Pratite nas

Pregled

Maletić: Mladi su zaista pokretačka snaga koja može mijenjati stvarnost

Objavljeno

na

U velikom Amfiteatru Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru u četvrtak je održana konferencija ”Mladi pred izazovom korištenja EU fondova” koju organizira Ured zastupnice u Europskom parlamentu Ivane Maletić.

[dropcap]E[/dropcap]urozastupnica Ivana Maletić održala je predavanje na temu mogućnosti korištenja EU fondova s posebnim osvrtom na program Erasmus plus. Konferencija je primarno namijenjena mladim ljudima,a posebno studentima, ali i ostalima zainteresiranima za tematiku EU fondova.

Mi smo htjeli upoznati mlade sa perspektivama korištenja programa EU i u Bosni i Hercegovini s pred pristupnim programom IPA”, rekla je u izjavi za medije zastupnica Ivana Maletić, koja je istaknula da se u BiH ta komponentna IV IPA fonda još ne koristi, a koja može imati poseban prioritet za programe obrazovanja mladih.

Kroz program IPA i njenu komponentnu III c se mogu financirati potporne institucije za razvoj poduzetništva u populaciji mladih, tako da mladi vide da su u tim programima važan segment i da se uz definiranje operativnih programa i prioriteta mogu izboriti za svoj položaj u tim programima”, nadodala je Maletić.

Po njenim riječima mladi će se moći uključiti u ove programe kada institucije definiraju prioritete da se mladima da pravi značaj i prioritet posebno zbog situacije koja se događa, ne samo u BiH, nego i na razini Europske unij uključujući i RH.

[quote]”Nezaposlenost mladih je preko 60%, da je BiH zemlja članica EU bili bi prvi na negativnoj ljestvici, Republika Hrvatska je treća na toj ljestvici, a ispred nje su Španjolska i Portugal po postotku nezaposlenosti mladih”, objasnila je Maletić.[/quote]

Objašnjavajući ciljeve konferencija za mlade, Maletić je istaknula kako se prvenstveno rade konferencije za lokalne jedinice, poduzetnike, neprofitne organizacije, a posebno se tematski posvećuju mladima, jer je po njezinom mišljenju borba protiv nezaposlenosti mladih vrlo važna.

Važno je pokazati mladima koje im se mogućnosti nude. Jedna od tih mogućnosti je i Erasmus+ program, koji spaja tri stara programa EU, a tu se nude zanimljive mogućnosti za mlade, od mobilnosti, do financiranja zanimljivih ideja i projekata mladih ljudi. Imamo puno primjera koje smo donijeli, pa ćemo ih i njih prezentirati”, rekla je Maletić, koja je mišljenja da su mladi dovoljno zainteresirani za ovakve programe, jer entuzijazam i zainteresiranost koje je kod mladih zatekla u županijama RH zasigurno prvi korak rješavanju izazova korištenja EU fondova.

Meni se čini da su mladi zainteresirani. Ovo nam je prva konferencija u Mostaru, a došli smo zbog postojanja velikog interesa. U RH obilazimo županije, mladi su inovativni, kreativni, puni entuzijazma, ideja, oni su zaista pokretačka snaga koja može mijenjati stvarnost. Kada je program ponuđen vidjeli smo zainteresiranost koju će mladi u BiH, vjerujemo pokazati kao i u RH”, optimistično je rekla zastupnica u Europskom parlamentu Ivana Maletić.

bljesak.info

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Pregled

SDA traži prekid gradnje Pelješkog mosta

Objavljeno

na

Objavio

Glavni odbor vladajuće bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) u Bosni i Hercegovini u subotu je usvojio zaključak kojim od Hrvatske traži da prekine sve aktivnosti na gradnji Pelješkog mosta dok se ne utvrdi međudržavna granica kao i da revidira sklapanje ugovora s Republikom Srpskom o opskrbi plinom rafinerije nafte u Bosanskom Brodu.

Predsjednik Glavnog odbora SDA Halid Genjac novinarima je nakon sjednice tog tijela u Sarajevu kazao kako je jednoglasno usvojen zaključak po kojemu je “neprihvatljivo graditi Pelješki most na štetu teritorijalnog intergriteta i suverenita BiH”.

“Prije gradnje mora se ratificirati ugovor o granici BiH i Hrvatske koji je potpisan 1999. godine pri čemu most ne smije dovoditi u pitanje pravo BiH na pristup otvorenome moru. To nije neškodljivi pristup nego apsolutna sloboda kretanja i komunikacije”, kazao je Genjac dodajući kako u SDA sada očekuju da Hrvatska svojim djelima pokazuje da kao članica Europske unije u cjelosti poštuje međunarodno pravo.

Predsjednik Glavnog odbora SDA je kazao kako imaju naznake da će njihova stajališta temeljena na ranijim zaključcima Predsjedništva BiH poduprijeti i Europska komisija. “Očekujemo potporu Europske komisije nakon što su temeljito upoznati sa svim relevantim činjenicama i dokumentima.

Očekujemo da će Europska komisija zatražiti od Hrvatske da prije angažiranja odobrenih sredstava (za gradnju mosta) riješi sporna pitanja s BiH”, kazao je Genjac dodajući kako vjeruje da će uskoro stići takve najave iz Europske komisije.

Za sporazum između Hrvatske i vlasti RS o prenamjeni infrastrukture iz Slavonskog Broda u plinovod za opskrbu rafinerije nafte u Bosanskom Brodu Genjac je kazao kako je po svojemu sadržaju protivan međunarodnom pravu i interesima BiH. “Hrvatska to mora ispraviti i dovesti u sklad s načelima međunarodnog prava po kojima se takvi sporazumi potpisuju isključivo između država”, zaključak je Glavnog odbora SDA kako ga je predstavio Genjac.

Pelješki most više ništa ne može zaustaviti!

facebook komentari

Nastavi čitati

Pregled

Željka Mitrović Jurić: Moje je djetinjstvo zaključano u 1991.

Objavljeno

na

Objavio

Fotografija uplakane djevojčice u plavom kaputiću obišla je svijet: “Moje je djetinjstvo zaključano u 1991.”

Fotografija Željke Mitrović Jurić, uplakane djevojčice u plavom kaputiću koja je iz Vukovara potjerana 1991. godine obišla je svijet.

Tada šestogodišnju Željku Mitrović Jurić i njezinih četvero sestara i braće te majku srpski su okupatori nakon pada Vukovara odveli u logor u Srijemsku Mitrovicu, odakle su poslije prebačeni u Zagreb. U Zagrebu su kao prognanici živjeli više od deset godina, dok se kao povratnici nisu vratili u Vukovar.

Željka koja je danas majka osmogodišnje djevojčice napisala je knjigu pjesama “ Moja rijeka suza“ koju je predstavila u InMagazinu Nove TV gdje je gostovao i njezin brat Antonio Okreša s tamburaškim sastavom Allegro.

Tom se prilikom prisjetila što je proživljavala prije 26 godina.

„Taj period mog života je jako težak, moje djetinjstvo je ostalo zaključano u 91. Godini. Danas sam majka djevojčice od 8 godina kojoj je teško objasniti zašto sam ja tada plakala i zašto nemam druge fotografije iz svoga djetinjstva“, kaže Željka.

Ističe kako se u tim trenucima osjećala ljubav, zajedništvo i vjera u Boga

„Za vrijeme Domovinskog rata nisam bila u skloništu, već smo cijeli rat proveli u zgradi gdje su nas obilazili mnogi branitelji. Donosili su nam slatkiše i igrali se s nama tako da mi nismo osjećali taj strah rata.

“Imali smo zaštitu i branitelje te smo znali da će nas oni sačuvati“, kaže Željka.

Na naslovnici Željkine knjige nalazi se njezina osmogodišnja kći u istom kaputiću kojeg je i ona nosila prije 26 godina.

 

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari