Pratite nas

Hrvatska

‘Mali križ-Velika žrtva’ – Predsjednica: Moramo se crvenjeti od stida jer krivci nisu privedeni pravdi

Objavljeno

na

Na Susretu sjećanja na poginulu djecu u Domovinskom ratu „Mali križ-Velika žrtva“, koji je u subotu održan u Slavonskom Brodu, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović poručila je da se kao država moramo crvenjeti od stida jer nismo dovoljno učinili da krivce za te zločine privedemo pravdi te upozorila da i 27 godina nakon rata civilne žrtve čekaju zakon koji će ublažiti njihove probleme.

U spomen na 402 dječaka i djevojčice program je 17. godinu za redom organizirala Zajednica udruga hrvatskih civilnih stradalnika iz Domovinskog rata, a održava se u Slavonskom Brodu u spomen na 28 dječaka i djevojčica koji su stradali u razornim bombardiranjima civilnih ciljeva u tom gradu tijekom srpske agresije.

“Od svih žrtava koje smo podnijeli za slobodu, žrtva naše drage djece najveća je žrtva”, poručila je na svečanoj akademiji predsjednica Grabar- Kitarović, pokroviteljica skupa, ističući da se pred članovima obitelji žrtava danas crveni jer su do sada ostali nekažnjeni zločini i ne postoji zakon kojim bi bila definirana prava civilnih stradalnika u Domovinskom ratu.

„To je zločin za koji nažalost nitko nije odgovarao. To je zločin zbog kojega se kao država moramo crvenjeti od stida jer nismo dovoljno učinili da krivce privedemo pravdi niti smo dovoljno pokazali koliko nas boli ova rana. Moramo isto tako priznati da nismo dovoljno glasno govorili kako su te djevojčice i ti dječaci bile najnevinije žrtve velikosrpskih osvajačkih aspiracija prema Hrvatskoj i mržnje prema hrvatskom narodu, koja je nažalost desetljećima usađivana u one koji su bez imalo srca i savjesti ispaljivali granate i bacali bombe na našu djecu, žene i starce“, kazala je predsjednica Republike.

Dodala je kako smo unatoč tome sjedinjeni u zajedništvu bola za našu djecu, ali i u zajedništvu ljubavi za našu domovinu.

„Želimo dostojanstveno sjećati se i moliti za našu djecu. No ne smije se ostati samo na tome. Zato apeliram da se što prije uputi u proceduru prijedlog Zakona o civilnim žrtvama rata. Ne ulazeći u pojedinosti njegova sadržaja, smatram da kao država moramo naći način kako s poštovanjem vrednovati žrtvu izgubljenih života i zdravlja civilnih žrtava velikosrpske agresije, čiji su životi, posebice životi ove djece, ugrađeni u slobodnu i neovisnu Hrvatsku jednakom vrijednošću kao i životi hrvatskih branitelja“, rekla je, uz ostalo, predsjednica Grabar-Kitarović.

Žrtve iz Domovinskog rata, istaknula je Grabar-Kitarović, znače i “obvezu učiniti sve da ova naša draga domovina snažno zakorači, ne u bolje sutra, nego u bolje danas. A to znači ne samo veće plaće i bolji materijalni životni standard nego još više i još važnije: sačuvati čist okoliš, čistu vodu i čisti zrak. No, to je samo kap u moru onoga što moramo učiniti za našu dragu Slavoniju, koja je toliko dala za hrvatsku slobodu, ne samo u Domovinskom ratu”.

Bolja budućnost Hrvatske, rekla je predsjednica, vezana je uz zajedništvo, a Slavonija svoju budućnost prema njenim riječima može graditi na poljoprivredi, šumskom i vodnom blagu, nafti i plinu, te razvoju turizma , IT i druge industrije.

Na skupu je upozoreno da višegodišnja obećavanja državnih institucija da će biti zakonskim rješenjem biti omogućeno ostvarivanje prava i civilnim žrtvama i njihovim obiteljima još nisu ispunjena.

Činjenicu da je na današnjem skupu Vladu i ministarstvo hrvatskih branitelja predstavljala državna tajnica, a predsjednika Sabora izaslanik, predsjednica Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata Julijana Rosandić ocijenila je sramotnim i da je to odnos prema ovim žrtvama kao građanima drugoga reda.

“Činjenica da u ovom trenutku nemamo ni “z” od zakona znači da su obitelji imale samo pravo izgubiti djecu. Imaju samo pravo plakati 27 godina. Danas nas više ne mogu poniziti. A rečenica da za zločin nitko nije odgovarao, puka je fraza. Danas smo posebno osjetljivi, povrijeđeni i poniženi”, rekla je Rosandić.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Tvrtka Ante Gotovine Pelagos i Jadrantuna, u kojoj je Gotovina suvlasnik, uplatile novac za respirator

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Arhiva

Zadarska županija ima devet novozaraženih koronavirusom, sada ih je ukupno 18, a među novozaraženima je i jedan liječnik Opće bolnice Zadar, izvijestio je u petak županijski Stožer civilne zaštite.

“Od devet novooboljelih, sedam je vezano uz slučaj Specijalne bolnice za ortopediju u Biogradu – tri pacijentice koje su bile na operaciji, troje koji su bili u bliskom kontaktu i rođaci oboljelih. Oko 300 pacijenata i kolega s posla bilo je u kontaktu sa zaraženima, što je ogromna brojka. Ako se netko ne javi nama, molimo da ostanu u samoizolaciji jer tako neće zaraziti druge”, poručio je epidemiolog zadarskoga Zavoda za javno zdravstvo Alan Medić.

Dodao je kako je među novozaraženima jedan djelatnik Opće bolnice Zadar.

“Poduzimamo mjere rizika za svakog zdravstvenog djelatnika, što je dodatan posao u tijeku ovog dana. Oni koji su bili u višem riziku će 14 dana u samoizolaciju. Pojačat ćemo testiranja, ali s obzirom na to da imamo aparat, a nemamo reagense, molim Nacionalni stožer da nam pomogne da stignu reagensi kako bismo ovdje provodili testiranja. Ova će situacija od nas zahtijevati posebnu pozornost jer ne znamo koliko će od ovih 300 ljudi biti novozaraženih”, apelirao je Medić.

Prošlog je tjedna, naime, u biogradskoj Specijalnoj bolnici za ortopediju jedan liječnik, ne znajući da je zaražen koronavirusom operirao pacijenticu koja se potom zarazila.

Čulina: Od 34 izuzeta nalaza devet pozitivno

Ravnatelj Opće bolnice Zadar Željko Čulina kazao je kako je od 34 izuzeta nalaza devet bilo pozitivno, od čega je jedan djelatnik Opće bolnice Zadar, sin oboljelog liječnika iz biogradske bolnice.

“Danas će se napraviti epidemiološki izvid te će sve osoblje koje je bilo u kontaktu morati u samoizolaciju. Šest pacijenata leži na COVID odjelu, jedan je na respiratoru i stanje mu je stabilno. U Općoj bolnici Zadar u samoizolaciji su 24 liječnika i 28 medicinskih sestara te četiri nezdravstvena djelatnika”, istaknuo je Čulina.

Upozorio je da će nakon današnjih izvida vjerojatno biti više zaraženih.

“Organizirali smo posao i sa svoje strane će bolnica napraviti sve da pruži pomoć bolesnicima”, naglasio je Čulina.

Na zadarskom području je više od 800 osoba pod nadzorom, a od jučer 228. Od 13. ožujka policija je imala 436 provjera samoizolacije i ustanovila 44 kršenja te mjere. Sa 17 blokadnih punktova na području Zadra vraćeno je 111 osoba.

Zadarski župan Božidar Longin zahvalio je svima koji žele financijski pomoći zadarskoj bolnici u nabavi opreme, a jučer su tvrtka Ante Gotovine Pelagos i Jadrantuna, u kojoj je Gotovina suvlasnik, uplatile novac za respirator. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Hrvatska

Torcida nacrtala mural: Heroji Domovinskog rata u Vukovarskoj ulici u Makarskoj

Objavljeno

na

Objavio

Foto: dalmatinskiportal.hr

Na ogromnom muralu se nalaze vukovarski branitelji

Heroji Domovinskog rata i simboli obrane Vukovara oslikani su u Vukovarskoj ulici u Makarskoj. Agresorski JNA vojnici i četnici su prikazani kao vragovi, piše dalmatinskiportal.hr

Iza ove akcije stoji Torcida, koja je zaslužna i za brojne murale s istim braniteljima u Vukovarskoj ulici u Splitu.

Foto: dalmatinskiportal.hr

Foto: dalmatinskiportal.hr

Foto: dalmatinskiportal.hr

Foto: dalmatinskiportal.hr

Marko Ljubić: Gdje su nestali Bosanac, Veljača, Drago da oprostite Pilsel, Zoran Pusić i ostali junaci našeg doba?

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati