Connect with us

Vijesti

MAKEDONIJA PROGLASILA IZVANREDNO STANJE Zbog enormnog izbjegličkog vala raspoređuje se vojska

Objavljeno

on

Službeni granični prijelazi zasad nisu zatvoreni, vojska je upućena prema ilegalnim putevima

Makedonija je u četvrtak proglasila izvanredno stanje i rasporedila je vojsku zbog izbjegličke krize u zemlji u koju pristiže veliki broj imigranata i izbjeglica koji se pokušavaju dokopati zapadne Europe tako da ih se nekoliko tisuća nalazi na ničijoj zemlji.

[ad id=”68099″]

Reutersov reporter u gradu Gevgeliji na makedonskoj južnoj granici s Grčkom rekao je kako se čini da je dotok imigranta i izbjeglica, kojih je 1500 do 2000 dnevno, na željezničku postaju iznenada stao.

Glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova Ivo Kotevski rekao je za Reuters da “službeni granični prijelazi nisu zatvoreni”. Međutim, vlasti su najvjerojatnije krenule zatvarati ilegalne rute koje koriste imigranit i izbjeglice.

Kotevski je rekao da je proglašeno izvanredno stanje na sjevernim i južnim granicama te da će biti raspoređeni vojnici kako bi pomogli u rješavanju rastuće krize.

Reutersov reporter je ranije izvijestio da se više od tisuću imigranta i izbjeglica s Bliskog istoka, iz Afrike i Azije, od kojih su većina Sirijici, nalazi u četvrtak na prašnjavoj ničijoj zemlji između Grčke i Makedonije, jer im makedonska policija zbog dramatičnog meteža na kolodvoru u Gevgeliji ne dopušta ulazak u zemlju.

Manjim skupinama s granice ipak se periodično dopusti odlazak do željezničkog kolodvora u Gevgeliji, gdje ih već čeka dodatnih tisuću izbjeglica.

Makedonska vlada je u srijedu pozvala susjedne zemlje da im pošalju dodatne vagone. “Makedonska željeznica više ne uspijeva prevesti sve koji žele ići u zemlje EU-a”, rekao je direktor željeznice Nikola Kostov.

AFP PHOTO / ROBERT ATANASOVSKI

AFP PHOTO / ROBERT ATANASOVSKI

Agencija UN-a za izbjeglice, međutim, poziva vladu u Skoplju da učini više i dostojno smjesti izbjeglice koje stižu u stotinama na dnevnoj bazi.

Problem bi mogao postati još i veći s mogućim dolaskom tisuća migranata koje je grčka vlada brodovima evakuirala s otoka Kosa na kopno. Taj se brod, koji funkcionira kao plutajući prihvatni centar, u četvrtak očekuje u Solunu. Još se ne zna hoće li se izbjeglicama dopustiti da se iskrcaju, ali ako se to dogodi oni će gotovo sigurno krenuti prema Gevgeliji.

Jedino prihvatilište koje trenutačno funkcionira u tom gradiću na makedonsko-grčkoj granici jest ono pokraj mjesne policijske postaje. Kapacitet mu je samo 165 ljudi.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari