Pratite nas

Vijesti

Mandatar Tihomir Orešković na drugoj sjednici 8. saziva Hrvatskoga sabora predstavlja 20 ministara i program svoje vlade

Objavljeno

na

Mandatar Tihomir Orešković na drugoj sjednici 8. saziva Hrvatskoga sabora predstavlja 20 ministara i program svoje vlade te od zastupnika traži da mu daju povjerenje.

[ad id=”93788″]

‘Moramo se promijeniti, preuzeti odgovornost i rizik i uvijek učiti. U nečemu ćemo možda pogriještiti, ali to će nas ojačati. Moramo misliti na naslabije’, poručio je među ostalim Orešković.

Na početku sjednice u dnevni red je uvršten prijedlog Mosta o ukidanju dijela prava saborskih zastupnika, među kojima naknada plaće u prvih godinu dana nakon isteka mandata. Za taj prijedlog glasovao je 81 zastupnik, 57 njih je bilo protiv, a tri suzdržana.

Za potpredsjednike Sabora izabrani su Ante Sanader (HDZ), Ivan Tepeš (HSP AS), Robert Podolnjak (Most). Za tajnika Sabora izabran je Damir Sesvečan (HDZ), a za zamjenika tajnika Sabora i tajnika plenarne sjednice izabran je Ivan Bukarica.

Prije sjednice Sabora, HDZ-ovi saborski zastupnici održali su sastanak sa predstavnicima nacionalnih manjina zbog čega nisu stigli na potpisivanje sporazuma s Mostom. Potpisivanje sporazuma između Domoljubne koalicije i Mosta, potpisat će se u pauzi sjednice Sabora.

Orešković planira ukratko po resorima predstaviti mjere koje želi provesti. HRT doznaje da će predložiti uspostavu agencije za upravljanje javnim dugom. Predložit će privremeni moratorij na izgradnju termoelektrana i na istraživanje i eksploataciju ugljikovodika u Jadranu.

Najavit će ustroj i početak rada buduće burze energije. Orešković će, doznajemo, najaviti i povećanje izdvajanja za obrazovanje i istraživanje te npr. uvođenje ‘male mature’.  U kulturi bi se izdvajanja već ove godine trebala povećati na 1% državnog proračuna, a u iduće dvije godine na 1,5%.

Zastupnici na sjednici trebaju potvrditi članove i čelnike radnih tijela te izabrati potpredsjednike. Potpredsjednici Sabora iz redova Domoljubne koalicije i Mosta bit će HDZ-ov Ante Sanader, predsjednik  HSP dr. Ante Starčević Ivan Tepeš, član Mosta Robert Podolnjak, a oporba će predložiti Vesnu Pusić (HNS) i Milanku Opačić (SDP).

Na kraju rasprave o članovima Vlade Sabor će glasovati o povjerenju Vladi.

Sjednicu možete pratiti uživo ovdje

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Vijesti

Nova knjiga ‘Hrvatski pokret otpora’ mladog hrvatskog intelektualca, dr. Wollfy Krašić!

Objavljeno

na

Objavio

Knjigu povjesničara Wolffyja Krašića “Hrvatski pokret otpora – Hrvatske državotvorne organizacije i skupine 1945.-1966.”, u kojoj se prvi put historiografski obrađuje problematika nastanka i djelovanja ilegalnih državotvornih organizacija i skupina u Hrvatskoj, objavio je zagrebački nakladnik AGM.

Ova monografija prvi je historiografski prilog o problematici nastanka i djelovanja ilegalnih državotvornih organizacija i grupa u Hrvatskoj u periodu od završetka Drugog svjetskog rata do sredine šezdesetih godina.

Dočim je historijska znanost do sada producirala niz priloga o dugim vidovima otpora i opozicije (Katolička crkva, križarska gerila, Hrvatska seljačka stranka), ovaj je element ostao izvan njena interesa.

Sastav spomenutih organizacija i grupa, njihova raširenost, programi i načini djelovanja te postignuća, ukazuju da je time učinjen znatan propust kao i da je kreiranje slike o hrvatskom državotvornom otporu i opoziciji za cijelog postojanja komunističke Jugoslavije bez uzimanja ovoga faktora u obzir manjkavo. Također, pozornost je posvećena načinima razbijanja ilegalnih organizacija i grupa od represivnog sustava jugoslavenskog komunističkog režima te tretiranju političkih osuďenika.

Naglasak je stavljen na ilegalnu organizaciju Hrvatski pokret otpora, koju su osnovali zagrebački studenti i čiji se idejni začetnik i spiritus movens, Jakša Kušan, kasnije prometnuo u jednog od najpoznatijih hrvatskih političkih emigranata. Među brojim razlozima poradi kojih je spomenuta organizacija zavrijedila ovakvo izdvajanje, jest zasigurno i taj što je u njenome programu udaren temelj ideološko-političkom pravcu koji će se kasnije nazivati ideja o hrvatskom miru ili pomirenju., tj. potrebi suradnje nekada zaraćenih Hrvata iz vremena Drugog svjetskog rata i njihovih potomaka na stvaranju samostalne i demokratske hrvatske države.

Wollfy Krašić roďen je 12.7.1988. godine u Rijeci. Osnovnu školu pohaďao je u Mrkoplju, a potom završio Prvu riječku hrvatsku gimnaziju u Rijeci. Godine 2007. upisao je preddiplomski dvopredmetni studij arheologije i povijesti na Filozofskome fakultetu u Zagrebu, a 2010. godine diplomski studij moderne i suvremene povijesti, na kojem je diplomirao s temom „Djelovanje dr. Ante Cilige u Kraljevini Jugoslaviji i Nezavisnoj Državi Hrvatskoj od 1936. do 1944.“ (stipendist Grada Rijeke). Poslijediplomski studij moderne i suvremene povijesti započeo je 2012. godine na istome fakultetu, završivši ga u srpnju 2016. godine obranom doktorskog rada naslova „Hrvatsko proljeće i hrvatska politička emigracija“ (stipendist udruge FOHS).

Objavljena su mu tri izvorna znanstvena članka, dok su još četiri prihvaćena za objavljivanje, kao i jedna znanstvena monografija. Objavio je i jedan prikaz knjige. Nadalje, objavljen mu je i veći broj publicističkih radova historiografskog karaktera u novinama, časopisima i Internet portalima: u Jutarnjem listu četiri rada u šest nastavaka; u rubrici Večernjeg lista Moja Hrvatska četiri rada; u Magazinu Glasa Slavonije tri rada u šest nastavaka; u Fenix magazinu deset radova u četrnaest nastavaka…

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Vijesti

Simbolika jasenovačkih kolona

Objavljeno

na

Objavio

Priča o dvije kolone u Jasenovcu je, s jedne strane priča o nastojanju nasljednika ubojica s Križnoga puta i ubilačke političke namjere uništenja svake klice hrvatske državnosti, zadržati svoje pravo na uništenje, te, s druge strane, priča o državnoj vlasti koja ne smije zbog izbora javno reći ono što ovi prvi misle i govore, ali im svojom kolonom i poklonom pred odavno kompromitiranim odnosom prema stvarnim žrtvama, daje za pravo, piše Marko Ljubić.

Prema tome, iako fizički imamo dvije kolone, u biti je to jedna pogubna kolona.

Pupovac, Kraus i Habulin su samo ružno političko, društveno i vrijednosno naličje hrvatske realnosti, kojoj još uvijek privid nekakve pristojnosti daju Kolinda Grabar Kitarović i Andrej Plenković sklanjajući se iza pojmova i uspomena na dane obnove države uz pomoć nekolicine sudionika tih događaja.

Baš me zanima hoće li se njih dvoje usuditi pokazati minimum samopoštovanja i poštovanja prema vlastitom narodu, pa upozoriti strane veleposlanike da bi priključenje Pupovčevoj, Habulinovoj i Krausovoj koloni bilo težak diplomatski i civilizacijski gaf, izravno usmjeren protiv državne vlasti i prije svega, hrvatskog naroda.

Kad ih već ne smiju pozvati u Knin na Dan pobjede, ili u Bleiburg na komemoraciju hrvatskoj žrtvi, bilo bi primjereno upozoriti ih da je državi domaćinu neprihvatljivo da sudjeluju u održavanju besramne krivotvorine koja je uz sve ostalo, za račun srpskih imperijalnih nastojanja, odavno ponizila realne jasenovačke žrtve.

Marko Ljubić

Kraus: Ne idemo na zajedničku komemoraciju u Jasenovac

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari