Pratite nas

Iz Svijeta

Makedonija se probudila: U nedjelju kreće rušenje vlasti u Makedoniji?

Objavljeno

na

Na prosvjede u Makedoniju stiže 100.000 ljudi, strahuje se od velikih nereda

Nastavlja se kriza u Makedoniji nakon oružanog sukoba u Kumanovu u kojem je poginulo 8 makedonskih policajaca i uhićeno 40-ak terorista. Sada se sve prebacuje na politiku. Za sutra su najavljeni i masovni prosvjedi u središtu Skoplja.

[ad id=”68099″]

Politička kriza u Makedoniji je na vrhuncu. Cijeli dan traju neuspješni pregovori premijera Gruevskog i ujedinjene oporbe koje je organizirao američki veleposlanik.

Oporba i dalje traži bezuvjetnu ostavku Gruevskog, formiranje prijelazne vlade i hitne prijevremene izbore, međutim Gruevski niti ne pomišlja na ostavku.

Za sutra je najavljen najveći prosvjedni skup u povijesti Makedonije, očekuje se čak 100.000 ljudi, a atmosfera uoči tog skupa je blago rečeno paranoična.

Naime, makedonska policija je već sad blokirala samo središte Skoplja, ne mogu proći ni biciklisti ni pješaci, a da ne govorimo o automobilima, pitanje je kako će se to sutra odvijati.

Velik je problem i što je za ponedjeljak najavljen i prosvjed pristaša Nikole Gruevskog i sada svi strahuju da ne dođe do međusobnom sukoba. Prosvjednici oporbe koji sutra ovdje dolaze najavili su da se neće maknuti s ovog mjesta sve dok Gruevski ne podnese ostavku.

On je navodno zabranio svim autoprijevoznicima u Makedoniji da prijevoze prosvjednike iz drugih gradova. S obzirom da znamo da Gruevski apsolutno kontrolira tajne službe i policiju, svi strahuju da bi sutra u Skoplju moglo biti velikih nereda.


“Pozivamo sve građane, Makedonce, Albance, Srbe, Rome, Turke, Bošnjake, Cincare, pozivamo sve koji misle dobro Makedoniji da se priključe velikom prosvjedu. Zajedno, ujedinjeni, udruženi da uputimo poruku Nikoli Gruevskom, čovjeku koji je uništio sadašnjost i zaprijetio budućnosti naše domovine da mora otići”, poručio je generalni tajnik SDSM-a Oliver Spasovski, dodavši kako će tog dana početi “veliki građanski prosvjed protiv nasilnog, surovog i kriminalnog vladanja Nikole Gruevskog”.

“Gotovo je Gruevski. Makedonija se probudila. U nedjelju u Skoplju počinje vraćanje slobode i demokracije”, poručio je na tiskovnoj konferenciji Spasovski.

Gruevski ne želi podnijeti ostavku

gruevski kriza

Makedonski premijer Nikola Gruevski poručio je u subotu da ne namjerava podnijeti ostavku, uoči velikog prosvjednog skupa u nedjelju koji organizira oporbena ljevica, koja ga optužuje za korupciju i već mjesecima traži njegovu ostavku.

‘Ni u kojem slučaju nemam namjeru podnijeti ostavku ili pristati na prijelaznu vladu’, rekao je Gruevski u intervjuu za provladinu televiziju Sitel.

‘Ostavka bi bila kukavičluk’, rekao je. Ponovno je ustvrdio, iako za to nije iznio dokaze, da iza oporbe i njezina vođe Zorana Zaeva stoje strane obavještajne službe koje ga žele maknuti s vlasti.

‘Moramo pronaći rješenje za političku krizu i to mora biti u skladu s voljom građana Makedonije izraženom na zadnjim izborima. Neće biti rješenja nasiljem, kako su neki planirali. Pronaći ćemo rješenje’, rekao je Gruevski, premijer od 2006., koji je ponovno osvojio vlast na prijevremenim izborima u travnju.

Oporba optužuje vlast za korupciju i prisluškivanje 20.000 građana, uključujući političare, novinare i crkvene velikodostojnike.

Vladajuća stranka (VMRO-DPMNE) isto tako optužuje oporbu za špijunažu i za pokušaje destabiliziranja zemlje. VMRO je pozvao svoje pristaše na prosvjed u ponedjeljak u Skoplju.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj

Iz Svijeta

Mađarska uvodi mjere za dolaske iz rizičnih zemalja

Objavljeno

na

Objavio

Mađarska od srijede uvodi nova ograničenja putovanja kako bi spriječila širenje koronavirusa, najavio je u nedjelju šef kabineta premijera Viktora Orbana, po kojemu se te mjere ne odnose na Hrvatsku.

Pod novim pravilima mađarski državljani koji se vraćaju iz rizičnih zemalja s crvene ili žute liste morat će proći zdravstvenu provjeru na granici i ići u karantenu. Karantena se može izbjeći jedino s predočena dva negativna testa na covid-19 stara najviše pet dana, najavio je Gulyas.

Ista pravila vrijedit će i za strance koji dolaze iz zemalja sa žute liste, dok će onima s crvene ulazak u Mađarsku biti zabranjen.

Mađarska je ukinula većinu ograničenja u svibnju i otvorila svoje granice za putnike iz zemalja EU-a i susjednih, trećih zemalja.

Gergely Gulyas rekao je da su nova ograničenja potrebna kako bi se koronavirus zadržao “izvan granica” i izbjeglo ponovno zatvaranje zemlje.

“Ove restrikcije su zbog zaštite naše slobode”, rekao je Gulyas.

Albanija, Kosovo, Crna Gora i Ukrajina, između ostalih, nalaze se na crvenoj listi.

Srbija, Bugarska, Portugal, Rumunjska, Rusija, Švedska i Ujedinjeno Kraljevstvo su na žutoj listi, dok se u i iz Hrvatske zasad može slobodno putovati.

Tranzit i teretni prijevoz, kao i poslovna putovanja su izuzeci, ali će se provoditi zdravstvene provjere na granici.

Mađarska, u kojoj ima oko 10 milijuna stanovnika, bilježi 4.234 slučajeva koronavirusa i 595 mrtvih. U nedjelju je izvijestila o pet novih slučajeva. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Bill Gates poziva na raspodjelu lijekova i cjepiva za covid-19 najpotrebitijima

Objavljeno

na

Objavio

Milijarder filantrop Bill Gates pozvao je da lijekovi za covid-19 i potencijalno cjepivo budu dostupni zemljama i ljudima kojima su najpotrebniji, a ne “onome tko više plati”, rekavši da će oslanjanje na tržišne uvjete produljiti smrtonosnu pandemiju.

“Ako jednostavno dopustimo da lijekovi i cjepivo odu onome tko najviše plati, umjesto ljudima i mjestima gdje su najpotrebniji, imat ćemo dužu, nepravedniju i smrtonosniju pandemiju”, rekao je osnivač Microsofta u video poruci objavljenoj u subotu tijekom virtualne konferencije na temu covida-19 koju je organiziralo Međunarodno društvo za borbu protiv AIDS-a.

“Trebamo da čelnici donesu ove teške odluke o distribuciji koja se temelji na jednakosti, a ne samo na čimbenicima koje određuje tržište.”

Sa stotinama projekata kojima je cilj pronaći cjepivo i vladama u Europi i SAD-u koje ulažu milijarde dolara u istraživanja, ispitivanja i proizvodnju, postoji zabrinutost da bi bogatije nacije mogle za sebe osigurati obećane lijekove protiv koronavirusa, ostavivši zemlje u razvoju praznih ruku.

Europska komisija i Svjetska zdravstvena organizacija upozorile su na nezdravo nadmetanje u pronalasku lijeka koji će biti ključan za spašavanje života i rješavanje ekonomskog kaosa koji je izazvao virus, dok su neki dužnosnici u Washingtonu rekli da će im prioritet biti američki građani.

Gates je rekao da su napori počeli prije dva desetljeća kao borba s globalnom HIV/AIDS krizom, kad su se zemlje udružile kako bi pronašle i lijek učinile dostupnim u većem dijelu svijeta uključujući i Afriku te da to može služiti kao model da se lijek za covid-19 učini široko dostupnim.

Kao primjere je izdvojio Globalni fond za borbu protiv AIDS-a, tuberkuloze i malarije iz 2002. godine i Predsjednikov izvanredni plan za AIDS sa sjedištem u SAD-u kojima je cilj bio dostaviti ljudima lijekove da se bore s nekima od najsmrtonosnijih bolesti.

“Jedna od najboljih lekcija u borbi protiv HIV-a/AIDS-a je važnost izgradnje velikog, poštenog globalnog distribucijskog sustava kako bi lijekovi stigli do svih”, rekao je Gates. (Hina)

Višnja Starešina: Trump vs. Gates – Korijeni sukoba u sjeni pandemije

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Oglasi

Komentari