Pratite nas

Kronika

‘Mali Vukovar’ živi iako mu nisu davali šansu

Objavljeno

na

Prisjećanje na poginule pripadnike 108. HVO pješačke brigade u Boderištu

Iako mnogobrojni nisu ni znali da na području Brčkog od samog početka ratnih djelovanja u BiH postoji organizirana postrojba Hrvatskoga vijeća obrane i iako mnogi nisu davali baš nikakvu šansu Hrvatima s druge strane tzv. posavskoga koridora, za vrijeme Domovinskoga rata na potezu od Dubravica Donjih pa sve do Vranovače i Dizdaruše, pripadnici 108. HVO pješačke brigade, inače mještani tamošnjih sela: Štrepaca, Donjeg i Gornjeg Zovika, Boća, Boderišta i Dubravica Donjih, uspjeli su, unatoč nasrtajima neusporedivo jačega neprijatelja i neljudskim uvjetima za život, sačuvati svoj teritorij i opstati na svojoj rodnoj grudi.

Iako je neprijatelj zbog važnosti koridora  na tom području gotovo svakodnevno silovito napadao to područje, danas je život Hrvata na ovom dijelu teritorija u potpunosti sačuvan.

A najteža bitka vodila se 08. ožujka 1993. godine. Jakim napadom neprijateljska je vojska probila prvu crtu obrane, pobila osam hrabrih vojnika, zarobila još njih nekoliko i ovladala dijelom sela. No, branitelji Druge bojne 108. HVO brigade potpomognuti i drugim postrojbama na ovom području uspjeli su vratiti dio sela i sačuvati Boderište do kraja rata. Zbog žestine neprijateljskih napadaja Boderište su nazvali “malim Vukovarom”.

Boderište iz dana u dan postaje modernim posavskim selom. Ljudi se vraćaju. Iako je najveći broj stanovnika na privremenom radu u inozemstvu ipak se Boderište ne zaboravlja, a i sjećanje na taj 08. ožujka 1993. godine. Pale se svijeće i polaže cvijeće. Uspomene na poginule još uvijek su žive:

Boderište, Vukovaru mali

Zovičica svoju priču priča,
valovito teče nabujala voda.
iz Boderišta tisuću iskrica,
obranjena je sloboda.

Branitelji, puška do puške uzdignuta,
suza u oku zbog srmti ratnika.
Stara baka, slomljena, pognuta,
momci pobijeni, hrana rasuta.

Ali, Boderište nije tuđe,
ono je bilo naše i naše bit će.
Ne slomi ga nit jedno oruđe,
bilo je naše naše i bit će.

Zvaše ga Vukovarom malim,
kasnije rođeni nisu zato ni znali,
za slobodu mnogi su pali,
život svoj za Boće i Zovik su dali.

Boderište, heroju mali,
danas te narod naš slavi.
Božji mir onima koji su pali,
vječno u srcima nam ostali.

(U spomen na poginule branitelje 108. HVO pješačke brigade koji život položiše na Oltar Domovine 08. ožujka 1993. godine na Boderištu).

Anto Pranjkić

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Kronika

Na današnji dan prije 21 godinu preminuo je Jozo Leutar

Objavljeno

na

Objavio

Istinu će biti jedino moguće doznati kada iščeznu oni koji su prikrivali dokaze

Na današnji dan prije 21 godinu preminuo je Jozo Leutar, nekadašnji zamjenik ministra unutarnjih poslova Federacije Bosne i Hercegovine. Leutar je preminuo 28. ožujka u sarajevskoj bolnici Koševo od posljedica ranjavanja nakon što je 16. ožujka 1999. godine u sarajevskom naselju Ciglane u ranim jutarnjim satima na njega izvršen atentat autobombom, piše Večernji list BiH. Počinitelji i nalogodavci ovog zločina ni do danas nisu otkriveni i procesuirani. Više od dvaju desetljeća traje borba da se dozna istina o ovom zločinu.

Lažni iskaz i optužbe

Istinu će biti jedino moguće doznati kada iz parapolicijskih i obavještajnih službi iščeznu oni koji su godinama prikrivali i podmetali dokaze te čak i prijetili, izmišljali. Najprije sa samim vozilom i eksplozivom koji je podmetnut pod vozilo koje je eksplodiralo u ranim jutarnjim satima. Leutar je teško ozlijeđen 16. ožujka 1999. kada je u službenom automobilu, kojim je iz stana putovao do sjedišta MUP-a, eksplodirala podmetnuta naprava.

Najteži šrapnel koji mu je završio u glavi koštao ga je života. Uslijed teških ozljeda preminuo je 28. ožujka u sarajevskoj bolnici. Uz Leutara, u automobilu je bio i njegov vozač Željko Ćosić koji je također ozlijeđen, ali je preživio atentat. Ćosić je na temelju lažnog iskaza zaštićenog svjedoka bio osumnjičen kao atentator na Leutara, pa je bio i optužen te je u zatvoru proveo punih 30 mjeseci, a na kraju je pravomoćno oslobođen tih optužbi. Stvarni počinitelji ubojstva Joze Leutara i dalje su nepoznati, no službe bi ih mogle vrlo lako pronaći. Najprije treba započeti sa svjedočenjem Armana Jašarevića koji je vrlo kratko nakon ubojstva posvjedočio kako je bošnjački politički i policijski vrh odgovoran za njegovu likvidaciju. Do u potankosti je govorio o detaljima urote i pripreme ubojstva, no bošnjačke službe pod nadzorom zloglasnog MOS-a, a kasnije AID-a i uz asistenciju odabranih policijskih, pravosudnih i medijskih trabanata, odlučile su počiniti novi zločin. Za ubojstvo Leutara optužile su Hrvate, a na popisu onih koji nikada nisu optuženi između redova, uz ostala, stajalo je i ime tadašnjeg predsjednika HDZ-a BiH i hrvatskog člana bh. Predsjedništva Ante Jelavića. Sve to bio je sastavni dio obavještajne hobotnice kojom je upravljao SDA te je i danas održava živom i koristi po potrebi.

Nikada nisu ispitani

Kako bi ovaj monstruozni plan potvrdili, izabrali su kriminalca Merima Galijatovića za tajnoga svjedoka koji je jedno vrijeme bio član i Kažnjeničke bojne. No, tijekom postupka obrana je razvalila ovoga kriminalca, kao i njegove laži te uprla prstom na Faika Lušiju, Mehmeda Žilića, koji pak nikada nisu bili ispitani. Kada je prije nekoliko godina aktualizirana istraga u SIPA-i, protiv šefa toga tima i nekoliko članova mafijaška struktura AID-a je “isposlovala” prijave i suspenziju ovih dužnosnika. Nakon toga istraga je posve zaustavljena. Budući da je prošlo 20 godina od ovog zločina, prijeti nastupanje zastare. Naime, kako je ranije ustvrdio i Leutarov sin, istraga atentata smišljeno se godinama odugovlačila kako se ubojice i nalogodavci nikada ne bi pronašli te nastupila zastara od kaznenog progona.

Po kaznenom zakonodavstvu BiH, istraga za djelo ubojstva zastarijeva nakon 20 godina, zbog čega je obitelj cijelo vrijeme inzistirala da se ovaj napad proglasi terorizmom.

Eutanazija hrvatskoga naroda u BiH počela je i prije ubojstva Joze Leutara

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Kronika

Zagreb – Muškarac poginuo na sanaciji štete od potresa

Objavljeno

na

Objavio

Iz PU zagrebačke potvrđeno nam je da su jutros zaprimili dojavu o pogibiji muškarca koji je radio na sanaciji štete od potresa na početku Domjanićeve ulice.

Kako smo neslužbeno doznali radi se o zidaru, koji je jutros oko 8.30h pao sa visine u dvorišni dio zgrade i na mjestu preminuo. Bio je djelatnik jedne privatne tvrtke, a jutros mu je bio prvi dan na poslu.

Očevid je obavila policija, a tijelo stradalog prevezeno je na Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku, javlja JutarnjiList

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari