Connect with us

Religija i Vjera

Sveti Maksimilijan Kolbe – Herojski put u smrt nad kojim plakahu i anđeli

Objavljeno

on

Usmrćen je gladovanjem u tzv “Bunkeru smrti” uoči blagdana Velike Gospe.

Sveti Maksimilijan Marija Kolbe, katolički svetac, poljski franjevac, utemeljitelj katoličke udruge Vojska Bezgrješne, junak Drugog svjetskog rata, franjevac konventualac umro je ponudivši svoj život za život drugoga u sabirnom logoru Auschwitz, Oświęcim, u Poljskoj.

“Dan uoči Velike Gospe spominjemo se jednog velikog,svetog čovjeka, svećenika, logoraša u Auschwitzu, dragovoljca “Bunkera gladi”, sv. Maximiliana Kolbea.

Prisjetimo se tog velikog Božjeg svjedoka, koji je zaista cijelim svojim životom živio i izvršavao najveću zapovijed: “Ljubi Boga, a svojeg bližnjeg kao samoga sebe!”

A njegov bližnji, brat po krvi, poljski podčasnik, logoraš u istom logoru Franjo Gajowniczek, bio je osuđen na smrt u “Bunkeru gladi”. Franjo je bio oženjen čovjek i imao je djecu.

Plakao je kad mu je izrečena smrtna osuda. No tada je pred okrutnog sudca istupio svećenik Maximilian i ponudio svoj život za život osuđenog Gajowniczeka. Zbunjeni nacistički sudac bio je tako jako iznenađen ovom ponudom skromnog svećenika, da je prihvatio ponuđenu zamjenu, Život za život!

Franjo Gajowniczek je preživio Auschwitz, vratio se svojoj obitelji i živio svoj život koji mu je Bog podario, ljubavlju svećenika Maximiliana Kolbea.

Ostarjeli Franjo Gajowniczek nazočio je 10. listopada 1982. godine u Vatikanu, prilikom kanonizacije svetog mučenika Maximiliana Kolbea.”

Sveti Maximiliane moli za nas!’

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR