Pratite nas

Događaji

Maloljetni branitelji na tribini u Vukovaru

Objavljeno

na

Udruga maloljetnih dragovoljaca Domovinskog rata organizator je tribine “Maloljetni branitelji nakon Domovinskog rata” koja je održana u Vukovaru. Satus branitelja još uvijek nije riješila većina maloljetnih branitelja.

Dalibor Baranji maloljetni vukovarski branitelj, koji i danas živi na Mitnici, svoje iskustvo opisuje jednostavnom riječima. “Mogao sam ostati s majkom u podrumu ili otići s ocem braniti Vukovar. Odabrao sam ovo drugo.

Malo tko od nas traži neka prava. Ja sam u međuvremenu završio fakultet. Svima nam je važno priznanje da smo smo bili tamo gdje je trebalo, kada je trebalo.” Dalibor ima riješen status branitelja, no to objašnjava sarkastično, “Imao sam sreću da sam bio u logoru!”, naime njegov otac i on su nakon pada Vukovara odvedeni u srpski logor Stajićevo kod Zrenjanina.

“Ja sam im bio posebno zanimljiv jer sam bio s ocem. Bio sam im primjer mladog ustaše. Oca i mene su uvijek na ispitivanja vodili zajedno, tako da otac gleda kada mene udaraju. I da ja gledam njega.” Obojica su se vratili iz logora. Otac i sin jedinac. Tada sedamnaestogodišnjak, priča kako su imali lijepu kuću na Mitnici. Vedrana Dujić iz Vinkovaca imala je sedamnaset i pol godina kada se priključila obrani Hrvatskle. Kao djevojka, sama sam se javila u 109. vinkovačku brigadu. U tadašnju mjesnu zajednicu. “Neću ići na ustavni sud jer nemam te novce.”, započela je,

“Više su me puta uz obilnu dokumentaciju za priznanje statusa hrvatskog branitelja pitali jesam li se borila prsa o prsa? Neprimjereno po meni, jer sad žena, a i nisu svi branitelji bili s neprijateljem “prsa o prsa”. Nisam riješila status. Ništa ni ne tražim. To je moralna zadovoljština, da mi se prizna da sam bila dragovoljac Domovinskog rata, kao maloljetnica!”, naglašava Vedrana.

“Što se promijenilo od tada? Puno toga i nekima od nas nažalost ništa, barem što se našeg statusa tiče. Ja samo znam da ću dok sam živa 18. dolaziti u Vukovar. Ne bi se smjelo nikada zaboraviti, poglavito među mladima, da su tada svi, pa i mi mladi stali u obranu domovine!” Republiku Hrvatsku od agresije branilo 3500 maloljetnih dragovoljaca Domovinskog rata, a Vukovar su prema službenim podacima branila 94 maloljetna branitelja, od kojih je velik broj poginuo u ratu, ali i preminuo u miru od posljedica rata.

Najmlađa žrtva Ovčare je maloljetni branitelj Vukovara, 16-godišnji Igor Kačić.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Događaji

‘Planine Afganistana će pričati o Hrvatima’

Objavljeno

na

Objavio

Pripadnici 11. hrvatskog kontingenta avionom Croatie Airlinesa sletjeli u RH

Pri ulasku u hrvatski zračni prostor ministar Krstičević 11. HRVCON-u poručio: “Hvala na profesionalno odrađenoj zadaći i doprinosu miru i stabilnosti”

Pripadnici 11. hrvatskog kontingenta koji su se nalazili u misiji Resolute Support u Afganistanu sletjeli su u petak, 27. ožujka 2020. godine u kasnim večernjim satima zrakoplovom Croatia Airlinesa u zračnu luku “Dr. Franjo Tuđman”. U zagrebačkoj zračnoj luci pripadnike 11. hrvatskog kontingenta dočekali su potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj te zapovjednik Zapovjednog operativnog središta brigadni general Krešo Tuškan.

Ovo je prvi put da je transport pripadnika Hrvatske vojske organiziran zrakoplovom Croatie Airlinesa.

Iz Afganistana se vratilo 140 pripadnika 11. HRVCON-a, od čega 105 pripadnika Hrvatske vojske. Pripadnici Oružanih snaga Republike Albanije, Vojske Crne Gore te Armije Sjeverne Makedonije, sletjeli su u zračnu luku u Podgorici.

Naime, u Afganistanu ostaje 12. hrvatski kontingent koji je upućen u misiju u Afganistanu početkom ožujka gdje će do kraja misije obavljati redovne zadaće.

Ministar Krstičević poželio je dobrodošlicu hrvatskim vojnicima pri ulasku u hrvatski zračni prostor

“Dragi pripadnici 11. hrvatskog kontingenta, dobrodošli u hrvatski zračni prostor. U ime hrvatske Vlade hvala vam na profesionalno odrađenoj zadaći i doprinosu miru i stabilnosti. Dobrodošli kući!”, poruka je potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića prilikom ulaska zrakoplova Croatia Airlinesa s pripadnicima 11. HRVCON-a u hrvatski zračni prostor.

Braćo i sestre po oružju i svetome stjegu,sretan Vam povratak u Hrvatsku. Malobrojni znaju što ste činili i kako ste pronosili ime Hrvatske. Planine Afganistana će pričati o Hrvatima. Hvala Vam! Komentirao je Ivan Serta.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Događaji

Predsjednik Vlade s hrvatskim znanstvenicima o borbi protiv koronavirusa

Objavljeno

na

Objavio

U kontekstu aktivnosti Vlade u suzbijanju širenja globalne pandemije novog koronavirusa SARS—CoV-2 i bolesti COVID-19 koju uzrokuje, predsjednik Vlade Andrej Plenković održao je danas u Banskim dvorima sastanak i videokonferenciju s istaknutim hrvatskim znanstvenicima, stručnjacima za javno zdravstvo, molekularnim biolozima, epidemiolozima, infektolozima i virolozima, iz Hrvatske i inozemstva.

Na sastanku su sudjelovali akademik prof. dr. sc. Miroslav Radman (molekularni biolog, MedILS), akademik prof. dr. sc. Igor Rudan (Sveučilište u Edinburgu), prof. dr. sc. Nenad Ban (molekularni biolog, ETH Zürich), prof. dr. sc. Ozren Polašek (epidemiolog, Medicinski fakultet Split), prof. dr. sc. Alemka Markotić (Klinika za infektivne bolesti “Fran Mihaljević”), prof. dr. sc. Dragan Primorac (genetičar, predsjednik Hrvatskog društva za humanu genetiku), prof. dr. sc. Gordan Lauc (molekularni biolog, Zavod za biokemiju i molekularnu biologiju Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta), izv. prof. dr. sc. Josip Car (stručnjak za zdravstvene sustave, Imperial College London & NTU Singapore), izv. prof. dr. sc. Branko Kolarić (epidemiolog, Nastavni zavod za javno zdravstvo “Andrija Štampar” i Medicinski fakultet u Rijeci), doc. dr. sc. Krunoslav Capak (epidemiolog, Hrvatski zavod za javno zdravstvo), doc. dr. sc. Petra Klepac (epidemiolog, London School of Hygiene and Tropical Medicine) i dr. sc. Andreja Ambriović Ristov (virolog, Institut Ruđer Bošković).

Svrha sastanka bila je razmjena mišljenja s multidisciplinarnom skupinom znanstvenika o mjerama koje je Hrvatska dosad poduzela u suzbijanju epidemije, ocjena sadašnjeg stanja te znanstvena promišljanja i prijedlozi za daljnje korake u borbi protiv bolesti COVID-19.

Svi sugovornici istaknuli su pravodobnu i djelotvornu reakciju Hrvatske te izrazili spremnost za daljnjim sudjelovanjem u ovakvim razmjenama znanstvenih promišljanja radi što učinkovitijeg suočavanja s pandemijom.

Zahvalivši se svima na sudjelovanju, predsjednik Vlade Plenković poručio je da je važno svaki dan ulagati sve moguće napore, na svim razinama, da bude što manje izgubljenih života te da se zaštiti zdravlje hrvatskih građana, priopćeno je iz Vlade RH.

‘Hrvatska ima najbolji stožer za obranu od corona virusa u cijelom svijetu’

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari