Pratite nas

Religija i Vjera

Male progonjene Crkve najveća su snaga današnje Crkve

Objavljeno

na

Male progonjene Crkve najveća su snaga današnje Crkve – istaknuo je Sveti Otac u propovijedi na misi u kapeli Doma Sveta Marta, govoreći o mučenicima, kojih, kako je rekao, danas ima više nego u prvim stoljećima. Obavijesna sredstva o tomu ne govore jer to nije vijest, primijetio je Papa potičući na molitvu za mučenike.

Bez sjećanja nema ni nade, rekao je Papa govoreći o ulomku iz Poslanice Hebrejima koji potiče na sjećanje cijele povijesti Božjega naroda. Upravo se u jedanaestom poglavlju, koje liturgija ovih dana predlaže, govori o sjećanju. U prvom redu o „sjećanju na poslušnost“, mnogih ljudi, počevši od Abrahama koji poslušan izlazi iz svoje zemlje ne znajući kamo ide. Današnji ulomak pak govori o druga dva sjećanja. Sjećanja velikih djela koja Bog učini Gideonu, Baraku, Samsonu, Davidu, mnogima koji su činili velike geste u povijesti Izraela – kazao je Papa.

Govoreći pak o trećoj skupini ljudi kojih se treba sjećati, rekao je kako su to današnji mučenici, oni koji su trpjeli i dali život, kao Isus, koji su „kamenovani, mučeni, mačem pogubljeni“. Crkva je uistinu „taj Božji narod“, „grješan ali poslušan“ koji čini velike geste i svjedoči Isusa Krista sve do mučeništva. Mučenici Crkvu nose naprijed, podupirali su Crkvu i danas je podupiru. Danas ih pak ima više nego u prvim stoljećima – primijetio je Sveti Otac.

Obavijesna sredstva to ne govore jer to nije vijest, ali su mnogi kršćani u svijetu danas blaženi jer su progonjeni, pogrđivani, zatvarani. U zatvorima ih ima mnogo, samo zato jer nose križić ili jer vjeruju u Isusa Krista. Oni su slava Crkve, naša potpora i naša poniženje: imamo sve, sve nam izgleda lako, a ako nam nešto nedostaje, odmah se žalimo. Mislimo pak na ovu braću i sestre koji podnose mučeništvo, u većem broju negoli u prvim stoljećima – potaknuo je Papa.

Papa je istaknuo da su progonjene male Crkve najveća snaga današnje opće Crkve. Mi smo također, uistinu s pravom, zadovoljni kad vidimo neko crkveno veliko djelo, vrlo uspješno, kada se kršćani očituju… Lijepo je to jer je znak snage. Ipak su današnje male Crkve, brojčano male zajednice, progonjene, čiji je biskup u zatvoru, najveća naša snaga i naša slava – ustvrdio je Papa dodajući:

Usudio bih se reći da je Crkva bez mučenika Crkva bez Isusa, rekao je Papa te pozvao na molitvu za mučenike koji mnogo pate, za Crkve koje nemaju slobodu izražavanja: one su naša nada. Papa je podsjetio kako je u prvim stoljećima Crkve jedan pisac govorio da je krv kršćana, krv mučenika, sjeme kršćana. Oni svojim mučeništvom, svojim svjedočenjem, svojim trpljenjem, također i žrtvom života, siju buduće kršćane. Prikažimo ovu misu za svoje mučenike, za one koji sada trpe, za Crkve koje trpe, koje nisu slobodne. Zahvalimo Gospodinu da su snagom njegova Duha prisutne u toj našoj braći i sestrama koji ga i danas svjedoče – zaključio je papa Franjo.

Radio Vatikan

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Religija i Vjera

GOSPODINE NISAM DOSTOJAN

Objavljeno

na

Objavio

Još davno dok sam dijete bio
a svećenik bi misu govorio,
jednu rečenicu upamti lako,
vjerujte mi i danas je tako!

‘Gospodine nisam dostojan
da uđeš pod krov moj,
nego samo reci riječ
i ozdravit će sluga moj’ !

Ja sam rimski stotnik
i vladam snagom mača,
ali Tvoja riječ od smrti je jača,
tvoja riječ, riječ je živog Boga
dođi i ozdravi slugu moga.

Nisam ja dostojan ni pred tebe stati
ali Gospode moja duša pati
u njoj nema radosti ni smijeha,
puna je očaja i teškog grijeha.

Ozdravit ću i ja pored sluge svoga,
duša moja upoznat će Boga,
sići će na mene milost sa visina,
srce će moje upoznat Božjeg Sina.

Jer znam da si Sin živog Boga
a Otac će uslišat molbu Sina svoga,
Gospode milostiv mi budi,
oprosti i milosrdno sudi.

Zastade Sin živog Boga
i ispuni stotnikovu želju,
jer tolike vjere vidio nije
u čitavom Izraelu!

Od tad prođe dvi tisuće ljeta,
po cijelom svijetu se slavi Misa Sveta
na svakoj Misi ponavlja se slika
i riječi rimskog stotnika:

‘Domine ,non sum dignus’

Velimir Velo Raspudić / Kamenjar.com

Hercegovina! Zemlja sunca, kamena i vina

Uzeše mi anđela čuvara, pa ja nemam koga zvati tata

facebook komentari

Nastavi čitati

Religija i Vjera

Druga nedjelja došašća – Pripravite put Gospodinu

Objavljeno

na

Objavio

U današnjem prvom čitanju čujemo kako prorok Izaija govori: Glas viče: Pripravite put Gospodinu u pustinji. To proroštvo danas evanđelist Marko primjenjuje na Ivana Krstitelja (Mk 1,1-8). On je taj glas koji viče iz pustinje.

Taj nam proročki glas danas govori: Pripravite put Gospodinu u pustinji. Svaka dolina neka se povisi, svaka gora i brežuljak neka se spusti; što je krivudavo, neka se izravna, što je hrapavo, neka se izgladi! Za onoga koji želi čuti i prihvatiti – savršeno jasno i ostvarivo. Valja nam pripraviti put Gospodinu u našemu srcu. Iz njega sve proizlazi. U njemu su udoline. To su one manjkavosti, to su naši propusti. To je naša lijenost, naša nezainteresiranost. Valja nam te praznine ispuniti svojim zauzimanjem, svojim čestitim radom, svojim dobrim djelima, naravno, započevši od svojih najbližih. Ima u našem srcu i brežuljaka. To su naše mane, naše zle sklonosti, naša oholost, srdžba, naši grijesi protiv bilo koje zapovijedi. Treba ih, uz pomoć Božje milosti, ukloniti. Tu su i krivine i hrapavosti. To označava one loše strane našega značaja. Možda smo skloni lijenosti, ogovaranju, oholosti, zavisti. Oznake našega karaktera treba usmjeriti prema dobru, a ne prema zlu. Tako ćemo pripraviti put Gospodinu, da njegov dolazak za nas ne bude uzaludan.

Ivan je bio silan prorok. Veli današnje evanđelje: Grnula k njemu sva judejska zemlja i svi Jeruzalemci. Pa ipak, veli Ivan: Nakon mene dolazi jači od mene (…) Ja vas krstih vodom, a on će vas krstiti Duhom Svetim. Ta se Ivanova riječ ostvarila među nama i sada se ostvaruje. Među nama je Isus, Sin Božji. Otkupljeni smo njegovom smrću i uskrsnućem, kršteni njegovim krštenjem, posvećeni i posvećivani njegovim Duhom u sakramentima u svetom bogoslužju.

To je snaga koja je u Crkvi, koja je u nama. Valja nam samo za njim posegnuti. Valja nam povjerovati Kristu i njegovu evanđelju, valja nam se odreći grijeha tražeći Boga u Crkvi, u njegovoj riječi, u njegovim sakramentima u svakodnevnom životu.

Dao Gospodin da njegova riječ za nas ne bude uzaludna, nego da u našem srcu nađe plodno tlo, na spasenje nama i onima koji su s nama.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari