Connect with us

Iz Svijeta

‘Mali Schengen’ zamjena za veliku Srbiju

Published

on

Macron i Bruxelles na dulji su rok odgodili primanje balkanskih zemalja u EU, pa Beograd iskorištava priliku.

Čitam naslov “Srbija zagovara ‘mini Schengen’ zato što bi u njemu zadominirala”. Riječ je o zajedničkom tržištu, infrastrukturnom i investicijskom području Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije, koje bi zadržale granice, ali bi se prelazile samo s osobnom iskaznicom, te bi se uvele jedinstvene radne dozvole s kojima bi se moglo zapošljavati u sve tri zemlje. I prije je bilo takvih inicijativa na “ovim prostorima”, a uvijek su dolazile iz Beograda.

Pozvane su i Crna Gora i BiH, ali one žele samo eurointegracije. I dok albanski čelnici zahtijevaju da u “mali Schengen” uđe i Kosovo, u Prištini inicijativi nisu skloni i smatraju je protueuropskom. Premda Vučić tvrdi da nije riječ ni o kakvoj novoj Jugoslaviji, strahova od tog nauma ima.

Nevjerojatno je da srbijanska vlast, koju čine aktivni sudionici miloševićevih velikosrpskih projekata i ratova, ima toliko drskosti da pokreće i osniva balkanske saveze i uspijeva pridobiti zemlje iz susjedstva za zamisao u kojoj je oružje samo zamijenjeno drugim sredstvima. I nije li “mali Schengen” za srbijanske ambicije bolji od Europske unije!?

Milan Ivkošić/VL

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari