Pratite nas

Vijesti

Mandatar Tihomir Orešković na drugoj sjednici 8. saziva Hrvatskoga sabora predstavlja 20 ministara i program svoje vlade

Objavljeno

na

Mandatar Tihomir Orešković na drugoj sjednici 8. saziva Hrvatskoga sabora predstavlja 20 ministara i program svoje vlade te od zastupnika traži da mu daju povjerenje.

[ad id=”93788″]

‘Moramo se promijeniti, preuzeti odgovornost i rizik i uvijek učiti. U nečemu ćemo možda pogriještiti, ali to će nas ojačati. Moramo misliti na naslabije’, poručio je među ostalim Orešković.

Na početku sjednice u dnevni red je uvršten prijedlog Mosta o ukidanju dijela prava saborskih zastupnika, među kojima naknada plaće u prvih godinu dana nakon isteka mandata. Za taj prijedlog glasovao je 81 zastupnik, 57 njih je bilo protiv, a tri suzdržana.

Za potpredsjednike Sabora izabrani su Ante Sanader (HDZ), Ivan Tepeš (HSP AS), Robert Podolnjak (Most). Za tajnika Sabora izabran je Damir Sesvečan (HDZ), a za zamjenika tajnika Sabora i tajnika plenarne sjednice izabran je Ivan Bukarica.

Prije sjednice Sabora, HDZ-ovi saborski zastupnici održali su sastanak sa predstavnicima nacionalnih manjina zbog čega nisu stigli na potpisivanje sporazuma s Mostom. Potpisivanje sporazuma između Domoljubne koalicije i Mosta, potpisat će se u pauzi sjednice Sabora.

Orešković planira ukratko po resorima predstaviti mjere koje želi provesti. HRT doznaje da će predložiti uspostavu agencije za upravljanje javnim dugom. Predložit će privremeni moratorij na izgradnju termoelektrana i na istraživanje i eksploataciju ugljikovodika u Jadranu.

Najavit će ustroj i početak rada buduće burze energije. Orešković će, doznajemo, najaviti i povećanje izdvajanja za obrazovanje i istraživanje te npr. uvođenje ‘male mature’.  U kulturi bi se izdvajanja već ove godine trebala povećati na 1% državnog proračuna, a u iduće dvije godine na 1,5%.

Zastupnici na sjednici trebaju potvrditi članove i čelnike radnih tijela te izabrati potpredsjednike. Potpredsjednici Sabora iz redova Domoljubne koalicije i Mosta bit će HDZ-ov Ante Sanader, predsjednik  HSP dr. Ante Starčević Ivan Tepeš, član Mosta Robert Podolnjak, a oporba će predložiti Vesnu Pusić (HNS) i Milanku Opačić (SDP).

Na kraju rasprave o članovima Vlade Sabor će glasovati o povjerenju Vladi.

Sjednicu možete pratiti uživo ovdje

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Vijesti

Uhićen mladić koji je na spomeniku Franji Tuđmanu nacrtao srp i čekić

Objavljeno

na

Objavio

Uhićen je mladić koji je na kip Franje Tuđmana nacrtao grafit, javlja policija.

Dovršeno je kriminalističko istraživanje nad 24-godišnjakom zbog sumnje da je na Tuđmanov kip nacrtao srp i čekić.

U srijedu je zagrebačka policija objavila fotografije mladića te pozvala one koji imaju neka saznanja da im dojave o kome se radi. Policija je priopćila da je dovršila kriminalističko istraživanje nad 24-godišnjakom “zahvaljujući suradnji s građanima” nakon objavljene fotografije mogućeg počinitelja na policijskoj mrežnoj stranici.

“Sumnja se da je 5. siječnja 2019. godine oko 23:55 sati došao do Ulice hrvatske bratske zajednice, sprejem crne boje koji je donio sa sobom na postolju spomenika “Franjo Tuđman – prvi hrvatski predsjednik” nacrtao grafit i otišao.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičeni je predan pritvorskom nadzorniku, a posebno je izvješće dostavljeno nadležnom državnom odvjetništvu”, priopćeno je iz policije.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Vijesti

Gjenero i Pavelić: Predsjednica je napravila niz dobrih stvari…

Objavljeno

na

Objavio

U emisiji Z1 televizije gostovali su politički analitičar Davor Gjenero i glavni urednik hrvatske danas Neven Pavelić.

Teme su bile aktualna politička situacija, propala nabavka borbenih zrakoplova, odgovornosti i mogućnosti kod dogovaranja novih; Predsjednica RH, učinci za mandata (kritika depopulacije, Vlade, odnos s Blokiranima), ankete i kandidati za njeno mjesto; Penavine kritike i političke perspektive….

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari