Connect with us

Vijesti

Malenica: Ako sud odbije Mamićevu molbu moguće raspisivanje tjeralice

Objavljeno

-

tada ide nalog za sprovođenje i ako se ne može utvrditi je li u RH, raspisuje se međunarodna tjeralica”, pojasnio je Malenica za Dnevnik HRT-a.

S obzirom na to da je Mamić u molbi već rekao da kaznu zatvora neće izvršiti u RH, Malenica ističe da se “on od tog trena smatra bjeguncem i tada se mogu koristiti instituti, poput izručenja”.

Ako se molba prihvati kao osnovana, pojasnio je resorni ministar, ulaze u komunikaciju s ministarstvom pravde BiH i upućuju zamolnicu za izvršavanje kazne u toj zemlji, a ako ono prihvati zamolnicu, upućuje je nadležnom sudu u BiH koji određuje zatvorsku kaznu.

Malenica je rekao kako je praksa da kazna bude identična onoj utvrđenoj u RH, ali da nadležni sud primjenjuje kazneno zakonodavstvo BiH.

Ministar pravosuđa rekao je i kako smatra da je Županijski sud u Osijeku trebao izreći mjere opreza u slučaju Zorana Mamića.

Upitan je li sud pogriješio što nije odmah izrekao mjere opreza Malenica je rekao da Zakon o kaznenom postupku daje mogućnost sudu da izrekne mjere opreza kad postoji opasnost od bijega.

“Je li u konkretnoj situaciji sud to trebao izreći, nakon što je presuda postala pravomoćna, ja smatram osobno da je trebao izreći”, ustvrdio je Malenica.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari