Connect with us

Politika

Malenica o izboru ustavnih sudaca: ‘Pola vladajuća većina, pola opozicija’

Objavljeno

-

Foto: Hina

Saborski Odbor za Ustav uputio je poziv za popunu deset od 13 mjesta u Ustavnome sudu. Naime, tolikom broju sudaca prije desetak dana istekao je mandat koji je automatizmom produžen za pola godine, a do tada bi Sabor trebao izabrati njihove zamjene.

Predsjednik Odbora za Ustav Ivan Malenica (HDZ) rekao je jutros u emisiji Hrvatskog radija “U mreži Prvog” kako očekuje dobar odaziv.

Sve oni koji ispunjavaju uvjete koje propisuje Ustavni zakon o Ustavnom sudu pozivam da se jave na poziv kako bismo mogli izabrati što kvalitetnije nove sutkinje, odnosno suce Ustavnog suda, rekao je.

Članica Odbora za Ustav Sandra Benčić (Možemo!) rekla je da se mora poštovati kriterij ugleda u stručnoj i općoj javnosti.

To znači da se mora raditi o osobama koje nemaju neki teret, koje nisu bile upetljane u neke afere i koje su zaista stručne u polju koje je nužno za Ustavni sud, rekla je Benčić, dodajući kako to znači da neki isluženi političari ne mogu biti “parkirani” u Ustavni sud.

Nikola Grmoja (Mosta) rekao je da je kod prošlog izbora, kad je Most bio dio vladajuće većine, njihov tadašnji predsjednik Odbora za Ustav Robert Podolnjak predlagao izmjene pravila oko izbora ustavnih sudaca kako bi se praktički onemogućilo političarima da iz saborskih klupa odu u Ustavni sud.

Nažalost, to su napravili SDP i HDZ, dodao je.

Rekao je i da su predlagali ograničavanje na jedan, ali duži mandat, od devet do 12 godina.

Pola vladajuća većina, pola opozicija

Malenica je rekao da je poštovao odluke Ustavnog suda iako nekima možda nije bio zadovoljan. Osvrćući se na kritike o isluženim političarima, upitao se je li činjenica da je netko sudjelovao u političkom životu diskriminatorna.

Ako je osoba imala i određenu karijeru u pravnoj struci, ispunjava uvjete, bez obzira na to što je imala u radnom vijeku određeni doticaj s politikom, zašto ne bi mogla biti izabrana i biti kvalitetan sudac Ustavnog suda?, rekao je bivši ministar pravosuđa.

Izrazio je uvjerenje da će politički dogovori i razgovori rezultirati najkvalitetnijim sastavom Ustavnog suda.

Ići će se u smjeru da se ide pola-pola – pola vladajuća većina, pola opozicija. I u tom dogovaranju bit će razgovora o tome tko su kandidati, s koje polovice. To je jedno osjetljivo razdoblje koje nam slijedi i vjerujem da će rezultirati time da ćemo imati najkvalitetniji mogući sastav Ustavnog suda, rekao je Malenica.

Šuška se da bi HDZ-ov kandidat mogao biti Dražen Bošnjaković, bivši ministar pravosuđa, rekla je urednica emisije Marija Gerbec Njavro. Malenica je rekao da se radi o špekulacijama u medijima, dodajući da će nakon završetka javnog poziva vidjeti tko se javio te da će onda moći komentirati kvalitetu kandidatura.

Benčić je rekla da oni neće predlagati kandidate, pozvavši na odaziv sve one koji odgovaraju kriterijima.

Mi ne smatramo da je najprimjerenije da mi kao politička stranka nekoga kandidiramo i nećemo na taj način u tome sudjelovati. Sudjelovat ćemo na način da zapravo pazimo i inzistiramo na tome da se određeni kriteriji poštuju, dodala je.

Benčić je rekla i da je Grmoja u pravu te da pri posljednjem izboru 2016. godine neki koji su izabrani nisu odgovarali kriterijima te su bili predmet trgovine.

Grmoja je rekao da u ovakav Ustavni sud građani nikako ne mogu imati povjerenje.

Ovo je Ustavni sud u kojem sjede ljudi koji su se lažno predstavljali u Austriji, koji nemaju kvalifikaciju uopće da tamo budu, koji su predmet čiste političke trgovine, rekao je.

Benčić je među ostalim kritizirala Ustavni sud zbog netransparentnosti.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas