Pratite nas

Vijesti

Maleni…

Objavljeno

na

Maleni, da si razvalio muziku do daske pozvali bi ti policiju. Negdje u zapisniku bi garant stajalo da puštaš drogu na zvučnike. Da si doveo veselu ekipu za svoj osamnaesti rođendan kući i da si prvu curu s dekolteom poljubio na balkonu uz Azru polupijan, sve bi vas problematične odvela drotovska marica. Ali ti nećeš imati osamnaesti rođendan jer si zadavljen u četvrtoj godini u Hadžićima. Rukama očuha, majke, bake i djeda. Tišinom komšiluka koji ništa ne zna. Nereagiranjem institucija.

Maleni, da si dočekao da budeš velik, svi bi znali u koliko se budiš, a kad kući vraćaš, imaš li posla, kolika ti je plaća, đe je trošiš, s kim se ševiš, koga ćeš da ženiš i koliko djece je potrebno da napraviš kako bi opravdao muda koja u gaćama nosiš i natalitet naroda iz kojeg dolaziš. U slučaju da eventualno ne možete dobiti dijete znat će svi od kave do kave do koga je, jel do tebe ili nje, čija je bruka, kojem doktoru idete, šta pijete i poduzimate, šegačit će se s vašom tugom i podsmijehivati zdušno. Ti to nećeš dočekati jer su te oni nesretnici koji su nažalost mogli imati dijete, ubili svojim rukama, nakon višegodišnjeg nasilja. Nasilja čije krike nitko nije čuo. maleni

Maleni, da si mogao još koju godinu proživjeti uz sestru, vidio bi kako bi svi znali kad je dobila menstruaciju, s kojim je frajerom u vezi i kakav donji veš iznese na štrik da se suši, mahalali bi joj tange po tri tjedna uz sarmu, pamtili bi kad je koji kući dovozi, koja je registracija i godina proizvodnje automobila iz kojeg izlazi. A da je živjela s kretenom koji na njoj razbija setove tanjura, da je viđaju svako jutro s masnicama i slušaju vapaje u noći, šutjeli bi ko pičke i pričali bi ti kako je se fino udala, duša draga. Institucije dakako ne bi imale šta tražiti u toj bajci.

Maleni, znaš li koliko majki u ovom trenu leži u bolnici i čuva trudnoću plašeći se i najmanjeg pokreta do wc-a, da ne bi ugrozile život svog još nerođenog anđela? Ja znam, vidjela sam im borbu i inat i prkos. Znaš li koliko divnih majki sanja o plusu na testu za trudnoću, koliko čezne da ih samo konačno nazovu iz službe za socijalni rad odobravajući im posvojenje jednog para tužnih, dječjih očiju? Takvima će nadležne institucije krv na slamku popiti, prolazit će testiranja kao da sudjeluju u lansiranju nove rakete u Svemir i kakva god bude odluka, na kraju će komšiluk s njima ispirati žvaljava usta.

One što tebe udaviše, nitko nije posebno provjeravao. Dok su te šamarali, komšiluk je šutio. Pardon, evo čitam upravo u medijima, prijavili su ti obitelj jer je krala struju. To što su tebi ukrali život iz majušnih grudi, to je manje važno. Bolje da propadne život umjesto Elektroprivrede, komšilučkih običaja i olajavanja.

Maleni, možda ti se to ne čini sada tako, ali znam da si sretan što ovo ne moraš više gledati. Kunem ti se da nismo uvijek ovakvi bili. Pozdravi nam sve naše malce gore u dječjem raju. To je još jedini raj u kojeg vjerujem. Sad odvijte muziku do daske, ljubite se i plešite. Ne mogu vam više ništa, ni ljudi, ni komšiluk.

Martina Mlinarević Sopta

Što vi mislite o ovoj temi?

Vijesti

Vujčić: Nikome nije u interesu da zbog više sile manja i srednja poduzeća propadnu, treba im pomoći da prežive

Objavljeno

na

Objavio

Nakon što je s najvećim bankama ministar financija Zdravko Marić usuglasio plan da se građanima pogođenima koronakrizom naplata kredita odgodi za tri mjeseca – još se čekaju detalji ove mjere.

Dužnici su se u međuvremenu počeli obraćati bankama od kojih čekaju pisane odgovore, a oporba po uzoru na slučaj Lex franak predlaže poseban zakon i moratorij od godine dana. Više je o svemu otkrio gost RTL-a Danas, guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić.

Banke su ponudile moratorij na otplatu kredita od najmanje tri mjeseca, što se čini kao dobra reakcija, ali pitanje je koliko će pomoći i treba li učiniti još što kako bi se pomoglo.

“Mjera tek počinje ovaj tjedan i odgoda potraživanja na tri mjeseca je za prvi korak nešto što je potrebno. Hoće li biti dovoljno, u ovom trenutku je nemoguće reći. Odgoda je prvenstveno za one koji su pogođeni restrikcijama. Ako one potraju, bit će potrebno produljenje. Ako budu relativno kratke, vratit će se gospodarska aktivnost”, rekao je Vujčić.

Dakle, to je dobra volja banaka i one će same određivati po kojim kriterijima ide odgoda. Ipak, SDP je predložio moratorij u trajanju od godinu dana, po uzoru na Lex franak.

“Nisam upoznat s tim, ali bilo koje rješenje mora voditi računa o onome što sam rekao. Jedna je da postoji dio subjekata koji su pogođeni restrikcijama i njima treba omogućiti odgodu. Nikome nije u interesu da zbog više sile manja i srednja poduzeća propadnu. Treba im pomoći da prežive ovo razdoblje, a u tome mora pomoći i država”, naglasio je Vujčić.

Također, oporba je imala i jedan prijedlog prema HNB-u, taj da se svaka dva tjedna izvještava koliko su novca “upumpale” poslovne banke u gospodarstvo.

“Nisam vidio te brojke, ali skupljamo podatke redovito i redovito ih možemo publicirati. U ovom trenutku je još rano govoriti, ako se misli na akcije koje su povezane s korona krizom, ali za koji tjedan ćemo i to moći publicirati.”

Svjetsko gospodarstvo također je u krizi jer pandemija ima globalni utjecaj. Kao i ona kriza iz 2008. i 2009. Ali, drugačije su…

“Ovo je drugačija vrsta krize jer ona 2008. i 2009. je bila kriza u financijskom sektoru te se prenijela na realni sektor, a ovdje je obrnuto. S tim da je ova kriza i kriza ponude, ali i potražnje pa su makroekonomske politike neefikasne. Teško je poticati potražnju, ako je blokirana ponuda pa bih rekao da je ovo gora kriza, ali trebala bi trajati kraće”, pojasnio je guverner HNB-a.

Prognoza na posljedice koje bi hrvatska ekonomija mogla osjetiti ako kriza potraje tri, šest ili 12 mjeseci, Vujčić nema.

“Vrlo je teško reći, nitko nema kristalnu kuglu. Ali, ako kriza bude relativno kratka, posljedice ne bi trebale biti velike, imamo mogućnost nositi se s time.”

Naravno, HNB prati i tečaj eura, koji blago raste u posljednje vrijeme.

“Analiziramo tečaj, kao i uvijek, on će fluktuirati u rasponima kao posljednja dva i pol desetljeća.”

Turistička sezona svakako će patiti ove godine, pitanje je koliko. To se već osjeti.

“Rekao bih da se na tržištu već vidi da sezona neće biti kao prema planu, a kolike će biti posljedice, znat će se kad vidimo kolika će sezona biti. Prihoda će biti bitno manje, ali vidjet ćemo koliko”, zaključio je guverner HNB-a Boris Vujčić.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Vijesti

Grčka potvrdila prvi slučaj koronavirusa u centru za azilante

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Arhiva

Grčko ministarstvo za migracije potvrdilo je u utorak prvi slučaj koronavirusa u centru za azilante, čime se ostvaruju strahovi humanitaraca da bi se virus mogao proširiti među ranjivom populacijom migranata.

Afrikanka koje je živjela u kampu Ritsona sjeverno od Atene bila je pozitivna na koronavirus, priopćilo je ministarstvo.

Testirana je nakon što se porodila u bolnici u Ateni, kažu u ministarstvu i dodaju da vlasti sada pokušavaju utvrditi gdje se zarazila.

Oni koji su s njome nedavno bili u kontaktu su u samoizolaciji, a slične mjere uvedene su i u Ritsoni u kojoj se nalazi 3000 migranata.

Daleko lošiji životni uvjeti vladaju prepunim kampovima na otocima u Egejskom moru i aktivisti upozoravaju na moguću humanitarnu katastrofu ako koronavirus stigne među tamošnje migrante. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari