informacije na službene stranice grada, osigurava prijenos panoramske slike, predstavlja telekomunikacijsko-upravljačko središte komunalnih službi, organizira rad spasilačke službe i koordinira helikopterski promet.

Gradonačelnik Bilić je izrazio iznimno zadovoljstvo besprijekornim funkcioniranjem Centra za obavješćivanje Osejava, što je, naglasio je, jedan od preduvjeta da se Makarani, ali i turisti osjećaju sigurno. “Prošle smo godine u Makarskoj ostvarili više od milijun noćenja turista koji se sigurno osjećaju u našem gradu, a štogod je turistička destinacija sigurnija, to povećava broj dolazaka gostiju”, istaknuo je.

Sudionicima skupa u splitskom hotelu Le Meridien Lav putem video linka iz Bruxellesa obratila se pomoćnica glavnog tajnika NATO-a za javnu diplomaciju Kolinda Grabar Kitarović. Istaknula je kako Hrvatska ima snažan glas u NATO-u te je ponosna na doprinos “kojeg dajemo u NATO-u po pitanju sigurnosti”.

Dodala je da sigurnost znači život bez straha, ali i stalnu pripravnost i praćenje stanja oko sebe, te da uloga gradova u kontekstu novih sigurnosnih prijetnji postaje sve značajnija.

“Kada sam početkom 2001. pisala svoj rad o prijetnjama sigurnosti, naišla sam pomalo i na skepsu zbog onoga što sam navela kao prijetnje urbanoj sigurnosti. Nažalost, samo nekoliko mjeseci kasnije, u rujnu 2001. godine dogodio se teroristički napad na SAD, čime je moj predložak pitanja o sigurnosti postao vrlo relevantan”, kazala je Grabar Kitarović.

Ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Jadran Perinić je istaknuo kako zakonski okvir o civilnoj zašititi treba unaprijediti te izgraditi moderan sustav civilne zaštite.

Na konferenciji, koja traje dva dana, sudjeluju voditelji poslova sigurnosti u lokalnoj upravi samoupravi, te gradonačelnici, dogradonačelnici župani, dožupani, direktori i uprave tvrtki od posebnog interesa za sigurnost i obranu države, direktori i predstavnici tvrtki za tjelesnu I tehničku zaštitu, te menadžeri i stručnjaci za sigurnost i prevenciju.

Hina

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas