Connect with us

Iz Svijeta

Mali Putin testirao veliku raketu

Objavljeno

-

Hina/Epa

Nova ruska podmornica na nuklearni pogon Car Aleksandar III. izvela je uspješno probno lansiranje balističke rakete Bulava, dizajnirane za nošenje nuklearnih bojnih glava, priopćilo je u nedjelju rusko ministarstvo obrane.

Ispaljivanje balističkog projektila završni je element testiranja, nakon čega će se donijeti odluka o prihvaćanju krstarice u mornaricu, priopćilo je ministarstvo obrane u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Predsjednik Vladimir Putin ustraje na tome da Rusija zadrži svoje nuklearno odvraćanje kako bi se suprotstavila onome što on naziva rastućim prijetnjama sigurnosti, dok su veze između Moskve i Zapada pale na novu nisku razinu zbog rata koji je Rusija pokrenula u Ukrajini 2022.

Interkontinentalni projektil, lansiran s podvodnog položaja u Bijelom moru u blizini ruske sjeverne obale, pogodio je metu tisućama kilometara udaljenu na poluotoku Kamčatka na ruskom Dalekom istoku, rečeno je.

Ministarstvo nije reklo kada je testiranje obavljeno.

Strateška raketna krstarica klase Borej opremljena je sa 16 raketa Bulava i modernim torpednim oružjem, rečeno je.

Putin je u prosincu prisustvovao svečanom spuštanju podmornice Car Aleksandar III. u more, objavila je državna novinska agencija TASS.

Mornarica ima tri podmornice na nuklearni pogon klase Borej u službi – jednoj su testiranja pri kraju, a još tri su u izgradnji, priopćilo je ministarstvo obrane.

Projektil Bulava dugačak 12 metara, koji ima procijenjeni domet od oko 8000 km i može nositi do šest nuklearnih bojnih glava, postao je kamen temeljac u pomorskom dijelu ruske nuklearne trijade.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas