Pratite nas

Događaji

Maloljetni branitelji na tribini u Vukovaru

Objavljeno

na

Udruga maloljetnih dragovoljaca Domovinskog rata organizator je tribine “Maloljetni branitelji nakon Domovinskog rata” koja je održana u Vukovaru. Satus branitelja još uvijek nije riješila većina maloljetnih branitelja.

Dalibor Baranji maloljetni vukovarski branitelj, koji i danas živi na Mitnici, svoje iskustvo opisuje jednostavnom riječima. “Mogao sam ostati s majkom u podrumu ili otići s ocem braniti Vukovar. Odabrao sam ovo drugo.

Malo tko od nas traži neka prava. Ja sam u međuvremenu završio fakultet. Svima nam je važno priznanje da smo smo bili tamo gdje je trebalo, kada je trebalo.” Dalibor ima riješen status branitelja, no to objašnjava sarkastično, “Imao sam sreću da sam bio u logoru!”, naime njegov otac i on su nakon pada Vukovara odvedeni u srpski logor Stajićevo kod Zrenjanina.

“Ja sam im bio posebno zanimljiv jer sam bio s ocem. Bio sam im primjer mladog ustaše. Oca i mene su uvijek na ispitivanja vodili zajedno, tako da otac gleda kada mene udaraju. I da ja gledam njega.” Obojica su se vratili iz logora. Otac i sin jedinac. Tada sedamnaestogodišnjak, priča kako su imali lijepu kuću na Mitnici. Vedrana Dujić iz Vinkovaca imala je sedamnaset i pol godina kada se priključila obrani Hrvatskle. Kao djevojka, sama sam se javila u 109. vinkovačku brigadu. U tadašnju mjesnu zajednicu. “Neću ići na ustavni sud jer nemam te novce.”, započela je,

“Više su me puta uz obilnu dokumentaciju za priznanje statusa hrvatskog branitelja pitali jesam li se borila prsa o prsa? Neprimjereno po meni, jer sad žena, a i nisu svi branitelji bili s neprijateljem “prsa o prsa”. Nisam riješila status. Ništa ni ne tražim. To je moralna zadovoljština, da mi se prizna da sam bila dragovoljac Domovinskog rata, kao maloljetnica!”, naglašava Vedrana.

“Što se promijenilo od tada? Puno toga i nekima od nas nažalost ništa, barem što se našeg statusa tiče. Ja samo znam da ću dok sam živa 18. dolaziti u Vukovar. Ne bi se smjelo nikada zaboraviti, poglavito među mladima, da su tada svi, pa i mi mladi stali u obranu domovine!” Republiku Hrvatsku od agresije branilo 3500 maloljetnih dragovoljaca Domovinskog rata, a Vukovar su prema službenim podacima branila 94 maloljetna branitelja, od kojih je velik broj poginuo u ratu, ali i preminuo u miru od posljedica rata.

Najmlađa žrtva Ovčare je maloljetni branitelj Vukovara, 16-godišnji Igor Kačić.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Događaji

U zagrebačkoj Areni počinje kongres Europske pučke stranke

Objavljeno

na

Objavio

U zagrebačkoj Areni počinje dvodnevni 24. izborni kongres Europske pučke stranke (EPP). Više od 2000 sudionika iz 40 zemalja izabrat će novo vodstvo EPP-a. Donald Tusk zamijenit će Francuza Josepha Daula koji je konzervativni EPP vodio od kraja 2013. Raspravljat će se i o akcijskom planu za klimu, politikama za mlade te zapadnom Balkanu.

Uz Tuska, u Zagreb stižu odlazeći predsjednik i nova predsjednica EK, Jean-Claude Juncker i Ursula von der Leyen, njemačka kancelarka Angela Merkel, austrijski premijer Sebastian Kurz, premijeri Bugarske, Latvije, Grčke, Rumunjske, Moldavije, Norveške i Irske te predsjednici Švicarske i Cipra. Na skupu će biti i talijanski, ukrajinski te slovenski oporbeni čelnici Silvio Berlusconi, Julija Timošenko i Janez Janša.

Skup će otvoriti predsjednik vlade i HDZ-a Andrej Plenković u 14 sati u zagrebačkoj Areni. Na programu u srijedu je i rasprava o zapadnom Balkanu.
Na marginama sastanka EPP-a, premijer Andrej Plenković ima, između ostalih, najavljene susrete s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, budućom predsjednicom EK Ursulom von der Leyen, norveškom premijerkom Ernom Solberg i bugarskim premijerom Bojkom Borisovom.

Osnovan 1976., savez europskih stranaka desnog centra danas okuplja 84 stranke iz 43 države. S osvojena 182 od 751 mandata na europskim izborima u svibnju, pučani su najbrojnija skupina u Europskom parlamentu.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Događaji

Žrtva Borova naselja za domovinu

Objavljeno

na

Objavio

Nastavlja se obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. Danas će djeca vukovarskih osnovnih škola zapaliti lampione duž Križnoga puta, od Borovo commerca do crkve Gospe Fatimske u Borovu naselju, a u Borovo commercu ispred ostataka nekadašnje ratne bolnice i skloništa.

U organizaciji “Vukovarskih majki” održat će se program “Žrtva Borova naselja za domovinu”, a u 10 sati počet će Križni put Ulicom Blage Zadre i Trpinjskom cestom do crkve Gospe Fatimske gdje će biti služena misa za žrtve Borova naselja.

U 12.30 na obali Dunava u Borovu Selu odat će se počast stradalim braniteljima i civilima programom “Svjedočenjem protiv zaborava”, položit će se vijenci i upaliti svijeće kod spomen-obilježja na Farmi Lovas, a vijencima i upaljenim svijećama odat će se počast kod spomen-obilježja nestalima u Domovinskom ratu u Sportskoj ulici u Borovu naselju.

Večeras će se održati 15. Novinarsko-književnički susret “Grad – to ste vi” u spomen na novinara i urednika Hrvatskog radija Vukovar ratnog izvjestitelja i književnika Sinišu Glavaševića.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari